Po drami v Londonu v četrtfinale Parižani, zmaga Bayerna s 7:0

Na povratni tekmi osmine finala je Bayern s 7:0 premagal Šahtar. PSG z deseterico v podaljšku izločil Chelsea.

Objavljeno
11. marec 2015 16.36
Posodobljeno
11. marec 2015 19.00
FOOTBALL/
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

London - Po sinočnjem spektaklu v Madridu so bili nocoj v ligi prvakov žarometi usmerjeni na Stamford Bridge, kjer sta Chelsea in Paris St. Germain uprizorila pravo nogometno poslastico s številnimi preobrati in razburljivim zaključkom. Tekma se je po podaljšku končala z izidom 2:2, ki je v četrtfinale popeljal Parižane (na prvi tekmi je bilo 1:1).

PSG je do napredovanja prišel le z desetimi igralci, saj je že po pol ure igre rdeči karton (neupravičeno?) dobil Zlatan Ibahimović. Ko je za 1:0 zadel Gary Cahill, je Parižane v 86. minuti mojstrsko rešil David Luiz in iztržil podaljšek. Gostje so bili nato znova v izgubljenem položaju, ko je z roko igral Thiago Silva, 11-metrovko pa je zadel Eden Hazard. Toda kapetan se je še pravočasno oddolžil in v 114. minuti zadel za odešujoče izenačenje.

Izključitev Ibre zaznamovala dvoboj

Začetek tekme v Londonu, kjer so igralci nosili črne trakove v spomin trem francoskim športnikom, ki so nedavno umrli v helikopterski nesreči, je bil živahen. Parižani so začeli aktivno oblegati londonska vrata, preden se je nato ritem umiril, nekoliko večjo posest je imel Chelsea, večjih priložnost pa ni bilo ne na eni na na drugi strani. Kljub temu je v 30. minuti bržkone že napočil odločilni trenutek tekme. Ob drsečem štartu Zlatana Ibrahimovića in bližnjem srečanju z Oscarjem je nizozemski sodnik Björn Kuipers reagiral pretirano strogo in švedskemu zvezdniku nemudoma pokazal rdeči karton. Je pa sodnikova piščalka ostala nema, ko je v Edinson Cavani v 43. minuti v kazenskem prostoru podrl Diega Costo.

Jose Mourinho je med polčasom v garderobi zadržal Oscarja, ki je v prvem polčasu dobil rumeni karton, in v igro poslal Williana. Parižani se kljub igralcu manj niso dali, v 58. minuti bi lahko celo prišli do vodstva. Odlično je Chelseajevim branilcem pobegnil Cavani in meril z leve strani, že obšel vratarja Thibauta Courtoisa, a se je žoga odbila od oddaljene vratnice. To je bila tudi najlepša priložnost Parižanov. Za tem je bil nevaren tudi Blaise Matuidi, a je še pravočasno reagiral Branislav Ivanović, v 71. minuti je zagrozil še Javier Pastore.

Upe Parižanov je nato v 81. minuti dodatno zmanjšal Gary Cahill, ki je v gneči pred golom dobil na nogo žogo, ki jo je nerodno odbil Diego Costa, nato pa z močnim strelom zabil za 1:0. A še ni bilo konec, Pariz je pet minut za tem že vrnil udarec. Po strelu iz kota Ezequiela Lavezzija je bil v skoku najvišji David Luiz, ki se je izmuznil Ivanoviću in svojemu nekdanjemu klubu zabil za izenačenje in naposled tudi podaljšek.

Sreča se je v dodatnem delu spet kmalu spet nasmehnila Chelseaju. Kapetan gostov Thiago Silva je v skoku za žogo igral z roko, sodnik pa je pokazal na belo točko. Vratar Salvatore Sirigu je klonil pod strelom Edena Hazarda, PSG pa je bil znova v izgubljenem položaju. David Luiz je v 101. minuti sicer znova zagrozil, po nevarnem prostem strelu se je moral izkazati Courtois.

Slednji je v drugem podaljšku izjemno posredoval ob stoodstotni priložnosti Thiaga Silve v 113. minuti. Ob zapravljenem se je lahko tolkel po glavi, a hitro dobil novo priložnost. Po strelu Thiaga Motte iz kota je z glavo zabil za novo izenačenje ter se na najlepši način oddolžil za prejšnje napake. Stamford Bridge je utihnil, prava drama s številnimi preobrati pa se je naposled vendarle končala v korist Parižanov, ki so tako vstopili v četrtfinale.

Hiter konec za Šahtar

Potem ko se je prva tekma osmine finala med Bayernom in Šahtarjem končala s presenetljivim izidom 0:0, so nemški prvaki na povratnem obračunu krepko nadoknadili vse manjkajoče zadetke iz Ukrajine. Šahtarjevi upi so se razblinili že hitro po začetku tekme. Že v tretji minuti je namreč Maria Götzeja v kazenskem prostoru podrl Oleksandr Kučer, glavni sodnik William Collum pa mu je brez obotavljanja pokazal rdeč karton. Šahtar je tako ostal z igralcem manj, enajstmetrovko pa je natančno izvedel Thomas Müller.

Bavarci so dodatno pritisnili, v 19. minuti pa ostali brez enega od glavnih adutov Arjena Robbna, ki si je poškodoval stegensko mišico, zamenjal ga je Sebastian Rode. Bayern je bil v občutni premoči in bi lahko že v 24. minuti povišal na 2:0, če ne bi Robert Lewandowski zadel vratnice. Deset minut za tem je nato le padel gol za povišanje vodstva. Jerome Boateng je v prazno mrežo zadel z bližine, potem ko je pred njim neuspešno poskušal Müller.

Goli so nato začeli deževati v drugem polčasu. Najprej se je v 49. minuti med strelce vpisal Franck Ribery, ki je po podaji Boatenga udaril z leve strani. Tri minute za tem je bil izid že 4:0, drugi gol pa je zabil Müller, potem ko se je z novo lepo akcijo izkazal Ribery. Francoz je sicer v 59. minuti odšepal z zelenice. Peti gol je padel v 63. minuti, Holger Badstuber je streljal z glavo po predložku Rafinhe in dosegel svoj prvi gol v ligi prvakov v 33 nastopih.

Bavarski stroj se še ni ustavil. Do svojega zadetka je vendarle prišel tudi Lewandowski in se vpisal med strelce po odlični podaji Bastiana Schweinsteigerja v 75. minuti. Brez usmiljenja do ukrajinskega moštva so bili Nemci vse od zadnje minute, zadnji žebelj v krsto Šahtarja je po protinapadu zabil Götze.

Liga prvakov, osmina finala:

Chelsea - Paris St. Germain 2:2 (0:0; 1:1) /3:3

Cahil 81., Hazard 96./11-m; David Luiz 86., Silva 114.

Ibrahimović RK/31.

Začetni postavi:

Chelsea: Courtois, Ivanović, Cahill, Terry, Azpilicueta, Matić (Zouma 84.), Ramires, Oscar (Willian 46.), Fàbregas, Hazard, Diego Costa.

PSG: Sirigu, Thiago Silva, Marquinhos, Maxwell, David Luiz, Thiago Motta, Matuidi (Rabiot 82.), Verratti (Lavezzi 82.), Pastore, Cavani, Ibrahimović (RK 31.).

Bayern München - Šahtar Donjeck 7:0 (2:0) /7:0

Müller 4./11-m, 52., Boateng 34., Ribery 49., Badstuber 63., Lewandowski 74., Götze 87.

Kučer RK/3.

Začetni postavi:

Bayern:  Neuer, Rafinha, Boateng, Alaba, Badstuber (Dante 67.), Ribéry (Bernat 59.), Götze, Schweinsteiger, Lewandowski, Robben (Rode 19.), Müller.

Šahtar: Pjatov, Kučer (RK 3.), Ševčuk, Srna, Rakitskiy, Stepanenko, Fred, Douglas Costa (Wellington Nem 79.), Alex Teixeira (Ilsinho 70.), Luiz Adriano, Taison (Krivcov 9.).