Preplah pri Katančevih

Na gostovanju v Glasgowu bi lahko manjkalo sedem imen iz enajsterice, ki je začela tekmo z Anglijo.

Objavljeno
16. januar 2017 00.08
tlo*Katanec
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Slovenska nogometna reprezentanca je odlično končala leto 2016, uspešna je bila tudi selekcija B, ki je preživela bližnjevzhodno bitko s favoriziranimi Arabci neporažena in pozneje prvič v zgodovini premagala še nam primerljivo zasedbo Finske. V resnici je še bolje: Slovencem kaže obetavno v boju za svetovno prvenstvo v Rusiji, v konkurenci Anglije, Slovaške in Škotske zasedajo drugo mesto z lepim izhodiščem pred marčevskim gostovanjem v Glasgowu. Tudi reprezentanti igrajo v odlični formi; zgolj Valter Birsa, Josip Iličić in Jasmin Kurtić so v dosedanjem delu sezone italijanske serie A nanizali 12 golov in 10 podaj za gol. To ni malo. Ob tem Slovenija premore najboljše nogometne vratarje na svetu in res ne more iti narobe prav nič,« bi zapisal optimističen navijač, ki je zadnjič odprl časopis lanskega oktobra.

Marsikdo bi ocenil položaj reprezentance drugače. Pogled na spektakularno oktobrsko tekmo z Anglijo, v kateri so fantje presegli svoje zmogljivosti in imeli v nokdavnu nemočne otoške milijonarje, je prijeten, toda hkrati prinaša močno opozorilo. Lahko se zgodi, da bi v naslednji resni preizkušnji v Glasgowu manjkalo kar sedem igralcev, ki jih je Katanec uvrstil v začetno enajsterico proti Angležem. Vratar Jan Oblak in Benjamin Verbič sta poškodovana, praktično brez kluba nadaljujeta sezono Rene Krhin in Bojan Jokić, pred morebitnim milijonskim prestopom sta Josip Iličić in Valter Birsa – selitve pa so vselej nepredvidljive! –, le trener Chieva pa ve, kako je s kapetanom Boštjanom Cesarjem. »Cesi« je zadnjič oblekel majico rumeno-modrih lanskega septembra.

Če bi se uresničil najbolj črn scenarij, bi selektor Srečko Katanec ostal marca pri štirih članih enajsterice z Anglijo – to so Miral Samardžić, ki ga čaka boj za prostor pod soncem v novem klubu v Turčiji, Roman Bezjak, ki je zadnjič igral vseh 90 minut za Darmstadt daljnega 1. oktobra, Aljaž Struna, ki letos še ni igral, in Jasmin Kurtić, bržkone reprezentant v najbolj stanovitni klubski formi. »To je znak za velik preplah v taboru selektorja Srečka Katanca!« bi torej sklenil pesimist.

Resnica vselej leži nekje vmes. Poškodovani in kaznovani so nogometna realnost in vsakdan vseh klubov in reprezentanc. Katanec je v zadnjih letih uspešno selekcioniral in pomladil člansko reprezentanco, razširil je kadrovski bazen, številni omenjeni morebitni problemi, ki kot Damoklejev meč visijo nad marčevskim zborom za Škotsko, pa bodo morda rešeni na pozitiven način.

Drži le, da ostajata do tekme s Škotsko pičla dva meseca in da bo imel Katanec za priprave na morda ključno tekmo kvalifikacij na voljo le slab teden. Zadnja akcija reprezentance B ob Perzijskem zalivu ne bo učinkovala na širino bazena v tem koledarskem letu, toda če bi prerastla v trend in bi Slovenci krenili »na toplo« vsako zimo, bi v prihodnosti gotovo »odkrili« kakšno skrito kadrovsko rezervo tudi v 1. SNL. V dosedanjih večtedenskih delovnih akcijah – tudi Južna Amerika 2014 ni izjema – namreč nismo izkoristili vseh potencialov.