Pravilne odločitve vnašajo zmedo

Nogomet: Na pokalu konfederacij danes prvi polfinale, toda v ospredju je video nadzor.

Objavljeno
27. junij 2017 22.28
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec
Moskva – Nogomet se ni mogel več upirati zahtevam za uveljavitev video nadzora sodniških odločitev, toda znova je precej težav. Veliko je zmede in živčnosti, sodniki pa zato nimajo nič večje avtoritete. Komedija zmešnjav je bila predvsem tekma Nemčija – Kamerun v skupinskem delu pokala konfederacij.

Video tehnologija naj bi prinesla hitre in pravilne sodniške odločitve, toda praksa je potrdila, da je zmeda še večja, nezadovoljni pa so igralci, trenerji in navijači. Povsem se je izgubil kolumbijski sodnik Wilmar Roldan, potem ko so mu na pokalu konfederacij ponudili novo priložnost po slabem sojenju na svetovnem prvenstvu leta 2014.

Roldan je proti Nemčiji izključil kamerunskega nogometaša Ernesta Maboukaja več kot tri minute kasneje po njegovem prekršku nad Emrejem Canom. Pred tem je sodnik najprej pokazal rumeni karton, nato si je ogledal posnetek in potegnil ven še rdeči karton, toda v obeh primerih napačnemu igralcu Sebastienu Sianiju. Pravilnega igralca je nato izključil šele po drugem ogledu posnetka.

Na koncu je zmagala pravica, toda takšno iskanje pravilnih odločitev ubija dinamično nogometno igro in zmanjšuje avtoriteto in spoštovanje glavnega sodnika. »Vsi smo bili zmedeni, tudi jaz,« je rekel kamerunski selektor Hugo Bross. »Samo sodnik lahko pove, kaj je počel in kaj si je mislil.«

Pri Mednarodni nogometni zvezi FIFA opozarjajo, da je pomembna pravilnost sodniške odločitve in ne hitrost, vendar je tovrstno čakanje izjemno moteče. Prav tako ogled video posnetka ne bo razrešil različnih pogledov na določeno sodniško odločitev. Četudi so sodniški strokovnjaki prepričani, da je bil Mabouka pravilno izključen zaradi visoko dvignjene noge, so celo v nemški reprezentanci zatrdili, da si kamerunski nogometaš ni zaslužil predčasnega odhoda z igrišča. »Mislim, da bi bil tudi rumeni karton prestroga kazen. Mabouka in Can sta šla na žogo, toda naš igralec je bil malce hitrejši, kamerunski pa je zamudil. To ni bil prekršek z namenom, da se ogrozi nasprotnika, vse je bilo povsem nenamerno,« je dejal nemški selektor Joachim Löw.

Video nadzor je tako rešil nekatere težave, a prinesel nove. Kaj torej pomaga ogled posnetka in domnevno pravilna sodniška odločitev, če se po tekmi z njo ne strinjajo nogometaši obeh ekip? Pri FIFA odgovarjajo, da je projekt v začetnem obdobju in da nogometaši in navijači niso vajeni čakanja med tekmo, zato so nekaj težav tudi pričakovali. »Tudi mi moramo biti bolj potrpežljivi. Smo šele na začetku, toda odgovorni bodo morali poskrbeti, da bo vse potekalo hitreje,« je pristavil Löw.