Pique ven, kaj pa drugi Katalonci?

Športniki v precepu: katalonski asi, ki igrajo za Španijo, v neprijetnem položaju.

Objavljeno
03. oktober 2017 02.39
Miho Dobrašin, sodelavec
Miho Dobrašin, sodelavec
Barcelona – Dan po referendumu v Kataloniji, kjer je bilo ranjenih 844 ljudi, ko je policija poskušala preprečiti glasovanje, je na ulicah Barcelone spet mirno, vendar se je med prebivalce, tudi številne športnike, naselil neprijeten občutek.

Najbolj čustveno se je odzval obrambni igralec pri nogometnem velikanu Barceloni Gerard Pique, ki je v ponedeljek zapustil Katalonijo in odpotoval v madridsko predmestje Las Rozas, kjer se je pridružil pripravam španske reprezentance. Grdi prizori iz Barcelone bi lahko vplivali na Španijo, ki igra zadnji tekmi za uvrstitev na svetovno prvenstvo proti Albaniji in Izraelu.

»Ponosen sem. In to zelo ponosen na Katalonijo in vse njene ljudi. Na to, kako so protestirali. Kako so se mirno upirali,« je povedal 30-letni nogometaš s solzami v očeh, ko je po tekmi Barcelone in Las Palmasa stopil pred novinarje. »Če sem jaz težava in če motim selektorja, zvezo ali kogar koli, sem pripravljen zapustiti reprezentanco pred novim letom,« je dodal.

Pique je glasoval na referendumu, ki sta ga špansko ustavno sodišče in osrednja vlada v Madridu razglasila za nezakonitega. Pred glasovanjem je pozval prebivalce severovzhodne pokrajine, naj odidejo na volišča.

»Smo v državi (Španiji) s premierom in vladajočo stranko, ki naredita vse za to, da lažeta. Vsa ta leta sta trdila, da smo majhna manjšina ter da nejasno in nedosledno protestiramo. Toda to ni res. Več milijonov nas je,« je povedal, preden so mu solze spet zalile oči.

Prejšnji teden se je na spletu pojavila peticija »Pique, ven iz reprezentance«, s katero tisoči Špancev iz vse države zahtevajo, naj ga izključijo iz reprezentance. V nedeljo je po zaprtju katalonskih volišč v Madridu zaplapolalo več sto španskih zastav na tekmi med Real Madridom in Espanyolom. Kapetan Reala Sergio Ramos, ki že več let tvori štoperski dvojec Španije skupaj s Piquejem, prejšnji teden ni hotel razpravljati o tem političnem vprašanju in je povedal, da »lahko vsak svobodno pove, kar misli«, in dodal, da so tam »vsi dovolj zreli, da se znajo odločati o tem vprašanju«.

Toda tudi on se zaveda, da bodo gledalci v španskem obmorskem mestu Alicante verjetno izžvižgali Piqueja, ko bo stekel na igrišče na tekmi proti Albaniji. Tekma je pomembna za Špance, saj bi z zmago obdržali prvo mesto v skupini pred Italijo in se pred zadnjim kolom v Izraelu približali odhodu v Rusijo.

»Če v Alicanteju ne bomo imeli zunanje podpore, jo bomo našli v sebi,« je izjavil španski selektor Julen Lopetegui, ki je prejšnji teden podprl Piqueja. Popolnoma drugačno mnenje o Piquejevem odzivu pa ima Alvaro Arbeloa, nekdanji španski reprezentančni branilec in nekdanji igralec Real Madrida. »Pravilno pot je vedno težje izbrati. Precej lažje se je bojevati za to, da bi se izognili zakonu, kakor pa ga skušati spremeniti,« je zapisal Arbeloa na twitterju.

»To je bil težek dan. Družine, otroci in starejši so poskušali glasovati ..., toda to, kar sta naredili španska državna policija in civilna garda ... Fotografije so same dovolj zgovorne,« je povedal Pique. Že dolgo mu žvižgajo na španskih štadionih, ne glede na to, ali igra v dresu Barcelone ali Španije.

Zaradi nedeljskih dogodkov v Barceloni sta odstopila člana uprave kluba Carles Villarubí in Jordi Monés. Barcelona je v nedeljo hotela odpovedati prvenstveno tekmo proti Las Palmasu, toda ko ji to ni uspelo, jo je odigrala na zaprtem štadionu brez gledalcev, da bi Španiji in svetu jasno sporočila svoje mnenje.

»Obžalujemo pomanjkanje svobode in pravice do izražanja. Zelo smo zaskrbljeni,« je povedal klubski predsednik Josep Bartomeu. Barcelona je nenehno podpirala izvedbo referenduma, čemur je ostro nasprotoval Javier Tebas, predsednik španske lige v Madridu. Tebas meni, da klub ne bi smel spodbujati kršenja zakonov. Kako bodo sedanje razmere vplivale na odnose med klubi, za zdaj ni znano. Če bi se Katalonija odcepila, njeni prvoligaši Barcelona, Espanyol in Girona ne bi mogli več tekmovati v španskem prvenstvu in pokalu, je povedal Tebas.

Skaljene odnose bodo ta teden skušali utrditi španski reprezentanti, vendar je Pique jasno povedal, kaj si misli o dogodkih v Kataloniji: »Kljub nasilju se ljudje niso odzvali enako grobo. Naj še naprej ostane tako. Naj protestirajo, naj glasno in odločno pojejo,« je dejal s solznimi očmi.

V precepu pa ni le nogometni zvezdnik, katalonski športniki tekmujejo v vseh selekcijah Španije. Po referendumu v Kataloniji sta se najostreje odzvala košarkarska zvezdnika, brata Marc in Pau Gasol.

»Ali se je to res moralo zgoditi? Je bilo nasilje res nujno? Ne nasilju, da dialogu,« je sporočil Pau po twitterju. Marc je objavil tole sporočilo: »Zdrav razum in humanost imata prednost pred vsem drugim. Na mirni protest se ne more odgovoriti z nasiljem.«

Brata Gasol sta prejšnji teden podprla izvedbo referenduma in poudarila, da podpirata svobodo izbire. Teniški igralec Rafael Nadal, rojen na otoku Majorka zunaj Katalonije, ni podprl referenduma, vendar je tudi on v ponedeljek povedal, da je razočaran nad ravnanjem policije.

»Zaskrbljen in žalosten sem, ko spremljam dogodke v Kataloniji. Ko vidim, da je družba, ne samo katalonska, tako radikalizirana, me vse skupaj preseneča in vse bolj sem razočaran nad dogajanjem,« je povedal Nadal. »Osebno bi najraje zajokal, ko vidim, v kakšnih razmerah se je znašla država, v kateri smo znali skupaj živeti in biti dober zgled za svet. Podoba, ki jo zdaj prikazujemo, je negativna,« je povedal najboljši teniški igralec na svetu in dodal, da »zdaj ni čas za iskanje krivca«. »Edina prava pot je dialog, pogovor med obema stranema v tem konfliktu,« je poudaril.