Po hrvaškem derbiju najmanj jezen prav Kek

Naši na tujem: Kamplov Leverkusen zašel v najhujšo krizo zadnjih 10 let. Kurtićevi nemočni v Torinu.

Objavljeno
05. december 2016 00.52
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Ljubljana – Bolj malo pozitivnega si je konec tedna zapisal v beležko selektor Srečko Katanec. Slovenci so bili v svojih klubih neopazni, osebno statistiko je ozaljšal le Domen Črnigoj, toda nekdanji član selekcije U-21 še ni prišel v jato članske reprezentance.

Najtežje je pričakoval izziv Jasmin Kurtić, eden nosilcev igre Atalante, majhnega kluba iz Bergama, ki je v tej sezoni italijanskega prvenstva pripravil največje presenečenje. Modro-črni so začeli tekmo na gostovanju pri Juventusu na krilih niza osmih zmag in enega remija, hkrati so upali, da bo torinska »stara dama« še naprej igrala po sistemu toplo-hladno, kot ji očitajo kritiki, četudi zaseda vrh serie A.

Toda Juventus je prizemljil palčka iz Bergama, nemočen je bil tudi Kurtić. Slednji ni mogel slediti ritmu igre, ki ga je narekoval sijajni Miralem Pjanić, pri čemer ni bilo večje razlike med položajema, na katerih je igral Belokranjec. »Kurta« je začel kot »desetka« v sistemu Atalantine igre 3-5-2, nato se je preselil v zvezno vrsto, pri čemer je bil med sokrivci za Juvetov drugi gol. Eden od italijanskih komentatorjev je njegov učinek opisal z oceno 5 in besedami: »Opazno je želel opraviti kaj več, toda na ta večer ni mogel.«

Kljub porazu zaseda Atalanta visoko 6. mesto na lestvici z enakim številom točk kot Lazio, ki je včeraj izgubil mestni derbi z Romo. Mimogrede: novo zmago bolj priljubljenega rimskega kluba (Roma v skupni bilanci vodi z 62-60-43) si je ogledalo 50.000 navijačev, prek TV zaslonov pa naj bi si ogledala rimski derbi kar milijarda gledalcev v ZDA, Srednji in Južni Ameriki, Evropi, Indiji, na Kitajskem in Japonskem ... Roma se je vrnila na 2. mesto z enakim številom točk kot Milan, ki ga je vnovič rešil nekdanji goriški adut Gianluca Lapadula.

Če so navijači Atalante kljub porazu ponosni na svoje nogometaše, pa je drugače v Leverkusnu, pri katerem igra Kevin Kampl. Bayerju je spodrsnilo še s Freiburgom, po 13 kolih bundeslige kotira na 9. mestu (5-2-6) s 17 točkami in razliko v golih 20:21. Najslabši štart Bayerja v zadnjih desetih letih so izpostavili v paradni športni oddaji v Sportstudio na nemški nacionalni televiziji. Bayerjevi igralci so zapravili vse štiri enajstmetrovke v tej sezoni, v prvem polčasu tekme s Freiburgom niso sprožili na vrata gostov niti strela. To se jim je zgodilo prvič po aprilu 2011, toda tedaj so igrali proti pol milijarde vrednemu moštvu Bayerna!

Javnost je nezadovoljna nad delom trenerja Rogerja Schmidta, prav Kampl, eden najboljših nogometašev kluba v tej sezoni, pa velja za »njegovega« igralca. V Nemčiji velja izpostaviti tudi vrnitvi dveh slovenskih napadalcev po treh tekmah odsotnosti zaradi poškodb – tako Roman Bezjak kot Tim Matavž sta igrala v drugem polčasu, njuna kluba Darmstadt in Nürnberg pa sta na koncu izgubila.

Posebej napeto je bilo v hrvaški nogometni družini. Najmočnejša kluba zadnjih let sta se pomerila v Zagrebu, Dinamo in Rijeka sta se razšla brez zmagovalca, prednost zasedbe trenerja Matjaža Keka je ostala »varnih« šest točk (46:40).

Toda njuna 145. tekma je imela »tretji polčas«. Gostje s Kvarnerja so po remiju (1:1) bentili nad slabim osiješkim sodnikom, ki naj bi uporabljal dvojna merila pri dosojanju prekrškov in deljenju rumenih kartonov. Na kratko: Rečani so bili boljši, v 51. minuti prešli v vodstvo, v 69. so ostali brez izključenega strelca Gorgona, osem minut zatem pa je Dinamo izenačil na končnih 1:1.

Igralci so odkrito govorili o sojenju (»Če mora biti na koncu nekdo prvi, naj to povedo, pa bomo igrali v svoji ligi,« je zatrdil Vešović.), alfa in omega kluba Damir Mišković je kar iz Nigerije odstopil z vseh položajev znotraj Hrvaške nogometne zveze (HNS), tudi s podpredsedniškega.

Kek je ohranil mirno kri in realno ocenil tekmo. »Ne smem komentirati sojenja. Težko smo igrali zaradi številnih prejetih rumenih kartonov, saj nam je to podrlo naš sistem igre, torej agresivno pokrivanje tekmeca, ki ima žogo. Prvenstvo je še dolgo,« je zatrdil Kek, ki je zmagal v Maksimiru le v finalu pokala leta 2014.