Po sezoni zmešnjav Köln v drugo ligo

Klub Miša Brečka in Milivoja Novakovića za konec nemškega nogometnega prvenstva visoko izgubil.

Objavljeno
07. maj 2012 12.00
S. U., šport
S. U., šport

Köln – Zastor nad sezono v bundesligi je padel. Najbolj mučno je bilo v milijonskem Kölnu, kjer sta se s soigralci od elitnega razreda poslovila tudi Milivoje Novaković in Mišo Brečko. Bundesligo zapušča še Kaiserslautern, Hertha Berlin bo igrala v dodatnih kvalifikacijah s Fortuno Düsseldorf.

Ugank o prvaku ni bilo več, saj je Borussia iz Dortmunda že pred zadnjo ligaško etapo ubranila naslov, ob prihajajočem koncu tedna, v soboto ob 20. uri v Berlinu, pa bo napadla še eno. Za sladico nemške nogometne sezone se bosta za pokalno lovoriko udarila Bayern in Borussia, Bavarce še en teden pozneje (19. t. m.) čaka finale lige prvakov s Chelseajem.

A z izjemo vnovič šampionsko razposajenega Dortmunda so po Nemčiji ob koncu ligaške sezone precej bolj razpredali o neredih v Kölnu in pravzaprav popolni zmešnjavi v vrstah – nekoč – velikega kluba.

Trikratni prvaki in štirikratni pokalni zmagovalci so uživali ugled povsod po deželi, vidne vloge v reprezentančnem dresu so pripadale Pierru Littbarskemu, vratarjema Bodu Illgnerju in Tonyju Schumacherju, Wolfgangu Overathu, Dancu Mortenu Olsenu, Avstrijcu Toniju Polsterju, Angležu Tonyju Woodcocku. Za sedanji rod navijačev ni nikakršnih dvomov: Lukas Podolski, nemški reprezentant poljskih korenin, prekaša po priljubljenosti tudi slovitejše predhodnike. Po spretnosti pred tekmečevimi vrati kot tudi pristopu je kmalu osvojil srca navijačev, brez njega si izbrane vrste nista predstavljala niti Jürgen Klinsmann v »poletni pravljici« na SP 2006 niti za njim Joachim Löw.

Njegov prestop k bogatejšemu Bayernu je razžalostil številne navijače v mestu ob Renu, a jih še toliko bolj razveselil, potem ko se je jeseni 2009 vrnil k matičnemu klubu. Zdaj ga spet zapušča. »Tudi mi bi odšli, če bi le lahko,« so zapisali na transparentu slovesa v soboto, ko je Podolski za edini domači gol podal Milivoju Novakoviću, a ta kaj prida končne zgodbe ni omilil – Bayern je bil neusmiljen (4:1), »princ Poldi« odhaja k Arsenalu, Köln pa se petič doslej seli iz bundeslige v drugi razred …

Sezono zmešnjav z menjavami trenerjev in direktorjev, prepiri igralcev na igrišču in slačilnici, njihovimi popivanji in nato še vožnjami pod vplivom alkohola so na koncu zaokrožili še ekstremisti na tribunah, ki so za vrhunec spustili gosto črno dimno zaveso, neverjetno močno razgrajali, policisti pa so jih poskusili umiriti s posebnimi razpršili.

Tudi dolgoletna slovenska reprezentanta Mišo Brečko in Novaković – slednjega ni več na Stojanovićevem seznamu – sta utonila v črnino kluba, ki s slavno zgodovino in enim najlepših štadionov v Nemčiji izginja z obzorja žarometov. »Žalujemo za našim klubom,« je bil dovolj zgovoren napis na tribuni po koncu tekme. Le Podolski je ostal nedotakljiv, njegove »desetice« na dresu do Poldijeve vrnitve h klubu – kadarkoli bo pač za to napočil čas – ne bo nosil nihče. Princ nas zapušča kot kralj, so o ljubljencu občinstva zapisali v Expressu, kölnskemu dnevnemu tabloidu, in četudi je omenil, da takšne črne dimne zavese ne sodijo na štadione, mu navijači niso ničesar zamerili. »Sicer pa prav dobro razumem njihovo zagrenjenost po tako mučni sezoni,« je še povedal novi Arsenalov napadalec.