Pokal Slovenije: Mariborčani iz Ljubljane z visoko prednostjo

Nogometaši Maribora so na prvi četrtfinalni tekmi pokala Slovenije v Stožicah s 3:1 premagali Olimpijo.

Objavljeno
27. februar 2013 14.18
Posodobljeno
27. februar 2013 16.45
nogomet
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Ljubljana - V Stožicah je potekala prva četrtfinalna tekma slovenskega pokala med Olimpijo in Mariborom, ki je pred maloštevilnimi gledalci zmagal s 3:1.

Moštvi sta vse štiri gole dosegli v drugem polčasu. Za Olimpijo je zadel Nik Omladič v 61. minuti, Mariborčani pa so izenačili osem minut kasneje po golu rezervista Dejana Mezge.

Domači nogometaši so nato v 83. minuti ostali brez izključenega vratarja Elvisa Džafića, ki je nepravilno ustavil Roberta Berića, zaradi treh opravljenih menjav pa je v vrata moral branilec Antonio Delamea. Gostje so to izkoristili in povedli po drugem golu Mezge - zadel je z bele točke -, končni izid tekme pa je postavil Aleksander Rajčević v 91. minuti.

Povratna četrtfinalna tekma bo 6. marca v Ljudskem vrtu, končni zmagovalec pa se bo v polfinalu pridružil Triglavu, Aluminiju in Celju.

Malo zanimanja za pokalni derbi

Dvoboj ljubljanskega in štajerskega moštva je na tribune Stožic privabil le malo število gledalcev, ki so prvo lepo priložnost videli v drugi minuti. Takrat je domačin Damjan Trifković na polovico Maribora poslal globinsko podajo, a je njegovega soigralca Filipa Valenčiča prehitel vratar Jasmin Handanović, ki je pravočasno stekel iz svojega kazenskega prostora.

Aktualni državni prvaki so imeli v šesti minuti na voljo prosti strel, ki ga je izvedel Goran Cvijanović, na pravem mestu pa je bil domači branilec Antonio Delamea in žogo izbil na varno.

Sledil je napad Ljubljančanov, ki ga je začel Erik Salkić, ta je podal z leve strani napada, izbito žogo je sprejel Trifković in sprožil z razdalje, a je žoga zletela visoko prek vrat. Sedem minut kasneje so domači znova napadli za prvo vodstvo na tekmi, vendar Filipović s približno 25. metrov ni zadel želel želenega cilja.

Mariborčani so v 16. minuti nevarno zapretili prek Agima Ibraimija, ki je z desne strani poslal uporaben predložek v sredino, tam je bil za las prekratek Željko Filipović, tako da je žoga končala v rokah vratarja Elvisa Džafića.

Šporar dvakrat neuspešen, vratnica Cvijanovića

Domači nogometaš Andraž Šporar si je med 26. in 27. minuto pripravil dve lepi priložnosti za dosego gola, a ni bil uspešen. Najprej je sprožil z razdaljem vendar je bil Handanović kos njegovemu strelu, nato pa je Šporar še odzvel žogo branilcu Maribora Aleksandru Rajčeviću, vendar iz ugodnega položaja ustrelil mimo desne vratnice Handanovićevega gola.

Po ofenzivi Olimpije so pobudo prevzeli Mariborčani, ki so dvakrat nevarno ogrozili gol domačega vratarja Džafića. Ta je v 32. minuto dobro posredoval po nevarnem strelu Aleša Mertlja in žogo izbil v kot, pet minut kasneje pa ga je Cvijanović z diagonalnim strelom z roba kazenskega prostora že premagal, a je slednjemu veselje preprečila vratnica.

Zaključek prvega polčasa je pripadel domačim, pri katerih je streljal Rok Baskera, vendar se je izkazal Handanović in poskrbel, da sta moštvi na odmor odšli z neodločenim izidom 0:0.

Pritisk Maribora

Trenerja obeh moštev sta se med polčasom odločila, da na igrišče pošljeta nespremenjeni enajsterici, začetne minute pa so bile povsem na strani Mariborčanov. Matija Smrekar se je v 49. minuti znašel iz oči v oči z vratarjem Džafićem, ki je z odličnim posredovanjem preprečil vodstvo gostov.

Ti so le minuto kasneje znova navarno napadli, Agim Ibraimi je s približno 25 metrov močno sprožil proti ljubljanskim vratom, a je strel zletel mimo leve vratnice.

Ljubljančani so obdobje prevlade nasprotnikov prekinili v 54. minuti. Akcijo je na levi strani začel Šporar, podal Omladiču, ta pa je z razdalje udaril mimo desne vratnice mariborskega gola. Glavni sodnik tekme Damir Skomina je tri minute kasneje pokazal prvi in drugi rumeni karton na tekmi, zaradi prekrška je »porumenel« gostujoči Nejc Potokar, domačin Valenčič pa zaradi ugovarjanja.

Omladič premagal Handanovića

Gledalci v Stožicah so v 61. minuti videli prvi gol na tekmi. Olimpijin vezist Nik Omladič je izpeljal samostojno akcijo, opravil z Mejačem in Potokarjem, nato pa s svojo levico z roba kazenskega prostora sprožil v desni spodnji kot nemočnega vratarja Jasmina Handanovića.

Rezervist Mezga natančen po treh minutah igre

Trener Maribora Darko Milanič se je na zaostanek svojega moštva odzval z dvojno menjavo, namesto Filipovića in Smrekarja sta vstopila Mezga in Tavares. Prvi je nemudoma upravičil zaupanje Milaniča in izenačil le po treh minutah nadaljevanja. Na levi strani igrišča je sprejel podajo Ibraimija in z mojstrskim diagonalnim strelom ugnal Džafića.

Mariborčani bi v 74. minuti lahko podvojili svoje vodstvo, vendar je Tavares po samostojnem prodoru nastreljal prečko.

Izključitev Džafića

Domači trener Andrej Razdrh, ki je je v 83. minuti opravil zadnjo menjavo na tekmi, je dve minuti kasneje ostal brez vratarja. Elvis Džafić je v svojem kazenskem prostoru podrl Roberta Berića in si za to prislužil rdeči karton, v golu pa ga je zamenjal branilec Delamea. Njegova prva naloga je bila ubraniti enajstmetrovko Maribora, vendar ni bil kos strelu Mezge.

Nogometaši štajerskega moštva so ob koncu srečanja še enkrat izkoristili izkjučitev Džafića in v 91. minuti povišali na 3:1, ko je po udarcu iz kota zadel Rajčević.

Pokal Slovenije, četrtfinale

Olimpija - Maribor 1:3 (0:0)

(Omladič 61.; Mezga 69., 87., Rajčević 91.)