Po palčkih še veliki Italijani

Nogometna reprezentanca do 21 let: danes prvič še svetovni prvaki Srbi.

Objavljeno
07. september 2015 23.34
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport

Ljubljana – »Zmaga z Litvo je bila pomembna tudi za našo samozavest,« je selektor reprezentance do 21 let Primož Gliha izpostavil močan adut za današnji prvi zahtevnejši izziv v 2. kvalifikacijski skupini za uvrstitev na EP leta 2017 na Poljskem, dvoboj z Italijo v Reggiu Emilii (17). Slovenski upi bodo igrali že tretjo kvalifikacijsko tekmo, »azzurrini« prvo.

V našem strokovnem štabu si ne belijo las in se zavedajo, da sta bili uvodni kvalifikacijski tekmi z avtsajderji Andorci in Litovci zgolj »ogrevalni« za težje preizkušnje. Gliha jih je izkoristil optimalno, s stoodstotnim izkupičkom dveh zmag in razliko v golih 7:0 ter tudi z uigravanjem in krepitvijo moštvenega duha.

»Šest točk pomeni steber za naše nadaljevanje kvalifikacij, saj bomo za tekmo z Italijo lahko optimistični. Toda to bo povsem drugačna tekma. Medtem ko smo proti Andori in Litvi igrali napadalno in imeli krepko večjo posest žoge v svojih nogah, bomo proti Italijanom bržkone imeli manjšo posest. Računam, da bomo bolj obrambni. Zato sem proti Litvi nekatere igralce, predvsem hitrejše, tudi 'skril' in jih čuval,« je dejal Gliha in dal vedeti, da bo ob drugačni taktični različici v začetni enajsterici opravil menjavo, dve ali tri.

Kdo bi utegnil presenetiti italijanski tabor, je uganka. Najbolj vroč kandidat se zdi Goričan Amel Džuzdanović, ki v SNL blesti, doslej pa v reprezentanci še ni dobil priložnosti. Največ optimizma zbuja odlično uigrani dvojec Andraž Šporar - Luka Zahović, ki zabija gole in ustvarja, niza asistence in pripravlja priložnosti.

Brez skrbi pa vendarle niso v našem strokovnem štabu. Italijani niso igrali še niti ene tekmovalne tekme, zato so manjša neznanka. Večja pač ne, saj ne odstopajo od svojega prepoznavnega sloga in ustaljenih navad, ki utrjujejo nekatere tradicionalne odlike »calcia«. Njeno podobo pooseblja tudi selektor Luigi Di Biagio, ki je bil nekoč izvrsten nogometaš. Igral je tudi za Romo in Juventus. Njegov sloves nepopustljivega bojevnika v zvezni vrsti daje slutiti, da bodo »azzurrini« agresivni in nepopustljivi, malo manj pa všečni. Da bodo igrali komaj prvo kvalifikacijsko tekmo, morda ni slovenska prednost.

Eden od največjih upov, komaj 18-letni zvezni igralec Rolando Mandragora, je prepričan, da prva tekmi ni slabost. »Res bo prva, toda lotili se je bomo, kot da je najpomembnejša. V moštvu vlada izjemno vzdušje, imamo veliko odličnih posameznikov, toda smo zelo tesno povezani,« je dejal Neapeljčan v lasti Genoe, ki je posojen Pescari.

V današnjih tekmah naše skupine bodo v središču pozornosti tudi svetovni prvaki Srbi, ki bodo v svoji prvi tekmi gostili Litovce.