Poraz, ki je skoraj že zaprl vrata četrtfinala

Slovenska reprezentanca v dvoranskem nogometu na uvodu evropskega prvenstva visoko klonila proti Srbiji.

Objavljeno
02. februar 2016 22.25
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec

Beograd – Slovenski reprezentanti v dvoranskem nogometu so dobro začeli, slabo nadaljevali in še slabše končali. Na uvodni tekmi evropskega prvenstva proti domačinom Srbom so povedli, toda do konca tekme so prejeli kar pet zadetkov. Možnosti za napredovanje v četrtfinale skoraj nimajo več.

Pričakovanja so bila velika, motivacija še večja, zato ni nihče pričakoval tako visokega poraza. Še toliko bolj, ker so Slovenci povedli že v tretji minuti in nato skoraj ves prvi polčas nadzirali potek tekme. Bili so celo blizu podvojitve vodstva, toda ko se je ogrel srbski stroj, povratka ni bilo več. »Vedeli smo, da bo zahtevno, toda Srbi so zasluženo zmagali. Za to raven smo naredili preveč napak, imeli smo tudi premalo moči. Zdaj moramo poskrbeti, da se bo dvignilo vzdušje v ekipi,« je bila prva ocena selektorja Andreja Dobovičnika, ki ne meče puške v koruzo. »Že pred prvenstvom smo rekli, da bomo igrali vsaj dve tekmi. Imamo dovolj izkušenih fantov, ki vedo, da pridejo tudi takšni porazi.«

V beograjski areni se je zbralo 11.000 gledalcev. Organizatorjem je tako uspelo podreti rekord po številu navijačev na otvoritveni tekmi, skupno pa je bilo to četrta najbolj obiskana tekma v zgodovini prvenstev. Na tribunah ni bilo teniškega junaka Novak Đokovića, a je prišel Dejan Stanković, nekdanji zvezdnik travnatega nogometa in evropski klubski prvak z Interjem. »Da je bilo veliko gledalcev, smo opazili le na ogrevanju in pri protokolu pred tekmo. Ko se enkrat igra začne, na takšne dejavnike takoj pozabiš,« je povedal kapetan Igor Osredkar.

Če se želijo Slovenci uvrstiti v četrtfinale, morajo jutri (ob 18.30) nujno ugnati Portugalsko, a niti ta podvig proti favoriziranemu nasprotniku morda ne bo dovolj. V primeru portugalske zmage nad Srbijo (tekma bo v soboto) bi se namreč ustvaril krog treh reprezentanc s po eno zmago in porazom, nakar bi odločala razlika v zadetkih, kjer Slovenija spet ni v dobrem položaju. Kajti tudi v primeru čudeža in zmage nad Portugalsko, je težko verjeti, da bi Slovenija lahko ugnala Ricardinhovo druščino s tako visoko razliko, da bi imela boljše razmerje v zadetkih od vsaj enega tekmeca v skupini.

EP, prvo kolo skupine A

Srbija - Slovenija 5:1 (1:1)

(Janjić 14., Kocić 21., 30., Rajčević 27., Pršić 34.; Osredkar 3.)

 

1. Srbija 1 1 0 0 5:1 3 točke

2 Slovenija 1 0 0 1 1:5 0

3. Portugalska 0 0 0 0 0:0 0