Prekosil tudi slavnega Luko Modrića

Marko Pjaca ima športne gene. Sicer ne nogometne ali igrive, temveč borilne.

Objavljeno
23. julij 2016 00.20
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ljubljana - Je bila igralčeva izjemna nadarjenost odločilna ali še ena zdaj že res čudežna menedžerska spretnost kontroverzenega poslovneža in prvega operativca zagrebškega Dinama Zdravka Mamića? Niti hrvaški poznavalci nogometnih razmer si niso najbolj na jasnem, a nekaj drži kot pribito. Pjaca je postal iskani biser po zadnji, tretji tekmi Hrvaške v skupinskem delu tekmovanja proti Španiji na evropskem prvenstvu. Naši sosedje so jo dobili z 2:1, Pjaca pa je igral 90 minut, do takrat v Franciji le eno proti Turčiji. Časovno načrtovanje izvedbe projekta Pjaca, ki je steklo po Mamićevih navodilih, izpeljal pa jih je selektor Ante Čačić, je bilo skoraj popolno.

Po euru se je za Pjaco vnel hud italijanski boj. Napoli je sprožil lov, nadaljeval Milan, končal pa Juventus. Drugi pomembni mož iz ozadja prestopa je bil Marko Naletilić, v Italiji najvplivnejši menedžer z območja nekdanje Jugoslavije in sin Predraga Naletilića, ki je začel menedžersko kariero v Italiji pred desetletji.

Dinamova bilanca prodaj in nakupov pod Mamićevo taktirko v zadnjih desetih letih je impresivna. Zaslužil je kar 124,13 milijona evrov, kar ga uvršča na deveto mesto med največjimi svetovnimi proizvajalci talentov. Na vrhu je debelo pred vsemi Porto, ki na drugem mestu za kar 100 milijonov evrov prekaša velikega tekmeca iz Lizbone Benfico. Razmerje v milijonih evrov je naslednje: 358,25 : 251,14.

Pjaca se je od Dinama poslovil v sredo in z dvema goloma, ki sta hrvaškemu prvaku omogočila, da je v drugem kolu kvalifikacij za ligo prvakov strl žilavega tekmeca iz Skopja Vardarja.

Pred sedežem Juventusa je Pjaca doživel čudovit sprejem najbolj zapriseženih navijačev Stare dame in sedme sile. Vodilni možje belo-črnih so opravili svojo nalogo, v Torinu je prišel v slogu velikega zvezdnika prihodnosti, saj so o Pjaci ves čas govorili s presežniki. Tako kot večina strokovnjakov, ki so v postavnem, kar 186 centimetrov visokem 21-letnem napadalcu prepoznali naslednika Maria Mandžukića. Ko je opravil zdravniški pregled, sklenil petletno pogodbo za letno plačo 1,8 milijona evrov in dobil dres s številko 20, je že odletel proti Avstraliji, kjer je Juventus začel pripravljalno turnejo po svetu.

Pjaca ima športne gene. Sicer ne nogometne ali igrive, temveč borilne. Mati Višnja je bila prvakinja v judu, oče Željko je bil rokoborec. Očitno se z njim ne bo mogoče šaliti.

»Poskusil sem se tudi v borilnih športih, ampak nogomet je bil ljubezen na prvi pogled. Hitro sem razrešil neznanke o tem, kaj bom treniral,« je razkril nesporni hrvaški junak tedna, o katerem se bo še veliko govorilo. Samo da ne bo šel po stopinjah velikega nogometnega vzornika Ronaldinha, za katerega je bil nogomet predvsem zabava. »Navduševal sem se nad njim. Videlo se je, da v nogometu uživa in mi je bilo všeč. Njegov nasmeh je nalezljiv, tega ni mogoče igrati,« se je gimnazijec pridružil častilcem radoživega Brazilca.