Pred največjim izzivom Kampl in Berić

Zadnji konec tedna pred zborom na Gorenjskem. Pušnik: »Dinamo naj razmišlja o Hajduku«.

Objavljeno
01. oktober 2016 00.48
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Ljubljana – Naslednji konec tedna bodo zaznamovali boji za Rusijo 2018, v Stožicah bosta gostovali Slovaška in tri dni pozneje Anglija. Večina reprezentantov mora prej opraviti s klubskimi izzivi. Danes in jutri bo živahno v Italiji, kjer bodo igrali največ izenačenih tekem, prava derbija pa bosta igrala Kevin Kampl in Robert Berić.

Berić že nekaj mesecev uživa status udarnega napadalca slovenske reprezentance. Tudi v prihajajočih kvalifikacijskih večerih v Stožicah bo odgovoren za kakšen gol prav 25-letni Krčan, zato bo jutri v »terminu lige prvakov« pod drobnogledom prav njegov učinek v francoskem derbiju. Tekme med Lyonom in Saint Etiennom so vselej zanimive, gre za lokalni derbi, ki bi ga lahko primerjali z nogometnim rivalstvom med Ljubljano in Domžalami z »lepotno napako«: St. Etienne premore v vitrini več naslovov prvaka kot veliko bogatejši član lige prvakov iz Lyona.

V zadnjem obdobju pomeni Lyon glavno tarčo za St. Etienne, kar je potrdil tudi Berić: »Lyon je za nas metropola, hkrati tekmec, ki ga je 'treba sklatiti'. St. Etienne je čudovito, toda umirjeno mesto in če hočeš doživeti utrip velemesta in videti živžav, moraš obiskati Lyon.« Mesti živita za nogomet, o čemer smo se lahko prepričali na minulem euru, loči ju le 50 km. Bližji prizorišči letošnjega šampionata v Franciji sta bili le Lille in Lens ter Pariz in Saint-Denis.

Še zahtevnejši večer se danes obeta Kevinu Kamplu v Nemčiji. Tekme med Bayerjem in Borussio so vselej spektakularne, kluba namreč gojita odprt napadalen nogomet, ki temelji na filozofiji »dati gol več, ne prejeti enega manj«. Kampl bo imel ob tem posebno tekmo; preden se je vrnil v matični Leverkusen, se je namreč ustavil prav v Dortmundu, kjer je kraljeval sedanji Liverpoolov rešitelj Jürgen Klopp, a se tedaj v majici priljubljene BVB ni kdo ve kako močno naigral. V Leverkusnu je drugače in zanimivo bo videti, kako uspešen bo Kampl. V torek se je vrnil neporažen iz Monte Carla (1:1), danes ga čaka Borussia, tekmi z udeležencema lige prvakov pa sta primerljivi s prihajajočima večeroma proti Slovaški in Angliji. Monaco in Borussia imata v svojih vrstah odlične zvezne igralce, zato je pred Kamplom pravšnja generalka za spopada z vezistoma Marekom Hamšikom in Adamom Lallano.

Potem ko je Rijeka sinoči gostovala v Puli, bo jutri na sporedu tudi veliki derbi hrvaškega prvenstva. Trener Marijan Pušnik je bil pred potjo v Zagreb previden, a optimističen: »Po zadnjih tekmah naj Dinamo razmišlja o Hajduku!« Splitčane bo v metropoli spodbujalo slabih 2000 navijačev, v Maksimir se je vrnilo tudi trdno jedro skupine Bad Blue Boys, torej bo spektakularno na igrišču in ob njem.