Platini tudi uradno napovedal kandidaturo

Predsednik UEFA Michel Platini je novi potencialni naslednik Seppa Blatterja. Jordanski princ kritičen do njegove kandidature.

Objavljeno
29. julij 2015 15.58
Switzerland Soccer FIFA Election Platini
J. P., Š. Ro., Delo.si
J. P., Š. Ro., Delo.si

Nyon - Prvi mož Evropske nogometne zveze (UEFA) Michel Platini je tudi uradno najavil kandidaturo za predsedniški stolček pri Mednarodni nogometni zvezi (FIFA), saj je vsem 209 članicam krovne svetovne organizacije poslal pismo o nameri. »V življenju vsakega človeka pridejo trenutki, ko je treba vzeti usodo v lastne roke,« je ob tem poudaril 60-letni Francoz, nekdanji odlični reprezentant.

»To je bila zelo osebna in dobro premišljena odločitev, s katero sem prihodnost nogometa povezal s svojo prihodnostjo. Opogumila me je močna podpora, ki ste mi jo izkazali,« je še dejal in obljubil, da bo neutrudno delal v dobro nogometa.

Volitve naslednika Seppa Blatterja bodo sicer na izrednem kongresu 26. februarja prihodnje leto, Platini - na letošnjih volitvah ga ni bilo med protikandidati ostarelega Švicarja - pa ima na njih lepe možnosti za zmago, saj so mu podporo že izrekli v nekaterih evropskih državah, pa tudi v južnoameriški in azijski zvezi ter Concacafu (Severna in Srednja Amerika ter Karibi). Zaenkrat je sicer edini uradni kandidat nekdanji podpredsednik FIFA, Južnokorejec Chung Mong Joon, s kandidaturo pa se spogledujeta tudi brazilska legenda Zico in afriški predstavnik, Liberijec Musa Bility.

Kritike jordanskega princa

Četudi se zdi, da ima Platini veliko podpore, je bil po objavi kandidature deležen tudi kritik. Oster je bil jordanski princ Ali Bin Al Hussein, edini Blattterjev protikandidat na prejšnjih volitvah, ki je dejal, da Platinijeva kandidatura ne pomeni nič dobrega za nogomet. »Platini ni pravi človek za vodenje FIFA. Nogometni navijači in igralci si zaslužijo boljšega vodjo. Svetovno nogometno zvezo prepletajo škandali. Ustaviti moramo posle, ki se sklepajo pod mizo in odstraniti okostnjake iz omar. Verjamem, da mora več glasu dobiti vsaka posamezna zveza. V naslednjem tednu se bom z njimi posvetoval o tem, kaj je najbolje za nogomet,« je zatrdil 39-letni princ in tako namignil, da bi se tudi sam utegnil znova vmešati v predsedniško bitko. »Jasno je, da FIFA potrebuje novega predsednika, neodvisno vodstvo, ki ni zaznamovano s praksami iz preteklosti.«