Po dveh letih in pol Katančevi le dočakali zmago

Prijateljska tekma: makedonsko reprezentanco v Kopru strla nekdanja celjska naveza Verbič-Bezjak.

Objavljeno
23. marec 2016 22.40
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik

Koper – Nogometna Slovenija je uspešno krenila v leto 2016, potem ko je na Obali premagala Makedonijo z golom Romana Bezjaka. Selektor Srečko Katanec je preveril moč občutno prenovljene reprezentance, ki je včeraj v Kopru zmagala na prvi prijateljski po 19. novembru 2013, ko je v Celju padla Kanada. Naslednji izziv Slovencev bo na velikonočni ponedeljek v Belfastu.

Včerajšnjo tekmo bi lahko pričakovali na dva različna načina. Navzoči na Bonifiki so upravičeno pričakovali veliko od prve preizkušnje pomlajene slovenske reprezentance: toliko svežih moči, kot jih je včeraj poslal v ogenj selektor Srečko Katanec, le redko spremljamo na eni nogometni tekmi. Navijači so pričakovali enajsterico visoko motiviranih novincev, ki sta jih pospremila na igrišče izkušena Boštjan Cesar in Bojan Jokić. Ob tem je naposled dočakal dan D tudi vratar madridskega Atletica Jan Oblak. Resda je pred tem zbral šest nastopov za Slovenijo, toda 23. marec 2016 bo zanj vendarle pomenil dan, ko je dobil polna pooblastila v majici s številko 1.

Tekmo pa bi lahko pričakovali tudi iz manj obetavnega izhodišča: zadnje snidenje z Makedonijo je bilo usodno za prejšnjega selektorja Slavišo Stojanovića, prav v Kopru pa se je poslovil s položaja tudi prejšnji predsednik Nogometne zveze Slovenije Ivan Simič ... Sinoči je šlo vendarle za revolucijo le na igrišču. Katanec je poslal nad svoje nekdanje izbrance premešano zasedbo v novi postavitvi 4-3-3, v kakršni denimo blesti slovita Barcelona.

V prvem polčasu je bilo opazno, da se fantje lovijo in še iščejo naveze, ki bi delovale po željah selektorja. Pri tem je treba vendarle izpostaviti, da je bila desna slovenska stran, na kateri sta delovala Nejc Skubic in Josip Iličić, bolj nevarna za gostujočega vratarja od leve strani (Jokić, Verbič). Tekmo so resda bolje odprli Makedonci, četudi niso resneje ogrozili Oblakovih vrat. Bolj konkretne priložnosti so zapravili gostitelji; najprej Roman Bezjak, potem ko ga je poslal v ogenj Iličić, nato je Iličiću le malo zmanjkalo do gola po lepi individualni akciji, najbližje golu za 1:0 pa je bil Bojan Jokić, ki je z desno nogo zgrešil žogo tik pred golovo črto po podaji Verbiča.

V premoru med polčasoma so se Slovenci očitno dogovorili za še bolj ambiciozno igro. Premaknili so v višjo prestavo, hkrati pa so tudi gostom opazno začele pojenjati moči. Potem ko je opozoril nase tekaško dobro razpoloženi Valter Birsa – njegov strel je zletel čez vrata –, so Slovenci vendarle sestavili eno lepših akcij večera. Verbič je po imenitnem prodoru lepo zaposlil nekdanjega soigralca pri Celju Bezjaka, slednji pa je matiral makedonskega vratarja s strelom v njegov daljši kot – 1:0!

Tudi v nadaljevanju tekme je šlo za podoben scenarij: Slovenci so poskušali napadati, iskali so še en gol, ki si ga je seveda najbolj želel rezervist Milivoje Novaković. Slednji je včeraj postal najstarejši nogometaš (18. maja bo dopolnil 37 let), ki je zaigral za Slovenijo. Do konca tekme so se znašli v priložnostih tudi Miha Zajc, ki se bo danes – enako kot Luka Krajnc, ki ni dobil priložnosti – pridružil pripravam reprezentance U-21, Miral Samardžić (slednji je igral podobno zanesljivo kot Aljaž Struna) in Novaković. Ko so Slovenci zdržali tudi kratek zaključni pritisk balkanske reprezentance, ki je po eni od akcij v domačem kazenskem prostoru zahtevala tudi enajstmetrovko, so si lahko oddahnili. Prišli so do prve zmage v prijateljskih tekmah po skoraj dveh letih in pol. Od celjske zmage s Kanado so namreč Katančeve adute po vrsti premagali močni Alžirija, Urugvaj, Argentina in Kolumbija, neupešni pa so bili tudi na gostovanju v Katarju.

Reprezentanti bodo že danes dopoldne opravili regeneracijo na Gorenjskem, do nedeljskega poleta v Belfast bodo vadili v tradicionalni bazi na Brdu pri Kranju. Po sinočnjem večeru bo tekma s Severno Irsko še bolj zanimiva.