Posest žoge pomembna, toda šteje še kaj drugega

Nogomet: Real Madrid bo v Münchnu še hitrejši. Filozofijo trenerja Pepa Guardiole napadel tudi Franz Beckenbauer.

Objavljeno
25. april 2014 03.11
J. S., šport
J. S., šport
Ljubljana – Kako hitro se obrne razmerje moči v nogometu in posledično spremeni status favorita! Real Madrid ima po prvi tekmi polfinala lige prvakov še večjo prednost pred Bayernom, kot namiguje zmaga z 1:0, Španci bodo namreč v torek v Münchnu še veliko močnejši.

»Dobro si oglej nedavno tekmo Bayerna z Borussio. Ko nekdo na domačem igrišču izgubi z 0:3, to vselej pomeni, da je nekaj narobe bodisi na igrišču bodisi v slačilnici.« Realov trener Carlo Ancelotti je razkril, da mu je te besede namenil Arrigo Sacchi, s katerim se pogosto sliši prek telefona. »Carlito« priznava, da rad prisluhne besedam »učitelja«, pod vodstvom katerega je v zaporednih sezonah 88/89 in 89/90 pokoril Evropo v majici Milana.

Bayern je bil na štadionu Santiago Bernabeu res nemočen, Real bi lahko ob večji zbranosti svojih asov zabil še gol ali dva za mirno popotnico pred povratno tekmo na Bavarskem. Ancelottijevi izbranci so modro prepustili navidezno pobudo na igrišču moštvu Pepa Guardiole, ki pa – razen strela Maria Götzeja po predhodni napaki Madridčanov – res ni bilo konkretno. »Posest žoge v nogometu še zdaleč ni ključna. Pomembna je že, toda štejejo tudi granitna obramba in bliskoviti nasprotni napadi. Logično, da je imel Bayern večjo posest žoge (64:36 v % op. p.), saj je to njegova filozofija. Naša pa je drugačna,« je razkril Ancelotti, ki je tudi v trenerski vlogi dvakrat ('03, '07) osvojil ligo prvakov z Milanom. Realovi nogometaši so na presenečenje nekaterih parirali Bayernu predvsem v teku in agresiji, pri gradnji nevarnih akcij pa so ga celo močno prekašali.

Da posest žoge ni vse, so večkrat poudarili tudi slovenski trenerji Matjaž Kek, Srečko Katanec in Tomaž Kavčič, tokrat pa so se na Guardiolo spravili celo nekateri Bavarci. Kot denimo legenda kluba Franz Beckenbauer: »Kaj pomeni posest, če si priložnosti pripravlja zgolj tekmec? Lahko smo srečni, da nam je Real zabil le en gol!«

Guardiola je upravičeval izbrano taktiko z besedami, da je želel držati žogo stran od moštva, ki med vsemi na svetu premore najboljše nasprotne napade. »V torek lahko prestavimo svojo igro za dve prestavi višje,« je napovedal Pep.

Četudi je v nogometu možno nadoknaditi tudi najvišje poraze, minimalna zmaga z 1:0 vendarle predstavlja veliko prednost za Real, za kar obstaja najmanj pet ključnih razlogov. Izid 1:0 ponuja Ancelottiju ogromen manevrski prostor pri izbiranju optimalne taktike, Real pa bo tudi ob morebitnem zaostanku z 0:2 še vedno med »živimi«. Drugič, Gareth Bale in Cristiano Ronaldo, ki poosebljata slog igre Ancelottijevega Reala, bosta povsem nared. Prvi je tokrat vstopil v igro v drugem polčasu, CR7 je igral s 50 odstotki moči, kot je razkril Italijan. Realu gre na roko tudi prvenstveni koledar, sobotna domača tekma z Osasuno namreč ponuja možnost za počitek najboljšim. Četrtič, vratar Iker Casillas je v vrhunski formi. In, ne nazadnje, Real je našel ravnovesje v igri, moštvo pa kar kipi od samozavesti, zato čaka Bayern zahtevna naloga.

Ene tradicije je bilo torej konec, Guardiola je prvič zapustil Madrid na ščitu. Bomo videli, ali bo v torek preživel na Allianz Areni Ancelotti, ki še ni izgubil z Bayernom.