Pokal Slovenije: Mariborčani poraženi v Zavrču

Nogometaši Zavrča so na prvi polfinalni tekmi pokala Slovenije z 2:1 premagali Maribor. Povratna tekma bo 20. aprila.

Objavljeno
14. april 2016 15.24
Posodobljeno
14. april 2016 17.45
tre-NOGOMET
M. Ž.
M. Ž.

Zavrč - Nogometaši Zavrča so na prvi polfinalni tekmi pokala Slovenije pred domačimi gledalci premagali Mariborčane z 2:1.

Zavrčani so tako tudi na peti medsebojni tekmi sezone ostali neporaženi, njihov izkupiček sta dve zmagi in trije neodločeni izidi.

Mariborčani so tekmo začeli v spremenjeni zasedbi in na klopi pustili Milivoja Novakovića, Marcosa Tavaresa in Mitjo Vilerja. To se je poznalo tudi na igrišču, saj niso uspeli izkoristiti terensko premoč, prav nasprotno, v prvih 45 minutah so prejeli dva gola.

Gostitelji so povedli v 11. minuti prek Josipa Golubarja, na 2:0 pa je v 43. minuti z odličnim strelom s 25 metrov povišal Jure Matjašič. Mariborčani so izid znižali v 71. minuti, ko je po prodoru Marka Jankovića zadel Gregor Bajde.

Povratni tekmi bosta 20. aprila.

POTEK TEKME

Prvi polčas

Trener Maribora Darko Milanič tekmo ni začel z najmočnejšo postavo. Tako so bili na klopi levi bočni branilec Mitja Viler ter napadalca Milivoje Novaković in Marcos Tavares, od prve minute pa so namesto njih začeli Erik Janža, Gregor Bajde in Jean-Philippe Mendy.

Moštvi sta v prvih desetih minutah večino časa preživeli med obema kazenskima prostoroma in si nista pripravili večje priložnosti. Edino v tem delu so imeli Mariborčani, pri katerih je v osmi minuti iz kota podal Marko Janković, po njegovem predložku pa je Gregor Bajde žogo poslal prek vrat.

Zavrčani so nato v enajsti minuti izvedli hitro akcijo in povedli. Velike zasluge za gol je imel Jure Matjašič, ki na levi strani preigral Denisa Šmeja in podal Josipu Golubarju, ta pa je zadel v daljši kot. Isti igralec je v šestnajsti minuti poskusil še s 17 metrov, tokrat pa je bil Jasmin Handanović na pravem mestu in ostalo je pri minimalnem vodstvu.

Mariborčani so v 21. minuti izvedli napad prek Erika Janže, po njegovem predložku pa je z glavo zgrešil Jean-Philippe Mendy.

Preostanek polčasa so imeli gostje žogo več v svojih nogah, vendar pa do 42. minute niso resneje ogrozili domačih vrat. Sledila je izjemna priložnost Mendyja, ki se je po globinski podaji sam znašel pred Matijo Kovačićem, a žogo poslal mimo desne vratnice.

Že v naslednji minuti je Maribor prejel drugi gol. Jure Matjašič si je priboril žogo na nasprotnikovi polovici in s 25 metrov natančno zadel v levi zgornji kot, Handanović je bil nemočen. Zavrčani so polčas dobili z 2:0.

Drugi polčas

Ekipi sta drugi polčas začeli v nespremenjenih postavah. Mariborčani so imeli terensko premoč, vendar pa nikakor niso našli luknje v obrambi Zavrča.

Gostujoči trener Milanič je ukrepal v 63. minuti in namesto Marwana Kabhe in Damjana Boharja v igro poslal Dareta Vršiča in Milivoja Novakovića. Slednji je imel že po petih minutah na zelenici odlično priložnost za znižanje izida. Akcijo je začel Handanović in žogo poslal globoko na polovico Zavrča, kjer je Mendy dobil zračni dvoboj in Novakoviću omogočil, da je sam stekel proti domačemu golu, a je vratar Kovačić dobil dvoboj iz oči v oči.

Mariborčani so v 71. minuti dočakali novo veliko priložnost, iz katere so le zadeli. Marko Janković je prodrl po desni strani in meril v bližnji kot, Kovačić je njegov poskus odbil v vratnico, žoga pa se je nato odbila do osamljenega Bajdeta, ki jo je iz bližine potisnil v mrežo.

Domačini so v zadnjih desetih minutah prikazali bolj napadalno igro. Najprej je neuspešno poskusil Golubar, v 84. minuti je z razdalje zgrešil Dejan Glavica, dve minuti kasneje pa je Ed Kevin Kokorovič s šestih metrov žogo poslal visoko prek vrat. Tekma se je končala z minimalno zmago Zavrča.

Pokal Slovenije, polfinale

Zavrč - Maribor 2:1 (2:0)

(Golubar 11., Matjašič 43.; Bajde 71.)

Zavrč: Kovačić, Jakšić, Rogač, Antić, Mužek, Pihler, Cvek, Matjašič, Kokorović (91./Karamatić), Golubar (82./Tišma), Batrović (43./Glavica).

Maribor: Handanović, Mertelj, Šme, Defendi, Janža, Janković, Kabha (63./Vršič), Dervišević, Bohar (63./Novaković), Mendy (78./Tavares), Bajde.

------------------------------------

Že odigrano

Celje - Domžale 1:0 (0:0)

(Sunny 55.)