Platini je v Londonu videl evropskega prvaka

Angleška nogometna javnost se je zelo privoščljivo lotila Chelseajevega slovesa v osmini finala lige prvakov.

Objavljeno
12. marec 2015 20.18
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport

Ljubljana – »Junaško!« Tudi sloviti francoski športni dnevnik L'Equipe se je poklonil prvovrstnemu podvigu Paris St. Germaina na Stamford Bridgeu, kjer je bilo zadoščeno pravici. O pravičnem razpletu (2:2) govorijo tudi Angleži, ki so se najbolj naslajali nad strahopetnostjo Joseja Mourinha.

»Mourinho je stopil k meni in dejal, da sta bili to dve odlični tekmi,« je veliki zmagovalec trenerskega dvoboja Laurent Blanc razkril športno potezo poraženca, ki je dobil eno od najmočnejših zaušnic, če ne kar najmočnejše, odkar vedri in oblači v ligi prvakov. Čeprav v dveh tekmah s PSG ni izgubil – v Parizu je bilo 1:1 , v Londonu 2:2.

Blanc je v svoji analizi izpostavil odlike moštva in kolegionalno zaščitil Mourinha. Stotine milijonov evrov šejka Nasserja Al-Khelaifija, lastnika PSG, niso šle v nič.

»Takšen razplet je ena od različic sodobnega nogometa, pogosta med tako izenačnimi moštvi. Dva gola sta bila dosežena po izjemnih strelih z glavo. Igrati z desetimi proti enajstimi je bil izziv in priložnost. Zelo dobro smo se branili, zato si je Chelsea priigral malo priložnosti. Igrali smo z blokoma in nizko od vrat. To je bila velika tekma desetih proti enajstim,« je razmišljal Blanc. Predstava številčno oslabljenega moštva je navdušila vrsto nevtralnih zvezdnikov. Wayne Rooney je čivknil: »Nisem še videl tako odlične igre moštva z igralcem manj.«

Trener francoskega prvaka je domala vse Mourinhove trike in namere označil za športne, kakršni so na dvobojih takšne ravni pričakovani. »Chelsea je pred tekmo ustvarjal pritisk. Ampak tekma je bila fer. Bile so anomalije, ampak dejstvo je, da je bilo moje moštvo na vseh delih igrišča močnejše kot Chelsea,« se Blanc ni ujel v zanko evforije in se je dotaknil tudi prestroge izključitve Zlatana Ibrahimovića. »Prekrška nisem videl. Upam, da disciplinska komisija ne bo stroga in Ibrahimovića ne bo dodatno kaznovala. Zlatan je imel občutek, da je moštvo pustil na cedilu. Potrebujemo ga, saj je zelo moštven fant.«

Piko na i je postavil predsednik Evropske nogometne zveze Michel Platini: »PSG je že pripravljen za zmago v LP. Ima moštvo, ki je to sposobno doseči,« je Francoza navdušila predstava pariških junakov.

Skupaj nad Mouja in Chelsea

Chelseajevo slovo je osrečilo 99 odstotkov angleške nogometne javnosti. Toliko odkrite privoščljivosti, kot so si je privoščili strokovnjaki, bivši nogometaši, navijači tekmecev, že dolgo ni bilo videti. Mourihno se zdaj lahko hvali tudi s tem, da je sprostil frustracije tekmecev. »Poglejte, to je bil najhitrejši tek Johna Terryja,« je bil piker bivši reprezentančni štoper Martin Keowen, ko je opisal skupinski nalet igralcev na sodnika Björna Kuijpersa po Ibrahimovićevem štartu. Poenotil je Chelseajeve kritike.

»Ko sem stekel, je šlo za menoj še štiri, pet igralcev. Ni bilo lepo videti, ampak to je nogomet,« je »naskok« na Nizozemca opisal kapetan in se branil pred kritikami nekdanjih kolegov, zdaj komentatorjev (Jamie Carragher), češ da je bilo to sramotno dejanje. Nekdanji trener Graeme Souness (kot Carragher je legenda Liverpoola) je dejal, da je bilo Oscarjevo valjanje patetično.

Ibrahimovićev čivk je bil še slikovitejši: »Najhuje je bilo, da sem se počutil tako, kot da bi me obkrožilo enajst otrok.«

Mourinho je bil kaznovan za strahopetno taktiko, za aroganco, za vzvišenost, za neučinkovitost Diega Coste v LP (ni dal gola, igral je 7 tekem, 508 minut) ... »S tem neodločenim izidom smo bili zasluženo kaznovani,« je Mourinho ohranil svoj značilni cinizem in se zazrl v prihodnost. »Izgubili smo ligo prvakov, zdaj je trenutek, da osvojimo naslov angleškega prvaka.«