Po nov podvig brez obolelega Mendyja

V četrti tekmi skupine D vijolični drevi ob 19. uri oslabljeni proti Zulteju Waregemu. Namesto Milca Črnic?

Objavljeno
07. november 2013 15.17
Trening NK Maribor, 6.11.2013, Maribor
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport
Maribor – Vijolični nogometni tabor se je tik pred morda odločilno tekmo evropske lige soočil s šokantno vestjo. Najbolj vroči napadalec in igralec Maribora Jean-Philippe Mendy nocojšnjega drugega dvoboja z Zultejem iz Waregema ne bo igral. Namesto na igrišču bo četrto mariborsko tekmo v skupini D spremljal iz bolnišnice.

Po senzaciji pred 14 dnevi se je za Mariborčane začela prava kalvarija. Dvema presenetljivima porazoma v domačem prvenstvu so se pridružile še veliko bolj boleče zdravstvene težave francoskega silaka, ki je pristal v bolnišnici zaradi viroze. Pogovoru o njem se je trener Ante Šimundža povečini izognil in raje več pozornosti namenil igralcem, ki jih ima na voljo. Med njimi ne bo še enega moža iz udarne enajsterice, kaznovanega Martina Milca.

»Hendikep je velik, Mendy je bil naš prvi napadalec, ki je držal globino in je bil v formi, toda bolezen je prišla čez noč in mimo nje ne moremo. S tem se moramo spoprijeti. Ne smemo jokati za tistimi, ki jih ni. Računali bomo na Nusmirja Fajića, upam pa na dober odziv novincev, ki bodo dobili priložnost. V igri je veliko, to je tekma, ki je izziv za vse in moramo ohraniti pozitivno držo,« je v svojem slogu brez tarnanja povedal Šimundža in potrdil, da bo med rezervisti na klopi tudi Luka Zahović, sin športnega direktorja Zlatka.

Če bo Mendyjevo odsotnost nadomestil Fajić – zanj je trener zatrdil, da je na treningih delal dobro, ampak zaradi slabše telesne pripravljenosti ni podoben tip napadalca –, je nekaj manjših pomislekov v zvezi z zamenjavo bojevitega desnega bočnega branilca Milca. »Priznam, v težavah smo. Na desni strani smo šibki,« Šimundža še ni razkril »rezervnega MM«, a bržčas bo po ne najbolj posrečenem zadnjem ligaškem poskusu z Alešem Mertljem na krilnem položaju in po odsotnosti poškodovanega Aleša Mejača dobil priložnost Matic Črnic, odkritje prvega dvoboja.

Bistvenih taktičnih zasukov v postavitvi odsotnost prvokategornikov ne bo prinesla, kot vedno, kadar ge za tekme takšne ravni in značaja, bodo v ospredju psihološki prijemi. »Zreli bomo, imamo dovolj izkušenj, da se postavimo po robu drugačnemu tekmecu kot v Bruggeju. Garali bomo, Belgijci bodo veliko bolj napadalni,« je razmišljal Šimundža, ki raje kot o taktičnih manevrih govori o volji, srčnosti, borbenosti, pristopu ...

Bo že res, toda brez ustreznih tehničnih nogometnih znanj se ranjeni belgijski tekmeci ne bodo še drugič ujeli v gverilsko zanko vijoličnih. »To bo drugačna tekma. Veliko težja, v prvi so nas verjetno celo podcenjevali,« je opozoril steber obrambe Aleksander Rajćević, kolega iz zvezne vrste Željko Filipović je predstavil utrip slačilnice. »Vzdušje je tekmovalno napeto, energija pa zelo pozitivna. Vemo, da bodo Belgijci bolj previdni in ne bodo brezglavo napadali. Domače poraze smo že pozabili in se povsem usmerili v evropsko preizkušnjo.«

Tekmovalna kombinatorika v zadnjih treh tekmah v skupini D Mariborčanom omogoča sanje o čudežnem zaključku predtekmovanja in zgodovinskem prvem nastopu v drugem, pomladnem delu evropske sezone, kar se doslej v 22-letni zgodovini tekmovanj v evropskih pokalih še ni posrečilo nobenemu slovenskemu klubu. Kar v dveh od treh tekem so Mariborčani gostitelji, ključna bi utegnila biti zadnja tekma z Wiganom, 12. decembra v Ljudskem vrtu. Tudi naslednja v Kazanu pod Uralom, 28. t. m., bi lahko bila po meri vijoličnih. Če bo Rubin drevi opravil z Wiganom, bo že napredoval med 32 najboljših.