Pepe ga je zmerjal z opico

Nogometaš Rome Seydou Keita proti madridskemu Realu zmagal že enajstkrat.

Objavljeno
07. marec 2016 19.45
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec

Madrid – Ponos Rima želi osvojiti špansko prestolnico z muslimanskim talismanom. Ali povedano drugače: nogometaši Rome upajo, da jim bo na gostovanju pri Realu srečo prinesel Seydou Keita, ki proti Madridčanom skoraj vedno zmaga. Na dosedanjih 17 tekmah proti kraljevemu klubu je slavil kar enajstkrat.

Morda bi trener Rome Luciano Spalletti uporabil Keitaja že na prvi tekmi, če bi vedel, kako dobro se malijski nogometaš znajde proti kraljevemu klubu. Namesto tega je Keita obsedel na klopi in le nemočno opazoval, kako je Real slavil z 2:0. Marsikaj pove podatek, da je Malijec proti Madridčanom izgubil le dvakrat, kadar je bil na igrišču. Zmagoval in zabijal je tudi v dresu Seville, ki ne spada v rang Barcelone, kjer je Keita preživel najlepša leta kariere.

Toda ni manjkalo veliko, pa bi Keita odšel k Realu in ne k Barceloni. V sezoni 2007/2008, ko je afriški nogometaš blestel pri Sevilli, se je pojavilo več govoric, da bi Keita z veseljem odšel v špansko prestolnico. Ko je prišlo poletje, so se pri Realu res spomnili nanj in mu ponudili prestop, toda Keita se je le tri dni prej že vse dogovoril z Barcelono. Ker je Kataloncem dal svojo besedo in zaradi osebnega ponosa ni želel preklicati dogovora, je pogajalce kraljevega kluba prijazno odslovil.

Če je sprva obžaloval, da ni mogel oditi k ljubemu Realu, je na žalostne občutke kmalu pozabil. K Barceloni je prišel ravno v času, ko je prvo moštvo katalonskega ponosa prevzel Josep Guardiola, ki je ustvaril eno najboljših zasedb v zgodovini nogometa. Lovorike so kar deževale v klubsko vitrino, Keita pa se lahko pohvali, da je na igrišču sodeloval z Lionelom Messijem, Thierryjem Henryjem, Xavijem, Andresom Iniesto … Skupno je v Barceloni dvignil v zrak štirinajst lovorik, od tega tudi dvakrat pokal lige prvakov in trikrat španske lige. Nepozabno je predvsem leto 2009, ko je Keita s katalonsko druščino osvojil vseh šest možnih lovorik v enem koledarskem letu. Bolje ni možno.

Z osvajanjem lovorik je Barcelona premagovala tudi večne rivale iz Madrida, s čimer je Keita plemenitil osebno statistiko proti belemu baletu. Nogometaši Reala so bili zaradi katalonske prevlade izredno nejevoljni, zato so skušali igralce Barcelone vreči iz tira z nešportnimi potezami. Med tarčami žalitev se je znašel tudi Keita, ki je moral med drugim poslušati, kako ga branilec Pepe zmerja z opico. S Portugalcem se nato nista nikoli pobotala, na igrišču pa si vedno znova delita udarce.

Ko je poleti 2014 Keita že nosil dres Rome, se je proti Realu pomeril na pripravljalni tekmi v Dallasu. Kot se za njegovo tradicijo spodobi, je slavila Roma z 1:0, toda v spominu ostaja dogajanje pred tekmo, ko Keita ni želel stisniti roke Pepeju, nato je vanj vrgel še plastenko vode. »Ko sem igral pri Barceloni, me je Pepe zmerjal z opico in me pljunil. Takrat sem spoznal, da zanj ni upanja,« je po incidentu v Dallasu povedal Keita, ki je sicer musliman, ki se vestno drži vseh pravil ramadana. »Resnično nisem čutil potrebe, da mu sežem v roko. Le malce kasneje me je spet pljunil, zato sem ga polil z vodo. Opravičujem se za svoje dejanje, toda v očeh Pepeja nisem človek. Namesto da bi me vprašal, zakaj ga nisem pozdravil, me je pljunil.«