Po Messiju in Neymarju tudi Mascherano osumljen davčne utaje

Zaradi domnevne utaje davkov se bo moral pred sodiščem zagovarjati že tretji nogometaš Barcelone.

Objavljeno
01. oktober 2015 16.23
FBL-EUR-C1-BARCELONA-LEVERKUSEN
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

Barcelona - Po Lionelu Messiju in nedavno Neymarju je Javier Mascherano že tretji Južnoameričan v dresu Barcelone, ki ga oblasti sumijo utaje davkov. Argentinskega branilca 29. oktobra čaka poziv na sodišče v Gavi (kjer domuje), ko se bo moral pred preiskovalnim sodnikom zagovarjati glede svojega domnevno neprijavljenega premoženja.

Špansko državno sodišče je primer sprožilo že pred dnevi, danes pa so z regionalnega vrhovnega sodišča sporočili, da so zadevo prevzeli v svoje roke. Argentinskega reprezentanta obdolžujejo, da se je izognil plačilu davkov v višini 1,5 milijona evrov. Francoska tiskovna agencija AFP sicer poroča, da je Mascherano že 9. septembra v celoti poravnal obveznosti (1,75 milijona evrov), vključno z zamudnimi obrestmi. Preiskovalni sodnik se bo zato po zaslišanju nogometaša odločil, ali bo kljub poplačanim terjatvam sprožil sodni postopek ter razpisal glavno obravnavo.

Njegovo domnevno kršenje zakona sega v leti 2011 in 2012, ko naj bi se zdaj 31-letnik izognil prijavi prihodkov, ki jih dobil z naslova trženja svojih medijskih pravic oziroma medijske podobe. Sredstva naj bi utajil prek svojih dveh podjetij za trženje blagovne znamke, ki jih je registriral na Portugalskem in v Združenih državah Amerike.

Pred njim je podoben prestopek zakrivil njegov rojak Lionel Messi, le da naj bi prvi zvezdnik Barcelone utajil za dobre štiri milijone evrov prispevkov prek čezmorskih podjetjih v Urugvaju in Belizeju. Nedavno so brazilske oblasti v nemilost vzele še Neymarja, ki naj bi med letoma 2011 in 2013 utajil kar za 13,5 milijona evrov davkov. Pri Brazilcu so še vedno nejasne podrobnosti prestopa iz Santosa k Barceloni leta 2013, zaradi česar je brazilsko pravosodje na poziv davčne uprave zamrznilo premoženje v višini 40 milijonov evrov, ki je v lasti Neymarja, njegove družine in podjetij, povezanimi z njimi.