Platini začasno ostaja predsednik UEFA

Na mestu generalnega sekretarja je Giannija Infantina zamenjal Grk Theodore Theodoridis. O sprejemu Kosova 3. maja.

Objavljeno
04. marec 2016 19.32
J. P.
J. P.

Nyon - Francoz Michel Platini kljub šestletni prepovedi udejstvovanja v nogometu zaradi prejema spornega plačila ostaja predsednik Evropske nogometne zveze (UEFA), dokler Mednarodno športno razsodišče (CAS) v Lozani ne odloči o njegovi pritožbi na suspenz. »Izvršni odbor UEFA je soglasno potrdil januarsko odločitev, da zveza ne izvede predsedniških volitev, dokler se CAS ne odloči,« so zapisali pri krovni organizaciji stare celine.

CAS je predvčerajšnjim najavil, da bo odločitev o Platinijevi pritožbi znana do junijskega začetka eura v Franciji, UEFA pa kljub temu ne zapira vrat morebitnemu pospešenemu iskanju Francozovega naslednika, če bo CAS kazen potrdil. V tem primeru bi volitve izpeljali brez predvidenega trimesečnega roka za kampanjo, ki je zapisan v statutu UEFA. Če bi se to zgodilo, bi imela zveza novega »načelnika« že pred začetkom evropskega prvenstva. Pravni strokovnjak UEFA Alasdair Bell je ob tem pripomnil: »Takoj ko CAS sporoči odločitev, lahko mi zaženemo proces za hitre volitve, s čimer bi trimesečni rok skrajšali na nič.«

Po Infantinu Theodoridis

UEFA je za novega generalnega sekretarja namesto Švicarja Giannija Infantina, ki je postal novi predsednik svetovne nogometne družine, izvolila 50-letnega Grka Theodora Theodoridisa, dosedanjega Infantinovega namestnika. Ta se je UEFA pridružil leta 2008 in bil zadolžen za odnose z nacionalnimi zvezami po Evropi.

O Kosovu šele maja

Evropska nogometna zveza bo sicer o članstvu Kosova glasovala 3. maja. Če bo rezultat pozitiven, bo Kosovo postal njena 55. članica, najverjetneje pa bo še istega meseca zaprosilo tudi za članstvo v FIFA, s čimer bi dobilo zeleno luč za sodelovanje v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2018 v Rusiji.

Tehnologija golove črte tudi v klubskih tekmovanjih

UEFA bo že v finalih te sezone lige prvakov (28. maja v Milanu) in evropske lige (deset dni prej v Baslu) uvedla tehnologijo golove črte. Odločitev, da bodo tovrstno tehnologijo, ki določa, ali je žoga v celoti prešla golovo črto, koristili na letošnjem euru in tudi v prihodnji sezoni evropskih klubskih tekmovanj, so sicer obelodanili že januarja. FIFA je tehnologijo vpeljala že na zadnjem svetovnem prvenstvu predlani v Braziliji, uvedli pa so jo tudi že v elitni angleški, italijanski, nemški in francoski ligi.