Polčas premalo za podvig na Wembleyju

Slovenci so še tretjič izgubili z Anglijo, v torek jih čaka obračun s Kolumbijo, marca pa po točke s San Marinom.

Objavljeno
16. november 2014 00.21
Britain England Slovenia Soccer
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport
London – Nič ni bilo od zgodovinskega podviga slovenske nogometne reprezentance na kultnem štadionu Wembley. Izbranci selektorja Srečka Katanca so imeli po prvem polčasu v žepu točko, v drugem celo tri, nato pa so tudi malce naivno prejeli vse tri gole.

Uvertura v tekmo je resda nakazala, da bi lahko gostujoči navijači, ki so po enem od sektorjev razobesili najmanj 40 dobro vidnih slovenskih zastav, prišli na svoj račun tudi po koncu tretjega angleško-slovenskega dvoboja. Slovenci so namreč dobro zasedli okolico največjega nogometnega štadiona v Angliji in uspešno ogreli približno 1500 grl, ki so pozneje večkrat preglasila domače gledališko občinstvo.

Tudi po prvem polčasu ni kazalo nič drugače. Izbranci Roya Hodgsona so resda nenehno pletli akcije na slovenski polovici igrišča, toda kljub premoči v posesti žoge (62:38 v %) si niso priigrali niti ene resne priložnosti za gol. Vratarja Samirja Handanovića je v tem delu igre še najbolj ogrozil soigralec Jasmin Kurtić, ki mu je vrnil žogo z desetih metrov od vrat in bil pri tem tako »natančen« (tik ob vratnici bi šla v gol), da jo je »Sarma« s težavo izbil v kot.

Slovenci so resda uspešno čakali na kakšno polpriložnost približno 30 metrov od vrat in bili postavljeni bolj zgoščeno in strnjeno kot pripadniki britanske kraljeve garde pred Buckinhghamsko palačo. Angleški zvezni igralci so zato poskušali opraviti kaj več kar prek bokov in kril, na katerih sta že tako povzročala težave izjemno hitra Clyne in Gibbs. Predvsem slednji, ki je dobil priložnost le zaradi poškodbe Evertonovega zvezdnika Bainesa, je vnesel nemir na levi strani slovenske enajsterice (Struna, Cesar), saj je bil prehiter za svoje čuvaje. Slovenska vezista Aleš Mertelj in Jasmin Kurtić sta bila podobno nemočna pri gradnji akcij kot angleški tekmeci. Še najlepšo akcijo gostov sta tako izpeljala Kevin Kampl in Milivoje Novaković, toda pred Kirmom je bil hitrejši Gary Cahill, ki je žogo izbil v kot. Sledila je še največja priložnost Katančevih adutov, ko je Milivoje Novaković skoraj izkoristil podajo Kirma iz kota na prvo vratnico.

Vse se je torej zgodilo v drugem polčasu, ko je v Londonu vendarle zavel drugačen veter. Približno minuto igre je dišalo celo po največji gostujoči zmagi Slovenije doslej, potem ko je Liverpoolov adut Jordan Henderson z avtogolom z glavo »izkoristil« podajo Kirma. Toda že v naslednji akciji je šlo po dvoboju slavljencev za izenačenje rezultata. Wayne Rooney, ki je sinoči vpisal jubilejni 100. nastop za Anglijo, je prodrl v kazenski prostor med štirimi Slovenci, Boštjan Cesar, ki je z 81. tekmo postal slovenski reprezentant z največ nastopi, pa ga je spotaknil. Prav Rooney je izvedel 11-m tako natančno in močno, da je bil Handanović nemočen, četudi je povsem prebral njegovo namero.

Po tem golu so domači vendarle dobili krila, začeli so nizati akcije, izid 2:1 je zares visel v zraku. Zgodilo se je prav to, »Sarma« je še drugič podpisal vdajo, potem ko je Raheem Sterling streljal z desne, Ljubljančan je žogo odbil, toda le do Welbecka, ki je z »nerodnim« strelom zabil svoj prvi sinočnji gol. Ko je primaknil drugega – po najlepši akciji Angležev, ko so kot pri »pepčku« opravili s Slovenci –, je bilo konec sanj o 7. točki Slovenije v boju za evropsko prvenstvo v Franciji. Do konca je resda ostalo še dvajset minut, v teoriji je bilo mogoče opraviti še veliko, toda gostje opazno niso mogli več teči tako hitro in kontinuirano kot v prvem polčasu, tudi aduti s klopi Lazarević, Rotman in Ljubijankić pa niso dvignili ritma igre sinoči poražene reprezentance.

Kvalifikacije za euro 2016 v Franciji se bodo nadaljevale šele marca, ko bo prišel v Stožice San Marino, Slovenija se bo poslovila od leta 2014 s torkovo prijateljsko tekmo s Kolumbijo.

Roy Hodgson, selektor Anglije: »Ne dobiš prav takoj tistega, kar si želiš. V 1. polčasu smo prevladovali, a ni bilo prave priložnosti. Slovenija je bila disciplinirana in nam je povzročala težave. V drugem delu pa smo le strli enega od glavnih tekmecev v skupini.«

Srečko Katanec, selektor Slovenije: »Čestitam Angliji, ki je zasluženo zmagala. Kar zadeva nas, se nam žal ni izšlo tako, kot smo si želeli. Ni pa ničesar tragičnega. V prvem polčasu smo se korektno kosali z gostitelji, škoda pa je, da po vodilnem golu nismo zdržali dlje. Ponudila se nam je namreč priložnost za uspeh.«