Popoldne zmaga, zvečer pa slavje

V 33. kolu državnega prvenstva bo vodilni Maribor gostoval v Celju, zadnjeuvrščeni Triglav bo igral z Olimpijo.

Objavljeno
09. maj 2014 20.11
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport

Ljubljana – Maribor danes tudi uradno novi stari prvak. Ta vikend in razpleti današnjih tekem 33. kola bi utegnili vijoličnim zagotoviti 12. naslov najboljšega v samostojni Sloveniji. Mariboru bi v Celju zadostovala točka, če bosta Luka Koper in Rudar v Novi Gorici ostala brez točke. Druge tekme bodo še v Zavrču in Kranju.

Celje: Celje – Maribor (sodnik Miran Bukovec, 16.30): Navijači Maribora pričakujejo, da bodo Marcos Tavares in drugi vijolični junaki svojo nalogo opravili zanesljivo in spektakularno – z zmago in točo golov v celjski mreži. Ali bo to dovolj za potrditev naslova, bo odvisno od večernega goriškega in domžalskega dvoboja. V Areni Petrol ne bi smelo biti nobenega dvoma o tem, kdo bo zmagovalec, celjski mladci so v Stožicah praktično (teoretično jih Krka še lahko prehiti) razblinili dvome o obstanku in so le še navihani otroci, ki bi starejšim in izkušenejšim radi ponagajali. Pa še močno oslabljeni bodo: prvi strelec Benjamin Verbič, plejmejker Blaž Vrhovec in branilec Matic Žitko bodo počivali zaradi kazni. Maribor je z vsemi izzivi v sezoni že opravil, edini, ki še ostaja, je povezan z notranjo bitko – za naslov najboljšega strelca. Tavares lovi dva gola zaostanka za Matejem Eterovićem in Massimom Codo in vsekakor jih bo prehitel, če bo obveljala Zahovićeva zahteva po spoštovanju hierarhije, po kateri bosta Jean Philippe Mendy in Nusmir Fajić le asistenta ob Brazilčevem strelskem izbruhu. Pa še: Maribor je kvoto porazov, ki so vznemirili igralce športnih stav, v tej sezoni že izpolnil (Zavrč 2x, Olimpija, Celje, Triglav, Rudar).

Kranj: Triglav – Olimpija (Roberto Ponis, 17): Bo zadnji na lestvici boljši od najslabšega v ligi? Olimpija je spomladi najslabša, to je kruta realnost in hkrati tragična za ligaški nogomet. Ob teh razmerjih sil je Triglav favorit, odločilni pa bosta naslednji podrobnosti: večja borbenost in motiviranost (Kranjčanov?). Kakovost žal ne, oboji je premorejo premalo. Nagajivo bi lahko napovedali dvoboj, v katerem bo zmagalo moštvo, ki bo v tekmi številnih taktično-tehničnih spodrsljajev naredilo manj napak.

Zavrč: Zavrč – Krka (Rade Obrenović, 20): Pri Zavrčanih je marsikaj obrnjeno na glavo in to je tudi velika priložnost za Dolenjce, da storijo še en velik korak k dodatnim kvalifikacijam za obstanek.

Domžale: Domžale – Rudar (Matej Jug, 20): Joshua Parker in Saša Aleksander Živec sta avt, Slobodan Vuk se šele ogreva po vrnitvi na igrišče, epilog je 249 minut brez gola. Domžalčani se tolažijo, da je obramba slabša le od Mariborove, a nogomet se igra za gole in zdesetkani napad potrebuje pomoč obrambe in zvezne vrste. Rudar je v ritmu, ki mu ga zavidajo vsi razen prvakov. Toda piko na i bo postavila uvrstitev na 2. mesto, za katero bodo Velenjčani še »krvaveli«: najprej kar v Domžalah, za konec pa na Bonifiki. Ni kaj, obeta se prvovrstni zaključek.

Nova Gorica: Gorica – Luka Koper (Bojan Mertik, 20.05): Četudi bi Goričani zadnje tri tekme izgubili, današnje ne smejo. S Koprčani so v tej sezoni »stkali« redko videno tekmovalnost v SNL v glavni vlogi z obema trenerjema, Italijanoma. Ob srečanjih »od blizu« Luigija Apolonija in Rodolfa Vanolija ter njunih štabov in opazkah, začinjenih s ščepcem balkanizma, ima primorski derbi že naboj z dodano vrednostjo. V »primorsko vojno« pa gredo Koprčani brez enega najbolj usposobljenih vojakov za takšne bitke, Miroslava Čovila. »Južnjaki« se bodo težko izvlekli.