Mariborčani in Celjani v finalu slovenskega pokala

Maribor je v polfinalu po podaljšku izločil Zavrč (5:1), Celje pa še drugič premagalo Domžale (1:0).

Objavljeno
20. april 2016 16.05
Posodobljeno
20. april 2016 17.50
mpi nogomet
M. Ž., STA
M. Ž., STA

Maribor/Domžale - Nogometaši Maribora in Celja so se uvrstili v finale slovenskega pokala, ki bo 25. maja na koprski Bonifiki.

Mariborčani so v Ljudskem vrtu šele po podaljšku izločili Zavrčane s 5:1 (skupni izid 6:3). Gostje so od 75. minute igrali brez izključenega Matije Miketića in si priborili podaljšek (1:2), v katerem pa so prejeli tri gole in na šesti medsebojni tekmi sezone doživeli šele prvi poraz.

Za Maribor sta dvakrat zadela rezervist Sintayehu Sallalich in Milivoje Novaković, ki je oba gola dosegel v podaljšku, med strelce pa se je vpisal še Jean-Philippe Mendy. Za Zavrč je zadel Jure Matjašič.

V drugem polfinalu je Celje z golom Sunnyja Omoregieja porazilo Domžale in napredovalo s skupnim izidom 2:0.

POTEK TEKME MARIBOR : ZAVRČ

Prvi polčas

Povratna tekma med Mariborom in Zavrčem se je začela zelo mirno, gledalci so v prvih petnajstih minutah videli le en strel v okvir vrat. Kot edini je v osmi minuti zapretil gostujoči nogometaš Timotej Dodlek, njegov poskus z razdalje pa je predstavljal lahek plen za Jasmina Handanovića.

V šestnajsti minuti so ponovno napadli Zavrčani. Jure Matjašič je v kazenskem prostoru opazil vtekajočega Aleksa Pihlerja, v pravem trenutku pa je posredoval Aleš Mertelj.

Mariborčani so prvi strel v okvir nasprotnikovega gola sprožili v 24. minuti, ko je Dare Vršič udaril z razdalje, vratar Matija Kovačić pa je bil na pravem mestu.

Domačini so le štiri minute kasneje dosegli vodilni gol. Vršič je izvedel kot z desne strani in podal na prvo vratnico, tja je pritekel Jean-Philippe Mendy in zadel z glavo.

Ekipi sta med 37. in 38. minuti po enkrat zadeli okvir vrat. Najprej je Mendy lepo pričakal podajo Milivoja Novakovića, a s šestih metrov žogo poslal le v desno vratnico, minuto kasneje pa je Rodrigo Defendi slabo izbil žogo in jo podal Josipu Golubarju, ta pa je s 25 metrov žogo v visokem lobu poslal prek Handanovića in stresel levo vratnico.

Domači gledalci so se v 43. minuti prijeli za glave, saj so njihovi ljubljenci zavoljo slabe obrambe prejeli izenačujoči gol. Jure Matjašič se je na levi strani ob gol-avt črti prebil vse do Handanovića in ga iz težkega položaja premagal s strelom med nogama. Prvi polčas se je končal z neodločenim izidom 1:1.

Drugi polčas

Maribor je v drugem polčasu prvič napadel že v 48. minuti prek Mendyja, a je njegov strel z leve strani ustavil Kovačić.

Domači trener Darko Milanič je prvi menjavi opravil v 64. minuti, ko je na zelenico poslal Amarja Rahmanovića in Sintayehuya Sallalicha, kar se je izkazalo za odlično potezo. Slednji je namreč v 72. minuti na levi strani kazenskega prostora pričakal podajo Aleša Mertlja in z glavo zadel v daljši kot.

Zavrčani so se v 75. minuti znašli v še težjem položaju, saj je Matija Miketić zaradi simuliranja prejel drugi rumeni karton in moral z igrišča.

Gostitelji do konca rednega dela niso izkoristili številčne premoči. Kar nekaj zaslug za to je imel gostujoči čuvaj mreže Matija Kovačić, ki je v 85. minuti prvič ustavil strel Novakovića, v 92. minuti pa dobro posredoval ob strelu istega igralca s približno petih metrov. Sledil je podaljšek 2 x 15 minut.

Podaljšek

Štajersko moštvo je v podaljšku zadelo že po manj kot minuti, akcijo pa sta izpeljala rezervista Rahmanović in Sallalich. Prvi je prispeval globinsko podajo, drugi pa je z leve strani natančno sprožil v desni zgornji kot za vodstvo Maribora s 3:1.

Završka zasedba je do konca prvega dela podaljška prejela še dva gola. Strelec obeh golov je bil Milivoje Novaković, ki je v 102. minuti izkoristil nesebično podajo Mendyja in žogo potisnil v prazno mrežo, tri minute kasneje pa po globinski podaji Jankovića zadel še drugič na tekmi.

Tempo je v drugih petnajstih minutah povsem padel. Edino večjo priložnost je imel Novaković, ki je v 119. minuti sam stekel pred Kovačića, a preveč kompliciral in ostalo je pri izidu 5:1.

 

POTEK TEKME DOMŽALE : CELJE

Na drugi polfinalni tekmi so Celjani z 1:0 premagali Domžale in se še drugo sezono zapored uvrstili v finale pokala.

Celjani so v Domžalah zadeli že v peti minuti. Akcijo so začeli na levi strani, Tadej Vidmajer je žogo z močno podajo poslal v kazenski prostor, kjer je domači branilci oziroma Darko Zec niso znali izbiti, dobro pa se je znašel Sunny Omoregie, ki je samo iztegnil nogo in žogo preusmeril v mrežo.

Nekaj minut pozneje je imel priložnost za domače Mario Lucas Horvat, toda iz težkega položaja je nekaj metrov pred golom žogo poslal nad vratnico.

Potem ko so Celjani znali umiriti igro in nadzirali položaj, so v zadnjih desetih minutah prvega dela prišli še do številčne prednosti. Nervozni Alvaro Brachi, ki se je pred tem pritoževal, ker sodniki niso dosodili prekrška nad njim je takrat s hrbta grobo pokosil Milana Sprema, sodnik Roberto Ponis pa mu je takoj pokazal rdeči karton.

Nadaljevanje ni postreglo s posebej razburljivim nogometom. Domžalčani so skušali priti do zadetka, toda niso bili nevarni, Celjani pa so se bolj kot iskanju povišanja vodstva posvetili branjenju ugodnega skupnega izida. Tako tudi vratar domačih Axel Maraval ni imel veliko dela.

Ob koncu, ko je bilo že dolgo jasno, kdo je finalist, sta si ekipi priigrali vsaka še po eno priložnost za spremembo izida. Najprej gostje v 87. minuti, ko je Rudi Požeg Vancaš močno meril z roba kazenskega prostora, a je domači vratar žogo odbil čez prečko v kot, Domžalčani pa v zadnji minuti, po prostem strelu Jureta Balkovca, a je Matic Kotnik žogo odbil.

Pokal Slovenije, polfinale

Maribor - Zavrč 5:1 (1:1) /1:2/ *po podaljšku

(Mendy 30., Sallalich 72., 91., Novaković 102., 105.; Matjašič 43.)

Maribor: Handanović, Viler, Defendi, Šme, Mertelj, Vršič (64./Rahmanović), Filipović, Bohar, (64./Sallalich) Janković (105./Ahmedi), Novaković, Mendy.

Zavrč: Kovačić, Jakšić, Rogač, Antić, Mužek, Cvek, Pihler (105./Agboyi), Matjašič, Miketić, T. Dodlek (105./Solomun), Golubar (105./Glavica).

--------------------------------------

Domžale - Celje 0:1 (0:1) /0:1/

(Sunny 5.)

Domžale: Maraval, Brachi, Zec, Horić, Masimov (od 46. Balkovec), Horvat (od 74. Juninho), Trajkovski, Blažič, Majer, Husmani, Mance (od 46. Jarović).

Celje: Kotnik, Vrhovec, Klemenčič, Miškić (od 75. Pišek), De Sousa (od 89. Pungaršek), Omoregie, Podlogar, Travner, Spremo (od 63. Požeg Vancaš), Hadžić, Vidmajer.