Po Forbesu primat še vedno v rokah Real Madrida in Barcelone

Najvrednejša športna kluba na svetu sta španska prvoligaša z vrednostjo čez tri milijarde dolarjev.

Objavljeno
17. julij 2014 09.55
TOPSHOTS-FBL-EUR-C1-REALMADRID-ATLETICOMADRID-FANS
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

New York - Tudi na letišnjem seznamu najvrednejših športnih klubov, ki ga je sestavila ameriška revija Forbes, sta svoj primat ohranila španska velikana Real Madrid in Barcelona. Na vrhu lestvice sta končala že drugo leto zapored.

Revija Forbes je vrednost Reala z največjim zvezdnikom Cristianom Ronaldom ocenila na 3,44 milijarde dolarjev, nekoliko manj, 3,2 milijarde, pa znaša vrednost Barcelone s trojico zvezdnikov, Lionelom Messijem, Neymarjem in po novem tudi z razvpitim Luisom Suarezom.

Tudi na tretjem mestu je nogometni klub, angleški Manchester United, ki ima sicer za seboj porazno sezono, a vseeno je po Forbesovi oceni prišel do 2,81 milijarde dolarjev. Med deseterico najbolj prepoznavnih je nato od nogometnih klubov le še nemški Bayern, ki je na sedmem mestu z 1,85 milijarde dolarjev.

V »top 10« nato sledijo klubi iz ameriške poklicne baseball lige in lige ameriškega nogometa. New York Yankees so na četrtem mestu (2,5 milijarde), peti Dallas Cowboys (2,3 milijarde), šesti Los Angeles Dodgers (dve milijardi), po Bayernu so na osmem mestu New England Patriots (1,8 milijarde), deveti so Washington Redskins (1,7 milijarde), deseti pa New York Giants z vrednostjo 1,55 milijarde dolarjev.

Največ predstavnikov pri vrhu ima na Forbesovi lestvici prav liga NFL, saj je vseh 30 klubov uvrščenih med najboljših 50. Povprečna vrednost najboljše petdeseterice pa je 1,34 milijarde, kar pomeni osemodstotno povečanje glede na lanske ocene. Forbes sestavlja lestvice najvrednejših klubov od leta 1998.