Pet kilogramov mišic za moč kot bik

Brazilski nogometaš Neymar ob prihodu k Barceloni tehtal 64,5 kg, zdaj jih ima 70. V minuli sezoni 15 golov, v tej že 22.

Objavljeno
08. februar 2015 00.44
Spain Soccer La Liga
G. N., šport
G. N., šport
Brazilski nogometaš Neymar je v novo leto vstopil kot prerojen. Ob še vedno prvem zvezdniku Barcelone Lionelu Messiju je v tem letu zabijal gole kot za stavo in predvsem v navezi z Argentincem napovedal nov vzpon za marsikoga odpisanega katalonskega moštva v boju za najprestižnejše lovorike.

Za Neymarjev izbruh so zaslužne mišice. Tako enostavna je namreč razlaga katalonskega strokovnega štaba za telesno pripravo igralcev.

Že pred selitvijo v Evropo je Jose Luis Runco, kondicijski trener v reprezentančnem strokovnem štabu tedanjega selektorja Luisa Felipeja Scolarija, povedal: »S prestopom v Evropo in v moštvo, kot je Barcelona, je njegova možnost, da bi mu spodletelo, veliko manjša. Potrebuje še 2, 3 kilograme, da bi se lažje uveljavil, in pri Barceloni bodo znali poskrbeti za njegov razvoj. Toda ne bo šlo čez noč.« Vizionarska Runcova ocena je dobila potrditev poldrugo leto pozneje, že prej je njegovi oceni pritrdil Barcelonin zdravnik Ricardo Pruna, ki je skrbno in analitično dvigoval Neymarjevo težo. »Nenehno in iz tekme v tekmo bomo pridobivali informacije. Le tako bomo prišli do idealne teže,« je še dejal Pruna. Številke so zgovorne: od prestopu je Neymar tehtal 64,5 kilograma, zdaj ima 70 kg, ob višini 174 cm. Ta naj bi bila optimalna za njegov stas in predvsem slog igre. Runco je menil, da bi bilo 68 kg zanj optimalna teža. Skozi podobno »terapijo«, po kateri sta postala prava mišičnjaka, sta šla tudi slovita rojaka, Ronaldo in Ronaldinho.

Podrobna analiza, podprta z znanstvenimi prijemi katalonskih atletskih strokovnjakov, ki v Neymarju še zdaleč niso imeli prvega zvezdnika v »obdelavi«, je razkrila, da so pridobivanje in okrepitev mišične mase upočasnjevali mandlji. Neymarju so jih odstranili in s tem tudi zmanjšali možnost različnih infekcij. Temeljila je tudi na fizičnih podrobnostih Andresa Inieste. Zvezni igralec je visok 170 cm in težak 65 kg. Ta mu omogoča nizko težišče in odličen nadzor žoge v preigravanjih. Messi je imel tako rekoč od prvega dne pri Barceloni poseben program: od olimpijade leta 2008 v Pekingu pa le ni bistveno povečal mišične mase. Ob višini 170 cm je imel 65 kg, zdaj je 2 kg težji, pri čemer so »oblikovalci« njegovega stasa pozornost usmerili na krepitev mišične mase ustreznih delov telesa. Messi je namreč okrepil zgornji, ramenski del.

Pridobivanje kilogramov in mišične mase je povezano tudi z razvojem Cristiana Ronalda. Portugalec je šel v sezono 2007/08 težak 78 kg, v naslednjih letih pa se je enakomerno »zredil« do zanj in za 186 cm višine optimalnih 84 kg.

»To ni bilo tako lahko. In le tako sem lahko bolj učinkovit. Kar želim, je, da sem najboljši na igrišču. Pri tem ni pomembno, ali me vidijo navijači privlačnega ali ne,« je o svoji preobrazbi, ki jo je spodbudila tudi poškodba na SP po hudem naletu Kolumbijca Juana Zunige, povedal Neymar in razkril načrt, da bi lahko v tem letu pridobil še 5 kg več. Čeprav njegovi zdravniki že zdaj z neprikritim veseljem pravijo, da je močan kot bik. In da je očitno, da v dvobojih z branilci ne pada več kot pokošen in da ostaja na nogah. No ja, vsaj ta trditev je pri Neymarjevih tekmecih požela kar nekaj posmeha.