Prenovljena Olimpija nad izkušene Mariborčane

Anketa pred derbijem: Nogometni poznavalci so prepričani, da derbi med Mariborom in Olimpijo ne bo odločil državnega prvaka.

Objavljeno
24. februar 2017 21.54
SLO., LJ., MILOS SOSKIC, 2.1.2015, FOTO: DEJAN JAVORNIK
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec
Marinko Galić: Olimpija ve vse o Mariboru, saj Maribor ni spreminjal skoraj ničesar, medtem ko Maribor verjetno ne ve ničesar o Olimpiji. Nihče, ki ne živi v prestolnici, ne pozna zmožnosti ljubljanskega moštva. Lahko se zgodi, da bodo igralo fenomenalno, čeprav je skupaj le kratek čas. Ne vemo niti tega, ali so novi Olimpijini igralci bolj hitri ali bolj tehnično podkovani. Olimpija je velika neznanka, a nima česa izgubiti. Še največ ve trener Luka Elsner. Na drugi strani je Maribor favorit že zaradi domačih navijačev. Poraženec v nobenem primeru ne bo odpisan. Samo poglejte, kakšni preobrati se dogajajo v španski ligi med Realom in Barcelono. Niti Olimpija niti Maribor ne bosta zmagala vseh tekem do konca prvenstva, zato je še vse odprto. Slovenska liga je v zadnjih dveh sezonah prav zato zelo zanimiva.

Miloš Šoškić: Derbi med Mariborom in Olimpijo je slovenska tradicija. Še več bi jih moralo biti, tudi z drugimi klubi, kajti nogomet se igra za polne štadione. Zmagovalec derbija bo imel psihološko prednost, od ostalih klubov pa lahko blizu pridejo samo še Domžale. Maribor ima boljšo politiko kot Olimpija, saj vzgaja več slovenskih nogometašev. S tem se dviguje tudi interes med navijači, saj hočejo gledati domače fante. Olimpija in Maribor ne moreta kupiti Ronalda ali Messija, da bi bil tujec magnet za navijače, zato v Slovenijo prihajajo anonimni tujci, ki na nas gledajo kot na vmesno postajo, da potem hitro odidejo drugam. Zakaj sploh imamo toliko nogometnih šol za mlade nogometaše, če potem vozimo številne tujce? Moramo biti patrioti, ampak v pozitivnem smislu, da dvignemo kakovost lige.

Ermin Šiljak: Za derbi se živi! V Sloveniji imamo samo enega, zato ga vsi nestrpno pričakujemo. Pri Olimpiji sem bil igralec in trener, zdaj sem tudi navijač. V ospredju bo dejstvo, da ima Olimpija veliko novincev, za katere ne vemo, kako so se uigrali, Maribor pa ima standardno zasedbo. Upam na dobro pripravljeno igrišče, saj je še zima, zato razmere za zelenico niso najboljše. Pričakujem lepo tekmo, toda končni izid derbija ne bo imel vpliva v borbi za državnega prvaka. Še vedno bo dovolj tekem za zasuk. Sleherni klub ima svojo politiko, zato ne mislim komentirati odločitve, kakšen igralce so kupovali. Vsak hoče doseči najboljši možni rezultat in zgolj rezultat tudi nekaj šteje. Ostalo dogajanje v slovenski ligi težko komentiram, saj sem večino časa v tujini. Opažam, da ljudje v tujini ne poznajo, kako dobro se pri nas igra, saj našo ligo podcenjujejo.

Damir Pekič:
Kot Mariborčan pričakujem zmago Maribora. Zanimanje za tekmo je izjemno, kar so pokazali vsi ljudje, ki so tako hitro pokupili karte. V takšnih tekmah imajo včasih prednosti ekipe, ki še niso povsem uigrane in se šele spoznavajo. Olimpijini napadalci bodo povsem sproščeni in neobremenjeni, saj derbija še ne poznajo, zato lahko nadoknadijo primanjkljaj uigranosti, toda na dolgi rok imajo prednost bolj povezane zasedbe. Veliko beremo, da je Olimpija s številnimi tujci izgubila slovensko identiteto, toda smo v Evropski uniji in na prostem trgu. Vsak klub hoče biti samo čim boljši, ne glede na državljanstvo igralcev. Tudi tujci so lahko dobri za moštvo, vidimo pa, da je naša liga vse bolj zanimiva. Opazen je napredek pri organizaciji, zato so boljši tud1i rezultati. Predvsem je odprto vse vmes med 3. in 8. mestom.

Tonči Žlogar: Maribor in Olimpija sta izenačena, toda z različnim izhodiščem. Olimija je prenovljena, Maribor je zadržal jedro. Novih ljubljanskih igralcev skoraj nihče ne pozna, z izjemo Branka Ilića, ki je prava okrepitev. Vrača se tudi Nemanja Mitrović, ki bo prav tako velika pridobitev. Mariborčani so jesenski del zaključili z odličnimi rezultati, zato bodo verjetno zagon prenesli tudi v spomladanski del. Derbi je samo ena tekma, ki ne bo odločilna, saj prinaša le tri točke. Morebiten poraz na derbiju zagotovo lažje prebrodi izkušenejša in povezana zasedba, saj igralci točno vedo, kako ravnati v vseh situacijah, saj so v preteklosti že prestali pozitivne in negativne občutke. Nova ekipa vedno potrebuje čas, da se spozna in da se karakterji pravilno ujamejo. Pred tem nikoli ne moreš vedeti, kako se bo obnašal določen posameznik.

Mladen Dabanović: Pričakujem dober nogomet, čeprav je malce neroden čas za derbi takoj po dolgem premoru, ampak morda ima tekma prav zato še dodaten čar. Vsi jo pričakujemo, tudi navijači, saj so že več dni pred tekmo razprodali vse karte. Že v jesenskem delu sem trdil, da bosta prvenstvo odločila direktorja Zlatko Zahović in Ranko Stojić. Oba kluba sta izbrala povsem drugačno taktiko, a kdo je ravnal boljše, je težko trditi. Maribor je stavil na preverjeno zasedbo, Olimpija je šla v prenovo. Vse bo povedal vrstni red na koncu prvenstva. Novincev pri Olimpiji ne poznam, zato težko napovemo realno moč Ljubljančanov. Derbi prinaša tri točke in veliko samozavesti, a prvenstva ne bo odločil. V polnem Ljudskem vrtu ima zagotovo prednost Maribor. V vsakem primeru je slovenska liga kvalitetnejša, kot si marsikdo misli.