Pogba omrežil šejke, tajkune in najbogatejše klube

Tudi Juventus, Inter in Milan razvezali mošnjo. Barcelona še močnejša, pri Realu zatišje pred viharjem?

Objavljeno
08. julij 2015 16.27
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport

Ljubljana – »Pasji dnevi«, ki bodo v naslednjih tednih zavladali celinski Evropi, stari celini ne prinašajo le visokih temperatur, pač pa vselej zaznamujejo tudi nogomet. Prav v tem času klubi sklenejo največ poslov. Tudi letošnji prestopni rok se je začel obetavno za privržence milijonskih nakupov in prodaj nogometašev.

Najodmevnejše prestope minulega poletja so izpeljali v obdobju, ki šele prihaja, kar potrjujejo datumi prodaj nogometašev, kot so Angel Di Maria (26. 8.), Alexis Sanchez (10. 7.), Mario Mandžukić (10. 7.), Diego Costa (15. 7.), Alvaro Morata (20. 7.) in Luis Suarez (16. 7.).

Ob letu osorej je zanimivo, da so številni začeli trgovati prej kot običajno. Najhitreje je opazna naglica Juventusa, Interja in Milana. Milanska kluba se želita vrniti na položaje, ki prinašajo igranje v ligi prvakov. Milanov trener Siniša Mihajlović bo imel na voljo sanjski novi napad, južnoameriško navezo bosta sestavljala Kolumbijec Carlos Bacca (Sevilla, 30 mio €) in Brazilec Luiz Adriano (Šahtar, 10 mio €), 20 milijonov je Milan odštel še za 24-letnega vezista »azzurrov« Andreo Bertolaccija. Tudi Inter želi višje od 8. mesta iz minule sezone, v kateri je prejel 48 golov. Ni čudno, da je kupil tri branilce (Brazilec Miranda, Kolumbijec Murillo in Barçin Montoya), največ pa odštel za francoskega vezista Geoffreya Kondogbio (Monaco, 40 mio €).

Finalisti lige prvakov so okrepili moštvo s štirimi odmevnimi imeni – namesto Carlosa Teveza so pripeljali hrvaškega napadalca Maria Mandžukića (19 mio €) in italijanskega reprezentanta Simoneja Zazo (18). Palermov argentinski dragulj Paulo Dybala – 21-letnik ima poljske in italijanske korenine – se je preselil v Torino za 40 milijonov evrov, Sami Khedira je prišel iz Madrida brezplačno.

Obetavni asi niso zašli v tabor »stare dame« naključno. Andrea Pirlo, ideolog uspehov Milana, Juventusa in italijanske reprezentance (2006, 2012), je našel izziv v New Yorku, najboljši igralec Carlos Tevez se je vrnil v Argentino, Torinčani bodo težko zadržali tudi svoj najdražji eksponat Paula Pogbaja; 22-letni Francoz, ki ga je prezrl sloviti sir Alex, bi lahko postal igralec z najvišjo odškodnino v tem prestopnem roku. Zanj so se ogreli težkokategorniki Barcelona, Real, Chelsea, ManCity in PSG. Zanimivo bo videti, kdo bo ozaljšal Juventusovo blagajno kot Real ob nakupu Zinedina Zidana – arabski šejk, ruski tajkun ali španska giganta.

Za nogometni posel ni ovir niti v obdobju prohibicije; četudi je FIFA izrekla Barceloni prepoved udeležbe v prestopnem roku do konca leta, so Katalonci še okrepili svoje sanjsko moštvo. Odšla sta rezervista Xavi in Montoya, prišla pa odlična zvezna igralca Aleix Vidal (Sevilla, 22 mio €) in Arda Turan (Atletico 34 mio €), ki bosta resda doživela krst v majici Barçe šele januarja 2016. Trener Luis Enrique premore zamisli za širšo zasedbo: jati bi rad priključil še enega zveznega igralca – prva želja je Paul Pogba, druga »novi Pirlo« Marco Verratti, morda bodo Juventus, PSG in Barça celo izpeljali verižno transakcijo. Pri Realu je bilo vroče le na trenerski klopi, Rafa Benitez še lovi svoje prve »kapitalce« (De Gea, Pogba, Vidal, Alaba, Agüero).

Bomo videli, kako bo na aktivnost Angležev na tržnici vplivala 7,1 milijarde € vredna pogodba o prodaji pravic za tekme premier league. Manchester United je pripeljal le trenerjevega rojaka Memphisa Depaya (po slogu igre spominja na Cristiana Ronalda), po trditvah nemških medijev pa je Louis van Gaal ponudil 82 milijonov evrov Bayernu za Thomasa Müllerja, ki ni na isti valovni dolžini s Pepom Guardiolo. Slednji je doslej pripeljal Douglasa Costo (Šahtar), njegova želja je še eden od dvojice krilnih adutov Di Maria-Griezmann.

Tudi Arsenalov trener Arsene Wenger meri visoko: potem ko je Chelseaju speljal izkušenega vratarja Petra Čecha (Jose Mourinho zdaj meri na Bošnjaka Asmirja Begovića, ujel pa je tudi napadalca Falcaa), je ponudil Napoliju 60 milijonov € za podpis napadalca Gonzala Higuaina.