Pet dni pred volitvami Italijani še enkrat za Čeferina

Volilna kampanja za predsednika UEFA se je začela. Villarjevo pismo 54 predsednikom zvez. Britanci naj bi podprli Van Praaga.

Objavljeno
11. avgust 2016 01.09
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik

Ljubljana – Le še dober mesec dni je do volitev novega predsednika Evropske nogometne zveze (UEFA), vsi trije kandidati za naslednika Michela Platinija pa vsaj navzven optimistično pogledujejo proti 14. septembru in zasedanju vrha UEFA v Atenah. Morda bo odločitev o zmagovalcu padla že v mesecu avgustu, ki ga bo zaznamovala intenzivna volilna kampanja po vsej Evropi.

Španski novinarji so nedavno zatrdili, da je prvi mož tamkajšnje nogometne zveze (RFEF) Angel Maria Villar obupal nad realnimi možnostmi za svojo zmago v boju za predsednika UEFA, kar je posredno zaupal tudi svojim najtesnejšim sodelavcem. Ti naj bi ga nato vnovič prepričali, da uživa »veliko podporo« po vsej Evropi, zato je Villar napisal pismo in ga poslal predsednikom preostalih 54 članic UEFA, ki bodo na izrednem kongresu v Atenah izvolili novega poveljnika evropske nogometne družine za obdobje 2016-2020. Villar bo 23. avgusta v Španiji gostil predsednike 12 nacionalnih zvez, s katerimi bo poskušal utrditi vezi, prav po tem sestanku pa naj bi sporočil svojo odločitev o tem, ali se bo 14. septembra dejansko pomeril s Čeferinom in van Praagom.

Slednji, prvi mož nizozemske zveze, je bil v minulih dneh prav tako zelo dejaven. V začetku tedna je obiskal pet britanskih članic UEFA, ki naj bi podpirale Nizozemca, četudi drži, da se je z najvplivnejšim funkcionarjem tamkajšnjega nogometa – to je dolgoletni direktor Manchester Uniteda, od leta 2012 pa prvi mož angleške zveze David Gill – nedavno sestal tudi Čeferin. Doslej se je javno ali vsaj v zakulisju opredelila do kandidatov večina članic UEFA; približno 25 jih javno podpira Čeferina, Villar in van Praag skupaj uživata približno 15 glasov, približno 15 članic pa ostaja neopredeljenih.

V igro tudi milijarder Csanyi

Le dva dneva po mitingu, ki ga bo organiziral Villar, bo živahno na dveh koncih Evrope. Nekateri funkcionarji bodo obiskali žreb skupin lige prvakov v Monte Carlu, kjer že pregovorno pletejo vezi vplivni ljudje iz nogometnega miljeja, isti dan bo v Budimpešti tudi sestanek predsednikov srednjeevropskih zvez na povabilo prvega milijarderja na Madžarskem, predsednika tamkajšnje nogometne zveze Sandorja Csanyija.

Van Praag in Čeferin sta nedavno predstavila svoja volilna programa, Villar (še) ne, kar je pričakovano; v bitko se je spustil zadnji in – tako se zdi tudi Špancem – »na silo«. Nasprotno torej kot Čeferin, ki že več mesecev ve, kaj želi doseči, in si je posledično priigral veliko prednost pred tekmecema. Eden od pomembnih datumov v Čeferinovi volilni kampanji naj bi bil 9. september. Pet dni po tem, ko bo slovenska nogometna reprezentanca v Litvi krenila na trnovo pot proti Rusiji 2018, in pet dni pred volitvami v Atenah bodo Čeferina vnovič javno podprli Italijani, ki skupaj s Skandinavci in Rusi veljajo za ključne podpornike 48-letnega Grosupeljčana.

Prvi mož italijanske zveze (FIGC) in Čeferinov prijatelj Carlo Tavecchio bo namreč tedaj v firenško četrt Coverciano – tam sta sedež FIGC in vadbeno središče »azzurrov« – povabil predstavnike vseh 55 članic UEFA. Italijani bodo formalno predstavili Evelino Christillin, svojo kandidatko in favoritinjo za vstop v svet FIFA (gre za nekdanji izvršni odbor FIFA) kot žensko članico iz kvote UEFA. Na »mizi« pa bosta tudi neformalna, a še pomembnejša projekta: podpora Aleksandru Čeferinu v boju za predsednika UEFA in morebitna izvolitev predstavnika FIGC v izvršni odbor UEFA, ki bo aktualna marca 2017.

V naslednjih tednih bo torej še kako živahno v boju za položaj predsednika krovne nogometne hiše, ki – mimogrede – letno ustvari več prihodkov kot FIFA in MOK.