Pariška tekma desetletja pod taktirko Slovencev

Kvalifikacije za nogometno SP: povratni dvoboj Francije in Ukrajine s slovenskim sodnikom Damirjem Skomino.

Objavljeno
17. november 2013 21.22
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport

Ljubljana – Koprčan Damir Skomina in njegovi sodniški pomočniki so padli v veliko skušnjavo pred jutrišnjim zadnjim dejanjem evropskih dodatnih kvalifikacij za SP, ki bo prihodnje leto v Braziliji. Oči francoske, ukrajinske in tudi svetovne nogometne javnosti bodo uprte v St. Denis v Parizu, kjer bo Francija lovila zaostanek z 0:2 iz Kijeva.

Portugalska proti Švedski (1:0), Ukrajina proti Franciji (2:0) in Grčija proti Romuniji (3:1) so v vlogi velikih favoritov po prvem »polčasu« dodatnih kvalifikacij, Hrvaška proti Islandiji (0:0) je še favorit, toda nima prednosti. Tako so se razdelile vloge po petkovih prvih tekmah.

Franck Ribery in drugi trikolori so bili v Ukrajini potolčeni do tal. Rojaki so jim dali jasno vedeti, da si Brazilije ne zaslužijo. Toda ... Zaslužili si niso niti Južne Afrike, a so tam igrali (ne pa tekmovali) in pogoreli na jugu črne celine. Z neprepričljivimi igrami so odšli tudi na EP na Poljsko in Ukrajino ter pokazali bore malo.

Se bo zgodovina ponovila? Toda za slovensko sodniško ekipo je bolje, da ne bi prišlo do tega. V obeh prebojih na velika tekmovanja so imeli eno od glavnih francoskih vlog sodniki. Švedski sodnik Martin Hansson ni videl »božje« roke Thierryja Henryja, po kateri so Francozi proti Ircem v povratni tekmi v Parizu izenačili izid na 1:1 in se uvrstili na SP. V kvalifikacijah za euro 2012 je Škot Craig Thomson – v odločilni tekmi za zmago v skupini proti BiH – prekršek, storjen dober meter zunaj kazenskega prostora, premaknil vanj, s čemer so Francozi znova izenačili izid na 1:1 in si zagotovili zmago. Bošnjaki so igrali dodatne kvalifikacije in še drugič izgubili s Portugalsko ...

Povratni dvoboj Zlatana Ibrahimovića in Ronalda v Stockholmu leži v senci pariškega obračuna. Težava predsednika Svetovne nogometne zveze (FIFA) Seppa Blatterja je, kako prepričati javnost, da trikolori ne bodo favorizirani, da bo tekma čista in brez madežev. Da »predigra« ne bo začinjena z lobiranjem predsednika Evropske nogometne zveze (UEFA), Francoza Michela Platinija. Skomina in pomočniki bodo na hudi preizkušnji, prav nič jim ne gre na roko. Niti to, da naj bi bila Blatter in Platini sprta, da Platini ni v najboljših odnosih s francosko nogometno zvezo in tamkajšnjimi vodilnimi možmi. Primorce lahko reši le vrhunsko sojenje ali odlična predstava Francije ali Ukrajine. In seveda, to bo tekma za desetine milijonov €.

Za Francijo bi bila odsotnost s SP pravi polom, bržčas še večji kot pred 20 leti, 17. novembra 1993. Tedaj je Bolgarija z golom v zadnjih sekundah (gol za uvrstitev v ZDA je zabil Emil Kostadinov) na Parku princev s 3:2 premagala Francijo in se uvrstila na SP, trikolori pa so ostali doma. Na naslednjem SP, '98, na domačih tleh so bili svetovni prvaki. In naslednji velik turnir bo EP v Franciji leta 2016 ...