Pokal libertadores: lovorika Ronaldinhu in soigralcem

Brazilski predstavnik Atletico Mineiro po streljanju enajstmetrovk prvič doslej zmagovalec pokala libertadores.

Objavljeno
25. julij 2013 11.37
FBL-LIBERTADORES-ATMINEIRO-OLIMPIA-FINAL
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Belo Horizonte - Brazilski klub Atletico Mineiro, pri katerem si kruh služi tudi nekdanji najboljši igralec sveta po izboru Fife Ronaldinho, se je ovenčal z lovoriko v pokalu libertadores, južnoameriški različici evropske lige prvakov. V povratnem finalnem dvoboju s paragvajsko Olimpio so zmagovalca odločile šele enajstmetrovke, v katerih je bil s 4:3 uspešnejši brazilski predstavnik.

V uvodnem obračunu v Asuncionu je bila Olimpia boljša z 2:0, vendar pa je Atletico v povratni tekmi pred domačimi privrženci, 60.000 se jih je zbralo na razprodanem štadionu v Belo Horizonteju, njeno prednost izničil z goloma tudi pri nas dobro poznanega prvega strelca tega tekomovanja Joja v 47. minuti (v celi sezoni je bil uspešen sedemkrat) in Leonarda Silve tik pred koncem rednega dela (87.). Le dve minuti pred tem je moral zavoljo rdečega kartona predčasno pod prho branilec Olimpie Julio Cezar Manzur, kar je prevesilo tehtnico na stran brazilskega predstavnika. V podaljških golov ni bilo, zato pa je vratar Atletica Victor ubranil že prvi strel z bele točke Herminia Mirande, njegov soigralec Matias Gimenez pa je zatresel le vratnico. V dresu Atletica Mineira, ki se lahko šele prvič pohvali z naslovom v pokalu libertadores, so bili uspešni vsi izvajalci enajstmetrovk.

»Le še ta trofeja mi je manjkala. Zanjo sem se vrnil v Brazilijo. Vsi so me že odpisali, pa se pogovarjajmo zdaj,« je pojasnil prvi zvezdnik na igrišču Ronaldinho, ki bi izvajal Atleticovo peto enajstmetrovko, če bi bilo potrebno. »Na tako pomembni tekmi si tolikšnega števila zapravljenih priložnosti pač ne moreš privoščiti. Kljub porazu pa smo ponosni, da smo južnoameriški podprvaki,« pa je pristavil trener Olimpie Ever Almeida.

Lovorika je sicer ostala v Braziliji, zmagovalec pretekle sezone Corinthians je izpadel že v osmini finala, ko je bila v ponovitvi lanskega finala boljša argentinska Boca Juniors. In še ena zanimivost: Atletico Mineiro se je že skozi polfinalno sito prebil po enakem scenariju kot v pozneje v finalu - v prvi tekmi je z 0:2 izgubil z argentinsklim predstavnikom Newell's Old Boys, v povratnem obračunu pa izničil njegovo prednost in napredoval v finale šele po streljanju enajstmetrovk.