Pod Belim bregom Mariborčane čaka pravi pekel

Drevi v Mostarju prva tekma 2. kola kvalifikacij za ligo prvakov. Vijolični napad bo vodil Luka Zahović.

Objavljeno
11. julij 2017 23.39
Na sliki Luka Zahović. Nogomet Domžale in Maribor v Domžalah, 10. december 2016 [Nogomet,Domžale,Maribor,Luka Zahović]
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly

Ljubljana – Maribor v kvalifikacijah za ligo prvakov še ni izgubil z bošnjaškim tekmecem in bo tudi v drevišnjo prvo tekmo 2. kola kvalifikacij z Zrinjskim šel z upanjem, da gre v tretje rado. In tudi z najboljšim strelcem Lukom Zahovićem.

Mariborski izkupiček z dosedanjima bosanskima tekmecema je eden od razlogov za optimizem. Sarajevski Željezničar v sezoni 2012/13 je bil prvi prvak BiH, ki je brez uspeha izzival vijolične in dvakrat izgubil (1:4, 1:2), Zrinjski je dve sezoni pozneje iztržil neodločen razplet brez golov, v Ljudskem vrtu je izgubil z 0:2. Obakrat je bil Maribor za trpljenje in znoj v evropskem poletju nagrajen z odmevnim plesom z najboljšimi evropskimi klubi, najprej v skupinskem delu evropske lige pod taktirko Darka Milaniča, potem pa še v ligi prvakov pod vodstvom Anteja Šimundže.

Tretji slovensko-bošnjaški dvoboj državnih prvakov ima verjetno predznak najbolj negotovega: Maribor se je z odhodoma Dareta Vršiča in Milivoja Novakovića pomladil, Zrinjski naj bi ohranil šampionsko moč, čeprav brez dveh najvidnejših igralcev, ki sta odšla »za trebuhom in kruhom« v Slovenijo: Tomislav Tomić k Olimpiji, Jasmin Mešanović k Mariboru.

Naključni novinec v vijoličnem je po besedah športnega direktorja Zlatka Zahovića in trenerja Darka Milanića priden in bister fant. Toda na igrišču nekoč legendarnega štadiona Pod Belim bregom, kjer je tekmece gostil močni jugoslovanski klub Velež, bo le z golom ali predstavo, ki bo omogočila ugoden izid, lahko napovedal dostojno Novakovićevo nasledstvo in zmagovalno prihodnost v vijoličnem dresu.

Zadnja mariborska pripravljalna preizkušnja pred drevišnjo tekmovalno tekmo proti Krasnodaru (0:2) je bržčas zgolj razkrila najboljšo Milaničevo enajsterico na začetku sezone, še zdaleč pa ni dala odgovora na to, koliko zmore pomlajeni in prenovljeni Maribor. Ta je v Hercegovino odpotoval z dvajsetčlansko igralsko zasedbo, v kateri je bil po poškodbi tudi še ne povsem pripravljeni novinec iz Velenja Jean-Claud Billong.

Igra proti močnim Rusom, ki naj bi Milaniču dala ustrezen vpogled v formo moštva in posameznikov, ni posebej navdušila ali prestrašila mostarskih oglednikov na čelu s trenerjem Blažem Sliškovićem. Ta se je norčeval iz vijolične podobe. Legendarni »Baka«, kot se ga še zelo dobro spomnijo starejši privrženci jugoslovanske lige in splitskega Hajduka, je komentiral generalko na svoj način.

»Nimamo se česa bati. Maribor ni bavbav, na trenutke je bil smešen,« je Slišković spustil »pod pas« Milaniču, a opozoril, da bi Maribor lahko v tekmi z vidno močnejšimi Rusi namerno zavajal. Prav gotovo je Slišković zadel s predvidevanji o Milaničevi enajsterici v postavitvi 4-2-3-1 – če sinoči ni prišlo do dogovora, bo vloga srednjega napadalca pripadla Zahoviću (na fotografiji). Pogajanja o njegovem prestopu (menda v Rusijo) do včerajšnjega odhoda še niso obrodila sadov, zaradi česar Milanič ni bil v skušnjavi. Mešanović in tudi veteran Marcos Tavares bosta vroči vijolični žezli za drugi polčas telesno izjemno zahtevne tekme, v kateri bo imela veliko vlogo pripravljenost moštva in posameznikov.

Pod Belim Bregom se obetajo peklenske vremenske razmere, na začetku tekme bo termometer pokazal približno 35 stopinj Celzija. Včeraj je živo srebro najvišje poskočilo na 38 stopinj Celzija.

Zrinjski še nikoli ni preskočil drugega kvalifikacijskega kola, toda Slišković ne skriva optimizma in napoveduje, da je, potem ko je videl Maribor, začetne možnosti v odstotkih 70:30 za Maribor popravil oziroma izboljšal za svoje moštvo vsaj za 15 odstotkov. Tudi Mariborčani se zavedajo, da niso več na ravni izpred treh let, zato je bil Zahović previden in je opozarjal, da imajo vijolični v nadarjenih Bošnjakih zahtevnega tekmeca. Od vloge favoritov ni bežal in je zatrdil, da ima Maribor v igralcih močnejše adute kot Zrinjski.

Milanič je izpostavil najmočnejšo odliko vijoličnega moštva, v katerem bosta vajeti ustvarjalne igre držala v rokah mladeniča v zvezni vrsti, 21-letni Dino Hotić in 22-letni Valon Ahmedi. »Navdušen sem nad moštvenim duhom, ki mora biti vselej najmočnejše mariborsko orožje.«