Pokal konfederacij: Mlada nemška vrsta izkoristila Diazovo napako za veliko slavje

V finalu Pokala konfederacij je bil Čile boljši nasprotnik, a niso našli poti do mreže Nemčije, ki je slavila z 1:0. 

Objavljeno
02. julij 2017 19.55
Posodobljeno
02. julij 2017 19.55
FBL-CONFED-CUP-MATCH16-CHI-GER
N. Gr.
N. Gr.

St. Petersburg - Nemški nogometaši so prvič v zgodovini države postali prvaki Pokala konfederacij, potem ko so v finalu odpravili izkušeno zasedbo Čila z 1:0. Po veliki napaki Marcela Diaza je edini zadetek na sicer dokaj zanimivem srečanju dosegel Lars Stindl, ki je bil ob vratarju Ter Stegnu prvo ime nemške zasedbe. 

Napoved tekme

Na ne povsem polnem štadionu v drugem največjem ruskem mestu se je začel dvoboj Nemčije in Čila za naslov prvakov pokala konfederacij. Pomlajena nemška reprezentanca deluje zelo dobro, mlada zasedba pa je izkoristila priložnost, ki jim jo je namenil Joachim Low in izkušenemu strategu povzročila sladke skrbi. 

Na drugi strani ima Čile dokaj izkušeno zasedbo, ki je nenazadnje slavila na zadnjem južnoameriškem prvenstvu, njegovi zvezdniki pa igrajo v največjih klubih sveta. Alexis Sanchez proti Julianu Draxlerju, Arturo Vidal proti odkritju prvenstva Leonu Goretzki in Claudio Bravo proti Marc-Andreju Ter Stegnu so dvoboji, o katerih so svetovni mediji največ razmišljali pred začetkom finala. 

Potek tekme

V prve četrt ure igre je Čile Nemčijo stisnil na njeno polovico in preko Vargasa nekajkrat zapretil z razdalje, a Ter Stegen resnega dela ni imel. Na drugi strani so Nemci pripravili le en nevarnejši napad, ki se je končal z udarcem iz kota. Čile na sredini igrišča po zaslugi izjemno tehnično podkovanih igralcev brez težav drži žogo, v napadu pa sta razigrana Vargas in Sanchez.

Pregovor kdor ne da, dobi se je še enkrat izkazal za pravilnega. Po strelu Vidala je Sanchez zapravil skorajda nemogoče in zgrešil napol prazna nemška vrata, že v naslednjem nasprotnem napadu pa je veliko napako Marcela Diaza izkoristil Timo Werner in mu ukradel žogo, nato pa nesebično zaposlil Larsa Stindla, ki je žogo le še potisnil v prazno mrežo. Čile je boljši, Nemčija pa vodi. 

Čile še naprej pritiska, nevarna sta tudi Arturo Vidal in Charles Aranguiz, a se mlada nemška obramba zaenkrat ne da, na drugi strani pa Timo Werner neprenehoma preži na priložnosti. Nemška reprezentanca je na tem turnirju pokazala lepo in predvsem pogumno igro, s katero so kos tudi bolj izkušenim Čilencem. 

V zadnjih desetih minutah prvega dela igre je tempo nekoliko padel, po še eni veliki napaki v obrambi Čila, ki si jo je privoščil Gonzalo Jara, pa bi Nemci kaj lahko prišli do povišanja vodstva, a je Leon Goretzka meril naravnost v Claudia Brava. 

V drugem polčasu se razmerje moči ni spremenilo, Čile je še vedno bolj podjeten na sredini igrišča, a prave priložnosti v drugem delu še niso imeli, pri Nemcih pa je po lepi akciji Julian Draxler z leve strani kazenskega prostora meril malo mimo desne vratnice Brava. Potem sta si v lase skočila soigralca pri Bayernu Arturo Vidal in Joshua Kimmich in Nemci so na ta račun ukradli še nekaj minut, kasneje pa je videoanaliza tekmo prekinila za debeli dve minuti in Čilencem vse bolj teče voda v grlo. 

Nemci so v zadnjih 20 minutah na vse možne načine kradli čas in načenjali živce že tako vročekrvnih Čilencev, ki bi si zaslužili zadetek, a so bili pred vrati Nemčije premalo zbrani, da bi izkoristili eno od mnogih priložnosti. Minute so tekle, Milorad Mažić je pokazal pet minut sodniškega podaljška, a tudi to za Čile ni bilo dovolj in mlada nemška ekipa se veseli prve zmage Nemčije v zgodovini pokalov konfederacij. Čile je bil boljši nasprotnik, a tokrat napadalci na čelu z zvezdnikom Alexisom Sanchezom niso imeli svojega večera. 

Nemčija - Čile 1:0 (1:0)

Stindl 19.

Čile: Bravo, Isla, Medel, Jara, Beausejour, Diaz, Aranguiz, Hernandez, Vidal, Vargas, Sanchez.

Nemčija: Ter Stegen, Rüdiger, Mustafi, Ginter, Kimmich, Rudy, Goretzka, Hector, Stindl, Draxler, Werner.

Sodnik: Milorad Mažić (Srbija)