Payet odličen za Angleže, preslab za Francoze

Francoski nogometaš Dimitri Payet navdušuje v West Hamu, ki je odkritje sezone v premier league.

Objavljeno
05. marec 2016 23.00
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
V vzhodnem Londonu kraljuje nogometni klub West Ham. Ob vodilnem klubu Leicester odkritje angleškega prvenstva pod taktirko hrvaškega selektorja Slavena Bilića navdušuje tradicionaliste, častilce prvinskih angleških klubov. »To je West Hamova pot,« v en glas opisujejo igro kluba, ki ima na igrišču prvovrstnega solista – Dimitrija Payeta.

»West Ham way,« kot je angleška različica igre, ki zaznamuje enega od legendarnih angleških klubov, je za mnoge sodobnejše privržence kluba zgolj mitologija. Ti pot uspehov imenujejo bolj času primerno – »Dimitri Payet way«.

Slavni Alex Ferguson še vedno trdi, da obstaja West Hamova pot, ki jo zaznamuje napadalna in nepopustljiva igra. Bilić jo v tem duhu vsekakor uveljavlja, toda, kdo ve, kako bi se razpletala sezona brez čudežne okrepitve iz Francije. Glavni krivec za Payetov prihod med »železarje« pa je bil prav 47-letni pravnik iz Splita.

»Saj sem ga pripeljal iz Marseilla, enega od največjih evropskih klubov. Bil je izjemen, tu je še pridobil samozavest,« je Bilić nejevoljno pojasnjeval neukim angleškim novinarjem, da svojega najmočnejšega orožja ni našel na »smetišču« in po naključju. Da je pripeljal enega najboljših nogometašev francoskega prvenstva v minuli sezoni, ki je sedmim golom dodal še 16 asistenc.

Zdaj je tudi najbolj vzvišenim častilcem angleškega nogometa jasno, da v West Hamu igra eden od najboljših nogometašev premier league. Še srečo imajo, da so ob Biliću dobili francoskega »Otočana«, rojenega na Réunionu, departmaju v južnem delu Indijskega ocena.

»Najprej sem govoril z Bilićem, ki si je resnično želel, da pridem k West Hamu. Pozorno me je spremljal. Bil je odkrit in odločen, prepričal me je,« je Payet razkril glavnega krivca za selitev v London, pri čemer je West Ham plačal še 17 milijonov evrov odškodnine. Dimitrijeva tedenska plača pa znaša 160.000 evrov.

Payetove predstave v dresu West Hama vzbujajo veliko pozornosti. V Londonu vlada »hammermanija«, vstopnic za ogled tekem na štadionu Boleyn Ground je vedno premalo. Prihodnjo sezono se bo West Ham po 112 letih izselil z Boleyn Grounda in preselil na olimpijski štadion.

»Moral bi biti pesnik, da bi na najlepši način lahko izrazil, kako igra,« je bil slikovit v opisu svojega varovanca Bilić. Ta pa ni navdušil samo trenerja, ampak čisto vse najuglednejše komentatorje s pravim nogometnim izvorom. Za klubske navijače je Payet kot Zinedine Zidane. Njegova preigravanja in spektakularne podaje so jih navdihnili, da so njemu v čast napisali pesem, v kateri ga celo postavljajo nad slavnega Zizouja. »Lepo je, kar si mislijo navijači, ampak vseeno mislim, da je Zidane nad menoj,« se je zahvalil privržencem. Na vsak način se želi v dolgem zavoju izogniti vprašanjem, ki ga povezujejo z reprezentanco. Čeprav je že dobil priložnost, pa je vseeno še daleč od zaupanja selektorja Didierja Deschampsa. A je tudi res, »trikolori« imajo po dolgem času zopet izjemno nadarjeno reprezentanco in široko selekcijo, zato ni nikakršna nesreča, če Payet ne bo igral na domačem EP.

»Prosim, ne uničujte mojega uživanja. Tu uresničujem otroške sanje. Nagrajen sem za trdo delo in postal sem prepoznaven v eni najtežjih lig na svetu,« ni prav zgovoren, ko beseda nanese na »les bleus«.