Pr(a)vi Italijan na čelu FIFA

Gianni Infantino je bil izbran za novega predsednika Svetovne nogometne zveze. O sebi pravi, da je od glave do pete Italijan.

Objavljeno
28. februar 2016 21.30
Switzerland FIFA Election
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik

Novi predsednik Svetovne nogometne zveze je zapustil odličen prvi vtis, ki mu bo prišel prav pri implementaciji načrtovanih reform v prakso. Gianni Infantino je v petek navdušil navzoče v Zürichu, kot je navduševal javnost v volilni kampanji za naslednika Seppa Blatterja.

Infantinu je med prvimi čestital suspendirani bivši predsednik UEFA Michel Platini, ki je imel v novemu predsedniku zelo močno desno roko. »Gianni, danes si zmagal ti, v nedeljo se bom veselil jaz,« je ob čestitki bolj za šalo dodal Platini. Francoz je imel v mislih sinočnjo tekmo Juventusa, v majici katerega je nekoč blestel kot klasična desetka, in Interja, za katerega navija Infantino od mladih nog, ko ga je peljal na San Siro njegov oče. A to je le ena od zgodb, ki novega predsednika FIFA povezujejo z Italijo.

»Od glave do pete sem Italijan,« je priznal Infantino. Po številnih rokovanjih je prebral prvo čestitko prek SMS od Joseja Mourinha, Infantino pa je prvega poklical prek telefona predsednika Italijanske nogometne zveze (FIGC) Carla Tavecchia. Infantino ni pozabil na družino in prijatelje, ki mu kot pravemu Italijanu pomenijo vse. Najprej se je poveselil zgodovinske zmage v družinskem krogu: s soprogo in štirimi otroci. Gianni, kot ga kličejo v nogometni družini, premore širino; ob dejstvu, da tekoče govori pet svetovnih jezikov, se je po malem naučil celo arabščino zavoljo soproge Line Al-Aškar, po rodu Libanonke.

Glavne vrednote in delovne navade sta mu vcepila v značaj starša. »Zmago posvečam pokojnemu očetu, ki me je naučil prav vse v življenju, in materi, ki verjetno še danes joče,« je razkril. Oče, ki je bil po rodu iz Reggio Calabrie, in mati, ki prihaja iz doline Camonica v vzhodni Lombardiji, sta se spoznala na železniški postaji, kjer je oče usmerjal vlake, mati pa delala v trafiki. »Ne bi mogel biti bolj ponosen nanju ... Naša družina je bila delavska tako kot večina italijanskih družin, ki so emigrirale v evropske države. Starša sta mi vcepila v miselnost trdo delo in spoštovanje drugih ljudi, zaradi česar so tudi v Švici vselej spoštovali nas,« je razkril nekaj družinskega ozadja Gianni Infantino.

Ni mu tuje garaško delo, ki ga čaka pri uvajanju reform, s katerim bo želela njegova ekipa izboljšati ugled in preglednost poslovanja FIFA. Izobraževanje si je plačal s študentskim delom, pri čemer je čistil vlake ter pomagal materi pri prodajanju časopisov in čokolade v trafiki. Nogometa nikdar ni zares igral. »Priložnost sem dobil le v lokalni ekipi, pri kateri je bil trener moj oče, mati pa je prala nogometno opremo. V igro so me poslali v 85. minuti tekme predzadnjega kola, ko smo že vodili s 4:1 in nisem mogel napraviti škode,« je opisal svoje izkušnje z igriščem Infantino.

Prvi Italijan na čelu FIFA se veliko bolje znajde ob igrišču. Potem ko je končal študij prava, je svetoval nekaterim klubom in nogometnim zvezam, leta 2000 so ga povabili na UEFA. V Nyonu je hitro zgradil sijajno kariero: leta 2004 je postal vodja pravno-licenčnega oddelka, pet let pozneje pa generalni sekretar krovne evropske nogometne hiše. Zanimivo, v podobnem časovnem okvirju je zgradil vsebinsko podobno kariero znotraj Nogometne zveze Slovenije generalni sekretar NZS Aleš Zavrl, ki je stkal z Infantinom tesne vezi.

Infantino bo zavihal rokave že danes, ko se bo najprej sestal s predhodnikoma Blatterjem in vmesnim členom Isso Hayatoujem, ki je vodil FIFA v zadnjih štirih mesecih. Nato načrtuje sestanek s sodniškim šefom Massimom Busacco, pozneje pa še z mednarodnim odborom za nogometna pravila, saj naj bi razmislil o uvedbi videotehnologije v vsa nogometna tekmovanja. Pri tem ne bo pozabil na tiste, ki niso glasovali zanj. V prvem krogu je bilo namreč kar 58 % volivcev proti Infantinu, povečini verjetno iz Azije, ki jo je v svoji volilni kampanji tako rekoč prezrl. »Svetu bom pokazal, da nisem bil kandidat Evrope, pač pa kandidat nogometa,« je še napovedal.