Po šahovsko najmanj 7:4 za favorizirano Anglijo

Nogomet: Obramba slovenske reprezentance na ravni vodilne Anglije, v napadu veliko močnejši otoški zvezdniki.

Objavljeno
03. oktober 2017 22.57
Trening slovenske nogometne reprezentance, Brdo pri Kranju, 3. oktober 2017 [treningi,nogomet,Brdo pri Kranju,reprezentanca]
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Ljubljana – Evro, vložen na morebitno zmago Slovenije, bi igralcem športnih stav lahko prinesel tudi desetkrat večjo nagrado, tako izrazita vloga favorita pripada Angliji v jutrišnji tekmi, ob 20.45, v Londonu. Tudi primerjava verjetnih začetnih enajsteric potrjuje večjo angleško prevlado predvsem v napadu.

Hart : Oblak 0:1:
Joe Hart je dober vratar, toda najboljšo tekmo v karieri je žal prikazal prav lani v Stožicah. V povprečju te sezone prejema po 1,86 gola na tekmo, Jan Oblak le 0,67, četudi zadnja linija Atletica (še) ni granitna kot v prejšnjih sezonah. Hart je 7 cm višji (196:189) in premore šest let izkušenj več, toda Jan brani v fantastični formi. Med zadnjim gostovanjem Atletica v Leganesu je reševal Diega Simeoneja kot desetmetrska hobotnica.

Bertrand : Jokić 0,5:0,5:
Ryan Bertrand naj bi kotiral višje kot Bojan Jokić, ne nazadnje igra v najbogatejši ligi na svetu. Toda 28-letnik ni nadgradil odlične minule sezone; ekonomisti bi dodali, da je kljub »helikopterskem denarju« v premier league ostal v Southamptonu. Tri leta starejši Jokić se je uveljavil v močni ruski ligi, ki bo imela po novem tri klube v ligi prvakov, zbral je gol in podajo, ob tem premore več mundialskih izkušenj kot Anglež.

Smalling : Mevlja 0:1:
Chris Smalling je res igral le dve tekmi v premier league, navijači Manchester Uniteda vse od njegovega prihoda v klub (2010) molijo, da bi dobil čim manj priložnosti … Toda, pozor: nanj računa tudi Jose Mourinho. Mevlja se prebija na vrh najboljših slovenskih branilcev, četudi so ga odgovorni opazili (pre)pozno. Po selitvi v Peterburg se je že prebil v udarno enajsterico Zenita, ki zanj ni zaman odštel 8 milijonov evrov.

Cahill : Cesar 1:0: Gary Cahill je všeč le redkim, toda govorimo o čvrstem stebru obrambe Chelseaja, kar je dovolj zgovorno. V dvoboju veteranov deluje bolj sveže in bolje pripravljen, zato naj bi bil v prednosti pred Boštjanom Cesarjem. Slovenski kapetan ima največ neporavnanih računov prav z Angleži, prihaja ustrezno spočit – v tej sezoni serie A je igral le 125 minut – in poln motiva za morebitno revanšo.

Walker : Skubic 1:0: Med vsemi nogometaši na svetu je najhitrejši prav Kyle Walker, njegovih 35,16 km/h se ne bi sramovali niti nekateri šprinterji. Eden od dejavnikov letošnjega preporoda ManCityja, ki je poleti zanj odštel 51 milijonov Tottenhamu. Tudi Nejc Skubic igra dobro, v 900 minutah na turških tleh je zabil tri gole, kar je odlično za bočnega branilca.

Dier : Kurtić 0,5:0,5: Kyle Dier je član enega najboljših rodov Tottenhama v zadnjem desetletju. Kril bo hrbet ustvarjalnim soigralcem. Nemara je v prednosti pred Jasminom Kurtićem, saj slednji po prihodu prijatelja Josipa Iličića igra manj kot v odlični minuli sezoni Atalante. To ni največja težava, naj se Kurtić le drži osnovnega poslanstva: da je pravi »demolition man« z velikimi pljuči.

Henderson : Krhin 1:0:
Jordan Henderson je morda najboljši angleški zvezni igralec, v polnem pogonu pri zahtevnem Jürgnu Kloppu je nanizal 963 minut igre, prihaja v dovolj zrela nogometna leta (27). Rene Krhin se po odhodu v Nantes še ni našel, zbral je 11 klubskih minut na eni ligaški tekmi.

Oxlade-Chamberlain : Verbič: 0,5:0,5: Oxlade-Chamberlain bi lahko v navezi s klubskim soigralcem Hendersonom predstavljal visoko oviro za razvoj slovenske igre. Igra v dobri formi, Klopp mu je namenil 799 minut igre. Benjamin Verbič igra v odlični formi, četudi v danskem prvenstvu, v majici Københavna je zbral 6 golov in 4 podaje v različnih tekmovanjih.

Rashford : Bezjak 1:0: Marcus Rashford je gotovo vesel, da je bil Jose Mourinho z njim potrpežljiv kot z lastnim sinom, v zadnjem letu je napredoval, v tej sezoni ima v statistiki 5 golov in 4 podaje. Povsem drugače kot Roman Bezjak, ki je po vrnitvi v Darmstadt zašel na stranski tir; 12. avgusta je dobil 34 minut pokalne tekme z Regensburgom, Katanec ga je javno napovedal na igrišču Wembleyja.

Sterling : Iličić 0,5:0,5: Raheem Sterling je le eden od mnogih Angležev, ki igrajo v odlični formi. Najbolje se znajde na krilu, lahko igra na vseh položajih v napadu. Ta čas kotira pri 6 klubskih golih v 542 minutah igre. Enako minutažo si je v Bergamu izboril razigrani Josip Iličić – Katanec naj bi mu namenil prednost pred Valterjem Birso –, ki je zbral gol in 2 podaji v serie A.

Kane : Matavž 1:0:
Tim Matavž je krenil v sezono sijajno, v 881 minutah igre je zabil 6 golov in podal še za dva. Harry Kane je še boljši, zadnji mesec dejansko igra kot Harry Potter in je pri 24 letih eden najbolj vročih nogometašev na svetu. V 783 minutah igre je nanizal 11 golov – 6 v premier league, 5 v ligi prvakov – in podajo.