Preiskovalci odkrili 380 nameščenih tekem

Direktor Europola Rob Wainwright je razkril rezultate obširne preiskave nameščanja tekem.

Objavljeno
04. februar 2013 13.25
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Haag - Preiskovalci Evropskega policijskega urada (Europol) so v sodelovanju s številnimi drugimi preiskovalci širom Evrope odkrili kar 380 primerov nameščanja tekem, vpletenih pa je 425 nogometnih funkcionarjev, igralcev in drugih posameznikov iz petnajstih držav, pri čemer naj bi jih Europol petdeset že aretiral.

Novico je na novinarski konferenci sporočil direktor Europola Rob Wainwright, ki je dejal, da je v primer vpletena kriminalna združba iz Azije, ki je s številnimi evropskimi kriminalci namestila tekme tako v Aziji kot v Evropi, kjer naj bi bili pod drobnogledom tudi dve tekmi lige prvakov, ena izmed teh je potekala v Angliji.

»Gre za največjo tovrstno preiskavo, v kateri smo v osemnajstih mesecih odkrili veliko dokazov o delovanju obširne kriminalne mreže, ki predstavlja velik problem za verodostojnost nogometne igre. Nismo se osredotočili na Veliko Britanijo, temveč druge države, vendar bi bilo naivno verjeti, da vpliv te kriminalne organizacije ni dosegel Anglije ali evropskega nogometa. Bojim se, da so dokazi le vrh ledene gore,« je razkril Wainwright, ki je dodal, da med sporne tekme spadajo tudi nekatere iz kvalifikacij za nastop na svetovnem prvenstvu in kvalifikacij za udeležbo na evropskem prvenstvu.

Pri preiskavi pomagali tudi Slovenci

Preiskavo so vodili predstavniki Europola iz Nemčije, Finske, Madžarske, Avstrije in Slovenije, pri delu pa so jim pomagali tudi Eurojust, Interpol ter preiskovalci osmih drugih evropskih držav. V akciji, v kateri Slovenija sodeluje od leta 2009, je sodelovala tudi slovenska kriminalistična policija in državno tožilstvo. Med drugim so preučili 13.000 sporočil elektronske pošte in drugega materiala, ki so bili neposredno povezani z osumljenci in različnimi tekmami. Na Europolu so potrdili, da so kriminalci na stavnicah s krojenjem izidov zaslužili najmanj osem milijonov evrov - najvišje izplačilo posamezniku pa naj bi znašalo 140 tisoč evrov -, dva milijona so porabili za podkupnine.