Po evropski renesansi še domžalsko-mariborski posladek

Danes in jutri po dve tekmi 3. kola, v ponedeljek v Stožicah zadnja. V ospredju nedeljski derbi »Evropejcev«.

Objavljeno
29. julij 2016 18.54
Nogomet Domžale in Maribor v Domžalah, 22. marca 2015
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ljubljana – Po evropskih bitkah z razširjenim nasmehom 3. kolo 1. SNL ponuja prvi veliki derbi. V Domžalah se bosta jutri pomerila »Evropejca«, prvi tekmi pa bosta danes v Velenju in Novi Gorici. V Kidričevem bodo v nedeljskem poznem popoldnevu gostovali Celjani, zadnje dejanje pa bo v ponedeljek v Stožicah, kjer bo Olimpija gostila Krško.

Velenje: Rudar – Luka Koper (sobota, Slavko Vinčić, 20.15):
Po gibanju kapitala, nepreglednosti delovanja, razmišljanju večine akterjev in še čem se obeta »jugo derbi« s poudarkom na srbsko-hrvaškem. Srbska trenerja na klopi, na igrišču pa veliko hrvaških igralcev. Pa naj bo, samo, da bi bil dvoboj še na visoki ravni, da bi od učinka na igrišču kaj dobrega imeli navijači ali slovenski nogomet. Ampak vse bolj se zdi, da bi vodstvi obeh klubov najraje videli, da se o njih nič ne govori in da so nevidni. Zadnjo besedo o enem in drugem projektu pa bodo tako ali tako imeli navijači. Kdo je boljši? »Rudarji« potrebujejo zmago, Koprčani jo že imajo in so bolj sproščeni.

Nova Gorica: Gorica – Kalcer Radomlje (Roman Glažar, 20.15): V uvodnih tekmah je bila goriška »temperatura« na igrišču toplo-hladna. In vse prej kot spodbudna za goriške selektorje moštva in igre na čelu s trenerjem Miranom Srebrničem. Če ni kakovosti za nekoč kar spodobno goriško kombinatoriko, bi bilo dobrodošla vsaj sila. A je ni bilo videti. Za mehke Primorce so Radomljani dobrodošli tekmeci, a kaže biti previden. Gostje so proti Domžalam in Olimpiji imeli izjemna »sparing partnerja« za nabiranje izkušenj in za pripravo za tekme s premagljivimi. Goričane je udarilo »po grbi« še zdravstveno stanje umetnika s presežkom Amela Džuzdanovića. Vrnitev na igrišče je preložena še za nekaj mesecev.

Kidričevo: Aluminij – Celje (nedelja, Damir Skomina, 18.15): Ni veliko filozofije za domače, kakšen oster štart in rumeni karton več - ne zaradi povišanih tonov – pa bodo konkurenčnim tudi Celjanom. Ti bodo prvič igrali brez Danijela Miškića, še zadnjega iz paketa igralcev z dodano vrednostjo, ki so odšli na bolje: Benjamin Verbič, Gregor Bajde, Blaž Vrhovec, Marko Pjaca, Sunny.

Domžale: Domžale – Maribor (Matej Jug, 20.15): Eni in drugi lahko uživajo do prvega žvižga Tolminca, ki gre po poteh najboljšega slovenskega sodnika Damirja Skomine. To pomeni, da bo imel tudi vrsto neprijetnih tekem z veliko spornih odločitev. Jug bo imel pomembno vlogo in bo določil smer ter ritem derbija, ki je pomembnejši kot evropska dvoboja. Za Domžalčane je bil revijalni, saj niso imeli kaj izgubiti, za Mariborčane pa izjemno zahteven za »glave«. Nekaj je gotovo, podobnega udarjanja po nogah presenečenih Londončanov, kot ga je v prve četrt ure dopustil turški sodnik, Jug najbrž ne bo dopustil ostrim in bojevitim Domžalčanom. A odločale bodo druge podrobnosti, na primer: Bo Matic Črnic imel dovolj moči za še eno bravurozno partijo, če bo dobil priložnost od prve minute? Kdo od obeh trenerjev Luka Elsner ali Darko Milanič bo imel več sreče z izbiro svežih igralcev? Pričakovanja navijačev so upravičena velika. Ampak ne bi bilo presenečenje, če bodo videli taktično bitko, v kateri Domžalčani ne bodo imeli »avtoceste« do mariborskih vrat, Mariborčane pa bo napadanje zanimalo toliko kot lanski sneg. Zmagovalka pa bo Olimpija!

Ljubljana: Olimpija – Krško (ponedeljek, Andrej Žnidaršič, 20.15): Ne glede na razplet domžalskega derbija – brez zmagovalca bi bil za Ljubljančane sanjski – bo Olimpija imela priložnost, da poveča prednost pred enim od tekmecev. In si ustrezno utrdi samozavest pred velikim derbijem naslednji ponedeljek (8. avgusta) v Ljudskem vrtu.