Pohvale za novi vzpon in obžalovanje za slab štart

Jezni angleški navijači že po 1. polčasu s štadiona, Slovaki z Durico in Škrtelom po podvig na Wembley.

Objavljeno
03. september 2017 23.25
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Trnava – Dobri volji slovaških nogometašev in njihovih številnih navijačev po petkovi lepi igri in pomembni zmagi proti Sloveniji ni bilo konca. A zdaj je pred vnovič zelo konkurenčno vrsto selektorja Jana Kozaka že novi izziv – današnje gostovanje v Londonu. Angleži v petek na Malti niso blesteli.

Končni izid sicer razkriva gladko zmago slednjih s 4:0, toda množica 3700 privržencev, ki je prišla spodbujat angleško reprezentanco na Malto, je bila tako razočarana, da je po 1. polčasu in takrat izidu 0:0 zapustila štadion. Favoriti so pozneje le ugnali gostitelje, tri gole od skupno štirih pa jim zabili v zadnjih petih minutah tekme. »V preteklosti sem igral že precej takšnih tekem. Če hitro ne zadenete proti slabšemu tekmecu, ste neučakani in tudi živčni. Vztrajnost je bila ob koncu vendarle poplačana, razumem pa razočaranje naših privržencev,« je dejal Gareth Southgate, selektor vodilnega moštva v kvalifikacijski skupini F, pred katerim pa je danes (20.45) očitno še precej bolj zahtevna tekma od petkove – doma s Slovaško.

Izbrana nogometna vrsta dežele petih milijonov prebivalcev pod Tatrami je prišla v London na krilih pomembne zmage proti Sloveniji in zdaj tudi s širšo izbiro kakovostnih nogometašev kot na tej petkovi tekmi. K moštvu se namreč vračata srednja branilca Martin Škrtel in Jan Durica, ki nazadnje zaradi rumenih kartonov nista smela nastopiti. Tako bo manjkal vnovič poškodovani prvi vratar Matuš Kozačik, strokovni štab je zadovoljen zaradi dobre forme zelo cenjenih slovaških nogometašev Mareka Hamšika (Napoli) in Juraja Kucke (Trabzonspor), 22-letni Milan Škriniar (Inter) je ob odsotnosti omenjenih Durice in Škrtela zanesljivo poveljeval obrambi, navdušenju je botroval tudi lep prvi članski reprezentančni nastop Stanislava Lobotke. Doslej vodilni as izbrane vrste do 21 let, sicer zvezni igralec španskega kluba Celta Vigo, je po petkovi predstavi v Trnavi razgrnil tudi samozavest: »Nikjer ni napisano, da ne smemo presenetiti Angležev pri njih doma. Pojdimo na pot odločni, lotimo se te tekme kot naslednje kvalifikacijske.« Njegov vrstnik Škriniar, omenjeni novi adut prenovljenega milanskega Interja, je bil vesel, da je slovaška vrsta ušla slovenski za štiri točke, a spored z gostujočima tekmama pri Angliji in Škotski niti po tej spodbudni petkovi tekmi Slovakom še nikakor ne ponuja mirnega spanca.

»Zdaj res lahko žalujemo za nekaterimi točkami, ki jih nismo osvojili v uvodnem delu teh kvalifikacij za SP. Prepričan sem, da bi bili ob polni zbranosti nogometašev takrat uspešnejši,« je v pričakovanju današnje tekme potožil selektor Kozak, ob omenjeni (ne)zbranosti imel najbolj v mislih poraz v Trnavi z 0:1 prav proti Angliji po prejetem golu v 5. minuti sodnikovega podaljška ter še dejal: »Po petkovem dvoboju s Slovenijo je bila zelo pomembna regeneracija, kajti pred nami je tudi po plati telesne pripravljenosti zelo zahtevna tekma. Verjamem, da bomo s postavo, tako kot nazadnje proti slovenski vrsti, zadeli v polno, že pot do dodatnih kvalifikacij je še zelo težka.« Kajpak pa bi si jo Slovaki močno olajšali ob današnjem londonskem podvigu in se takrat tudi spogledovali s končnim 1. mestom v skupini. Seveda v primeru brezhibne bere v sklepnem oktobrskem dvojčku tekem – na Škotskem ter z Malto v domači Trnavi.

Pari preostalih tekem, danes: Slovenija – Litva, Anglija – Slovaška, Škotska – Malta (vse ob 20.45); 5. oktober: Anglija – Slovenija, Malta – Litva, Škotska – Slovaška (vse ob 20.45); ​​​​​​​8. oktober: Slovenija – Škotska, Slovaška – Malta, Litva – Anglija (vse ob 20.45).