Platini dokončno umaknil kandidaturo za predsednika Fife

Predsednik Uefe Michel Platini je za L'Equipe razkril, da ne bo kandidiral za novega predsednika Svetovne nogometne zveze.

Objavljeno
07. januar 2016 21.37
M. Ž.
M. Ž.

Pariz - Suspendirani predsednik Evropske nogometne zveze Michel Platini je v pogovoru za francoski časnik L'Equipe razkril, da dokončno umika svojo kandidaturo za predsednika Mednarodne nogometne zveze (FIFA) in bo vse svoje moči usmeril v to, da opere svoje ime.

Francoz je veljal za enega izmed favoritov na februarskih predsedniških volitvah, vendar so se njegovi načrti sesuli kot hišica iz kart. Etična komisija Mednarodne nogometne zveze ga je najprej skupaj meseca oktobra, s predsednikom Fife Seppom Blatterjem, zaradi finančnih nepravilnosti suspendirala za 90 dni, decembra pa je obema veljakoma izrekla osemletno prepoved udejstvovanja v nogometu.

Michel Platini se je tako znašel v težkem položaju, saj bi moral svoje ime oprati pred predsedniškimi volitami, ki bodo 26. februarja, a se je zdaj dokončno vdal v usodo in se odpovedal boju za predsednika Fife.

»Ne bom več kandidiral. Umikam se. Nimam več ne časa ne sredstev, da bi se obračal na ljudi, na volivce, da bi se boril za predsedniško mesto z drugimi kandidati. Ob umiku kandidature bom zdaj vse moči posvetil svoji obrambi,« je dejal predsednik Uefe.

Platini in Blatter sta bila suspendirana zaradi spornega milijonskega nakazila iz leta 2011. Takrat je Blatter nakazal Platiniju 1,8 milijona evrov, Francoz pa je sporno nakazilo pojasnil z besedami, da mu je Blatter le plačal za delo, ki ga je zanj kot tehnični svetovalec opravil med letoma 1998 in 2002.

Po umiku Michela Platinija je v bitki za predsedniški položaj ostalo pet kandidatov, to so bahrajnski šejk Salman Al Khalifa, jordanski princ Ali Bin Al Hussein, Francoz Jerome Champagne, Švicar Gianni Infantino in Južnoafričan Tokyo Sexwale.