Po drami v Švici je Brazilija ostala nedosegljiv cilj

Slovenska nogometna reprezentanca je ostala brez SP 2014 v Braziliji. Švica jo je na zadnji tekmi premagala z 1:0.

Objavljeno
15. oktober 2013 20.44
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Ljubljana - Slovenska nogometna reprezentanca je imela nocoj v Bernu še zadnjo priložnost, da ostane v igri za SP v Braziliji, toda po porazu proti Švici z 0:1 so se njihovi upi dokončno razblinili. Na zadnji tekmi rednega dela kvalifikacij proti Švici so se izbranci Srečka Katanca sicer dobro upirali in uprizorili všečno predstavo, a na koncu tudi prejeli kazen za vse zapravljene priložnosti. Edini gol na tekmi je v 74. minuti zabil Granit Xhaka.

Obenem je Slovenija upala tudi na ugoden izid na tekmi med Islandijo in Norveško, ki se je končala z izidom 1:1. Kot drugouvrščena reprezentanca v skupini E je v dodatne kvalifikacije tako naporedovala Islandija. Brez poraza je že na prejšnji tekmi SP dosegla Švica.

Slovenski nogometaši so tako končali izjemni niz štirih zaporednih zmag v kvalifikacijah. Vseeno jih lahko opogumljajo dobre predstave in naraščajoči rezultatski trend, ki ga je s svojim prihodom spodbudil Katanec. Navsezadnje je bila reprezentanca marca v kvalifikacijah praktično že odpisana.

Katanec ostal pri enajsterici iz Ljudskega vrta

Slovenski selektor je na tekmi spet pogrešal poškodovane Bojana Jokića, Josipa Iličića in Valterja Birso, na roko pa mu je šla odsotnost prvega švicarskega upa Xherdana Shaqirija. Slovenski selektor se je pred tekmo v Bernu odločil za prvo postavo, ki je blestela v Mariboru proti Norveški, na klopi je pustil tudi Tima Matavža. Na drugi strani je švicarski selektor Ottmar Hitzfeld dodobra prevetril izbrano vrsto. Deževno tekmo v Bernu so sodili Nizozemci na čelu z izkušenim Bjornom Kuipersom.

Po previdnem začetku so bili v prvih minutah podjetnejši Slovenci, bili več pri žogi in spletli nekaj obetavnih akcij. Proti vratom je v 7. minuti ustrelil Aleš Mertelj, a vratar Yann Sommer je bil na mestu. Od daleč je poskusil tudi Nejc Pečnik, tudi obetavna akciji iz kota za Slovenijo ni obrodila sadov. Na drugi strani so domače navijače prebudili tudi Švicarji, a je slovenska obrambna vrsta stala trdno, v 15. minuti je z levjim skokom strel Harisa Seferovića ubranil Samir Handanović.

Islandija zadela, Norveška izenačila

Islandija je v tistih minutah v Oslu prišla do zadetka za vodstvo. To je Slovenijo že pahnilo v izgubljeni položaj. A se Katančevi varovanci niso vdali, četudi pravih priložnosti v nadaljevanju niso ustvarili. V 22. minuti je po podaji iz kota pred gol slabo reagiral Pečnik, priložnost je ob odprti poti do gola zapravil Kirm, nesporazum je sledil tudi ob kombiniraju Kampla in Pečnika. Bolje sta akcijo po desni strani izvedla v 28. minuti, a žoga je po strelu Korošca zletela mimo gola, sodnik pa ob tem neupravičeno ni dosodil kota.

Iz Osla so medtem le prišle spodbudne vesti: Norveška je v 30. minuti izenačila na 1:1. Toda Slovenija je v tistih trenutkih trepetala. Branko Ilić je naredil grd prekršek za rumeni karton nad Seferovićem, Reto Ziegler pa je izvajal prosti strel. Nevaren poskus po tleh je mojstrsko ustavil Handanović. Nevarno je bilo tudi v 38. minuti, ko sta na tekmi obležala Kampl in Mertelj, Švicarji pa so stekli v protinapad. Na srečo je Admir Mehmedi žogo poslal čez gol. Mimo gola je ustrelil tudi v naslednji akciji. Švicarji so v zadnjih minutah polčasa močno pritiskali, rumeni karton si je prislužil tudi Andraž Struna. V 42. minuti se je Katanec odločil za taktično menjavo, namesto Pečnika je v igro poslal Tima Matavža. Pred iztekom prvega dela je sledilo še nekaj težkih minut pred slovenskim golom, a vendarle so se v nalivu Slovenci srečno izvlekli.

Polčas v Oslu se je končal z izidom 1:1.

V visokem ritmu brez golov

V drugem delu je do prve lepše priložnosti le prišel dotlej neopazni Novaković, a se znašel v prepovedanem položaju. Na drugi strani je do nevarnega strela prišel Blerim Džemaili. V 54. minuti so Švicarji zapravili stoodstotno in zagotovo najboljšo priložnost za gol dotlej. Slovenska obramba je že bila izigrana, a Seferović je poslal žogo mimo gola. V nasprotni akciji je Novaković padel v kazenskem prostoru, a sodnik ni dosodil prekrška. Seferović je bil v 59. minuti znova nevaren, po strelu Barnette iz kota je meril z glavo, a mimo.

V slovenski vrsti so se vrstile napake v napadu. Pred gol je prišel Struna, a ustrelil premalo pogumno, Brečko je poskusil nespametno, namesto da bi podal. Roke vratarja Sommerja je v 63. minuti po protinapadu dobro ogrel Kampl, a gola tudi po tej veliki akciji ni bilo. V visokem ritmu so se nadaljevale priložnosti na eni in na drugi strani, napetost je naraščala. Le za malo je zgrešil tudi Kurtić, v kazenskem prostoru je padel Cesar. Švica je tedaj znova ušla v protinapad, a se je Slovenija še enkrat čudežno ubranila.

Xhaka razblinil dvome

Visok ritem je vidno izčrpaval tako ene kot druge. Slovenci so bili pred golom premalo odločni, a tudi Švicarji so še naprej zapravljali nemogoče. V ponos jim ni akcija iz 72. minute, ko so bili kar štirje njihovi nogometaš pred Handanovićem, a je čuvaj mreže pri Interju kar dvakrat dobro posredoval in za las izbil žogo stran. Gol je visel v zraku, dve minuti za tem pa vendarle tudi padel. V 74. minuti se je po podaji Džemailija z izjemnim strelom izkazal Granit Xhaka in vendarle razveselil številne švicarske navijače, slovenske pa pahnil v izgubljen položaj.

V igro je vstopil Ljubijankić (namesto Mertlja) in nekoliko poživil igro v napadu. V 80. minuti je projektil Matavža dobro ubranil Sommer, še bližje izenačenju pa so bili po strelu Ljubijankića, ki ga je nesrečno ustavila prečka. Še dvakrat si je pohvale prislužil Handanović in z izjemnim posredovanjem preprečil še večji zaostanek.

Popolnoma izčrpan je z zelenice odšel Kampl, Katanec je poskusil še z Dejanom Lazarevićem. V 89. minuti se je za glavo držal Novaković, ki se je sam znašel pred Sommerjem, a je bil njegov poskus preveč enostavna uganka. Švicarski vratar je v žep pospravil še enega od zadnjih poskusov Slovenije, ko je z razdalje streljal Kurtić. Časa za preobrat je zmanjkalo, vozovnica za Brazilijo pa je za Slovenijo postala nedosegljiva.

Kvalifikacije za SP 2014:

Skupina E

Švica : Slovenija 1:0 (0:0)

Xhaka 74.

Norveška : Islandija 1:1 (1:1)

Braaten 30.; Sigthorsson 12.

Ciper : Albanija 0:0

Lestvica:

Švica     10 7 3 0 17:6  24
Islandija 10 5 2 3 17:15 17
Slovenija 10 5 0 5 14:11 15
Norveška  10 3 3 4 10:13 12
Albanija  10 3 2 5  9:11 11
Ciper     10 1 2 7  4:15  5