Piquejeva zbadanja s kratkim spominom

Cristiano Ronaldo je bil drugič izbran za najboljšega nogometaša v Evropi.

Objavljeno
26. avgust 2016 01.44
FBL-EUR-TROPHY
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec

Ljubljana – 3. junija prihodnje leto bo znan novi evropski klubski prvak, toda nogometna liga prvakov je tako veliko tekmovanje, da je poseben spektakel že letošnji avgustovski žreb skupin. Del elite bo tudi šest slovenskih nogometašev.

Evropska nogometna zveza je na žreb v Monaco nagnetla številne sedanje in nekdanje zvezdnike, ki so v dvorano prihajali po rdeči preprogi mimo vreščečih oboževalcev. Tisti malo starejši so vlekli kroglice za skupinski del lige prvakov. Clarence Seedorf, Thierry Henry, Ruud van Nistelrooy, Roberto Carlos in Ian Rush so poskrbeli za pestre obračune. Po številnih teorijah zarotah naj bi bili žrebanja v preteklosti prirejena na način, da so nekatere kroglice z listki toplejše, zato naj bi oseba pri žrebu vedela, kaj bo povlekla na dan. Tovrstne govorice je potrdil tudi Sepp Blatter, nekdanji prvi mož Mednarodne nogometne zveze FIFA, toda njegove besede so po vseh škandalih vendarle izgubile precej verodostojnosti.

Tovrstne »sreče« naj bi bili v zadnjih letih pri žrebu deležni pri madridskemu Realu. Vsaj tako trdijo navijači Barcelone, pa tudi njeni nogometaši. »Kakšen žreb bi rad imel? Najprej bi mi bila všeč lahka skupina, nato bi v osmini finala rad igral proti tretjemu iz Italije, v četrtfinalu proti osmemu iz Nemčije in v polfinalu proti četrtemu iz Anglije,« je na socialnem omrežju twitterju zapisal Gerard Pique, branilec Barcelone. Pod tem opisom se sicer skrivajo tekmeci Reala v pretekli šampionski sezoni (Roma, Wolfsburg in Manchester City), ki naj bi veljali za zelo nizko oviro. Toda Pique je v svojem zbadanju večnega tekmeca pozabil, da je Real v finalu ugnal tretjega iz Španije – Atletico Madrid, torej moštvo, ki je v četrtfinalu izločilo prav Barcelono.

In Piqueju se je želja vsaj delno tudi uresničila. Barcelona bo v skupinskem delu zaigrala s četrtim in Anglije, Manchester Cityjem, ampak vseeno se v Kataloniji držijo bolj kislo. Čez poletje se je v obeh klubih iz Manchestra marsikaj spremenilo, zato se s Cityjem v Barcelono vrača trener Josep Guardiola. To je strateg, ki se je podpisal pod številne Barcelonine lovorike v preteklih letih, velja za očeta taktike številnih kratkih podaj »tiki-taka«, zato je v Barceloni med najbolj spoštovanimi ljudmi, ki so kadarkoli delovali v klubu. Morda sta pred njim le Johan Cruyff in Lionel Messi.

Čeprav bi se moral dogoditi čudež, da Barcelona ne bi napredovala, bo imela vsaj na papirju težko delo. Borussia Mönchengladbach in Celtic sta gotovo med težjimi možnimi nasprotniki iz tretjega in četrtega bobna. »Nov navaden dan v pisarni,« je takoj po žrebu zapisal Pique in se znova cinično obregnil ob dejstvo, da bo njegovo moštvo zaigralo v najtežji skupini. Toda spet je nekaj pozabil: da sta Barcelona in City pristala v isti skupini, je pri žrebu poskrbel Thierry Henry, nekdanji zvezdnik Barcelone in Piquejev soigralec.

Tokrat bo v ligi prvakov sodelovalo kar šest slovenskih nogometašev, a vsi verjetno ne bodo igrali. Jan Oblak bo z Atleticom znova odšel v München k Bayernu, Kevin Kampl bo z Bayerjem gostoval pri Tottenhamu in Monacu, Benjamin Verbič s Københavnom pri Leicestru in Portu, Petar Stojanović bo z Dinamom v Zagrebu pričakal Juventus in Sevillo, malo možnosti za nastop pa ima poškodovani Andraž Šporar z Baslom in Ažbe Jug kot tretji vratar Sportinga iz Lizbone.

S širokim nasmeškom pa je nagrado za najboljšega nogometaša v Evropi prejel Cristiano Ronaldo. »Zelo sem vesel, toda izpostaviti je potrebno tudi izvrstni sezoni Antoina Griezmanna in Garetha Bala,« je ocenil Ronaldo. »Antoine, žal mi je, ker si izgubil dve finalni tekmi, v ligi prvakov in na evropskem prvenstvu, toda opravil si fantastično delo,« je še pristavil veseli Portugalec, ki je v obeh finalih stal na drugi, zmagoviti strani. Po vsej verjetnosti pa bo na tej prireditvi prihodnje leto nagrade podeljeval Aleksander Čeferin, kot vse kaže, novi predsednik Evropske nogometne zveze UEFA.

Žreb skupinskega dela lige prvakov

Skupina A: Paris St. Germain, Arsenal, Basel, Ludogorec.

Skupina B: Benfica, Napoli, Dinamo Kijev, Besiktas.

Skupina C: Barcelona, Manchester City, Borussia Mönchengladbach, Celtic.

Skupina D: Bayern München, Atletico Madrid, PSV Eindhoven, Rostov.

Skupina E: CSKA Moskva, Bayer Leverkusen, Tottenham, Monaco.

Skupina F: Real Madrid, Borussia Dortmund, Sporting Lizbona, Legia Varšava.

Skupina G: Leicester, Porto, Brugge, Koebenhavn.

Skupina H: Juventus, Sevilla, Lyon, Dinamo Zagreb.