Predsedniškemu kandidatu Fife Chungu grozi suspenz

Južnokorejec Mong-Joon Chung, kandidat za predsednika Fife, je leta 2010 kršil etična pravila, grozi mu 15-letni suspenz.

Objavljeno
22. avgust 2015 12.08
M. Ž., Delo.si, STA
M. Ž., Delo.si, STA

Seul - Južnokorejski milijarder Mong-Joon Chung, ki je vložil kandidaturo za predsednika Mednarodne nogometne zveze (FIFA), po navedbah časnika Welt am Sonntag grozi daljši suspenz.

61-letni Chung naj bi 2010 kršil etična pravila in članom izvršnega odbora Fife predlagal ustanovitev posebnega sklada, ki bi ga Južna Koreja podprla z večmilijonsko donacijo - gre za trimestno številko - če bi dobila svetovno prvenstvo 2022. Chung je nato leta 2011 izstopil iz izvršnega odbora Fife, za prirediteljega tega prvenstva pa je bil kasneje izbran Katar. Etična komisija Fife zadeve ne komentira, saj dokončne odločitve v primeru Chung še ni sprejela.

Mednarodna nogometna zveza bo novega predsednika izbrala 26. februarja 2016. Na letošnjih volitvah je bil ponovno izvoljen Švicar Joseph Blatter, ki pa se je zaradi številnih škandalov odločil za odstop. Fifa bo tako februarja dobila svojega devetega predsednika.