Pep je vedel, s kom do rekordov

David Silva: Najbolj me osrečuje vloga na igrišču. Uživam v zvezni vrsti in v tem, da sem stalno v stiku z žogo.

Objavljeno
17. december 2017 04.00
Posodobljeno
17. december 2017 16.00

Preprosto čarovnik

David Silva (rojen 8. januarja 1986 v Arguineguínu, visok 173 centimetrov) ima preprosto vzdevek Čarovnik (Mago). Pri Valencii ga je nasledil od Argentinca Pabla Aimarja. Po materi Evi je tudi nekoliko japonskega rodu. V mladosti je bil njegov igralski vzornik Danec Michael Laudrup. David velja za tihega genija, ki skriva svojo zasebnost. V rojstnem mestecu je zelo priljubljen tudi zaradi pripadnosti do okolja, v katerem je odraščal. Del zaslužka je vložil v luksuzen turistični resort Anfi, ki so ga že leta 1988 ustanovili Norvežani, zdaj pa je David tudi eden od njegovih ambasadorjev. V športni karieri je osvojil tako rekoč vse. Edina manjkajoča lovorika je zmaga v ligi prvakov.

Manchester City pod taktirko Pepa Guardiole niza rekorde, trenerjev ključni mož na igrišču pa je David Silva. Že osmo sezono je 31-letni španski reprezentant »pamet« Cityjeve igre in simbol kluba, ki piše novo poglavje, odkar je leta 2008 lastništvo prevzel katarski šejk Mansour.

Guardiola ne skriva, da ima v uveljavljanju svoje filozofije na igrišču in zunaj njega David izjemno vlogo. »Kaj najbolj obožujem pri njem? Je dovolj resen, malo sramežljiv, tekmovalen, agresiven v dvobojih, kar je za igralca s tehnično dovršenostjo in odliko asistenta popolnost. Občudujem ga. Je eden od najbolj prefinjenih predstavnikov španskega nogometa, ki se je v Angliji, kjer prevladujejo hitrost in moč, veter in težke razmere, popolnoma uveljavil. Je že legenda kluba,« je perfekcionist med trenerji že vedel, kako polaskati Špancu in izzvati klubsko vodstvo, da je konec novembra z igralcem podaljšalo pogodbo še do leta 2020, kar mu bo navrglo približno 180.000 evrov na teden.

Tedaj bo Silva dopolnil jubilejnih deset let v klubu, ki se je zanj na trgu pojavil v najboljšem možnem trenutku. Pri Valencii, kjer je bil njegov oče Fernando odgovoren za varnost na stadionu Mestalla, je svoj vrhunec že dosegel, Barcelona z Guardiolo ni bila najbolj ogreta, ker je imela na njegovem položaju že zvezdniško zasedbo z Andresom Iniesto in Xavijem Hernandezom, Real pa tudi ni kazal pretiranega zanimanja. Ko je bil še otrok, so Madridčani ocenili, da je premajhen. V Anglijo je odšel kot svetovni prvak.

Eden od pomembnih mož v njegovi angleški karieri je bil tudi Roberto Mancini. Ko je prevzel moštvo, je Silva igral na bočnem položaju, Italijan pa mu je namenil vlogo zveznega igralca z napadalnimi vlogami. Spremenil ga je v osrednjega ustvarjalca napadalne igre.

»Če bi izbral Barcelono, bi vsi o njem dejali, da je eden od najboljših nogometašev na svetu. Po mojem prepričanju je na isti ravni kot Xavi in Iniesta,« je Mancini pred leti ovrednotil Otočana s Kanarskih otokov, ki je nogometno odraščal pri Las Palmasu. Guardiola je poudaril, da je Silva igralec, ki si želi nenehno igrati in ne izbira tekem ali obdobij, ko bi raje počival. »Poglejte ga, žari od sreče in ne govori veliko. Razen takrat, ko je na igrišču,« je vesel tudi Katalonec na trenerskem stolčku. Večina komentatorjev priznava Pepove zasluge, da je Silva v tej sezoni še dvignil raven svoje igre in da je srečen. Deloma gredo zasluge tudi ostri konkurenci v moštvu, saj je Guardiola pripeljal Monacovega Portugalca Bernarda Silvo, ki ima podoben slog igre kot David Silva. In še levičar je povrhu.

»Najbolj me osrečuje vloga na igrišču. Uživam v zvezni vrsti in v tem, da sem stalno v stiku z žogo. Če želiš ustvarjati igro in priložnosti, moraš biti vpleten v igro,« je David pojasnil, zakaj strokovnjaki zatrjujejo, da igra morda najboljši nogomet v svoji karieri. Kdo ve, morda tudi zaradi nove pričeske, ki je zdaj takšna kot Guardiolova – brez las.

V Angliji ima Silva sloves najboljšega ustvarjalnega zveznega igralca, pri Cityju v njem vidijo, da bo imel v prihodnjih letih tudi mentorsko vlogo mlajšim igralcem. Izjemen je tudi v španski reprezentanci, za katero igra že od leta 2006. Na večni lestvici strelcev je s 35 goli na visokem četrtem mestu za najboljšim Davidom Villo (59 golov), s katerim sta navduševala pri Valencii, Raulom (44) in Fernandom Torresom (38). Le Ramos in Iniesta imata od sedanje zasedbe več nastopov v reprezentanci.