Pomemben kot Messi ali Neymar

Španski zvezni igralec Sergio Busquets vedno korak pred tekmeci Barcelone.

Objavljeno
24. februar 2016 22.21
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec
London – »Abrakadra« in spet je blestel sanjski trojček napadalcev Barcelone. Trener katalonskih nogometašev Luis Enrique se je pošalil, da uporabi zgolj to čarobno besedo in Lionel Messi, Neymar in Luis Suarez zaigrajo kot neustrašna pošast. Toda v Londonu pri Arsenalu je znova blestel še nekdo – Sergio Busquets.

Španski vezist ima v zdajšnjem nepozabnem rodu Barcelone približno enako vlogo kot odvetnik Tom Hagen v zgodbi Boter. Ni glavni igralec, saj ostaja v senci bolj karizmatičnih in izpostavljenih junakov, toda kljub temu se brez njega vse ustavi. Čeprav se zdi, da je bolj zadržan, je s svojimi potezami vedno korak pred tekmeci.

»Vsi govorijo o Messiju, Suarezu in Neymarju, toda Busquets je za Barcelono enako pomemben kot zvezdniški napadalni trojček,« je ugotovil nekdanji angleški nogometaš, zdaj komentator, Jamie Redknapp. »Vse ima v svojih rokah: narekuje ritem, zna predvideti nasprotnikove poteze, hkrati lahko odpre njegovo obrambo z zgolj eno potezo. Spomnite se, kako je ob koncu prvega polčasa poslal žogo Daniju Alvesu, ki je nato podal Luisu Suarezu. Kadar mora Barcelona zaigrati v eni prestavi višje, to vedno prvi stori Busquets,« je pristavi Redknapp, potem ko je ocenjeval dogajanje na tekmi z Arsenalom, ki ga je Barcelona zasenčila z 2:0 in se že skoraj uvrstila v četrtfinale.

Še v prvem polčasu je Busquets čutil bolečine v nogi in zahteval menjavo, toda neprijetnosti so popustile, zato je igral do konca tekme. Trener Enrique drugič v sezoni ni opravil nobene menjave, pred tem pa je prvič na igrišče poslal isto zasedbo, ki je v lani v Berlinu v finalu lige prvakov osvojila peti evropski naslov za katalonski klub. Barcelona je v Londonu odigrala tudi 33. tekmo brez poraza, s čimer je od Realovega rekorda iz sezone 1988/89 (trener je bil Leo Beenhakker) oddaljena le še eno neporaženo partijo. Izenači ga lahko ta konec tedna proti Sevilli, ki je jeseni zadnja premagala Barcelono.

V zasedbi Luisa Enriqueja se je v Londonu spet potrdilo, kako ves posel v izločilnih bojih opravi že na prvi tekmi. Lani je v ligi prvakov denimo v osmini finala najprej gostovala pri Manchester Cityju in slavila uspeh z 2:1, nato v četrtfinalu v Parizu pri PSG zmagala s 3:1 ter potem doma v polfinalu ugnala še Bayern s 3:0. Vse je bilo torej odločeno pred povratnim dvobojem. Enako se je dogodilo letos v španskem pokalu proti Espanyolu (4:1), Athletic Bilbau (2:1 v gosteh) in Valencii (7:0). Katalonci zato povratno tekmo odigrajo z bistveno manj stresa in imajo več časa za pripravo na tekme španske lige.

V prihodnosti pa bo Busquets še največ stresa čutil pri pogajanjih za podaljšanje pogodbe z Barcelono. Na to temo je spregovoril tudi v Londonu. »Upam, da bo predsednik kluba Josep Maria Bartomeu držal besedo in se bo vse hitro rešilo,« je španski reprezentant namignil, kje tiči problem. Po napovedih iz Barcelone naj bi Busquets v prihodnje postal četrti najbolje plačani nogometaš kluba. Debelejšo denarnico naj bi imeli le Messi, Neymar in Andres Iniesta, ne pa tudi Suarez, ki je na plačilnem seznamu Barcelone na sedmem mestu. Pred njim sta še Gerard Pique in Alves.