Prevlada Barcelone le še spomin na Guardiolo

Prvo ime španskega clasica je bil Francoz Karim Benzema – V trizobem napadu Barçe deloval le brazilski as Neymar.

Objavljeno
27. oktober 2014 10.10
FBL-ESP-FRA-LIGA-REALMADRID-FILES
J. S., Delo.si
J. S., Delo.si
Madrid – Popolna prevlada Barcelone v španskem nogometu je le še spomin na obdobje trenerja Pepa Guardiole, bi lahko zatrdili po razpletu prvega »clasica« med Realom in Katalonci v tej sezoni. V najodmevnejšem derbiju na stari celini smo pričakovali mojstrovine zvezdnikov v obeh taborih, blestel pa je Realov napadalec Karim Benzema, ki je le kronal zanj sijajen teden.

Katalonski navijači so pred začetkom derbija ponosno kazali na brezmadežno statistiko v svoji obrambi (22:0), Realovi privrženci so jim odgovarjali, da je ta statistika brezmadežna le zato, ker se vratar Claudio Bravo in soigralci še niso soočili z »vesoljskim« napadom madridskega kluba. Tokrat so imeli prav slednji: Barça je na štadionu Santiago Bernabeu »pokasirala« tri gole in odslej se lahko pohvali resda s še vedno zavidljivim razmerjem danih in prejetih golov (23:3). Toda Real se ji je približal na točko zaostanka, moštvo trenerja Carla Ancelottija pa ohranja visoko povprečje doseženih golov – 3,67 na tekmo (33:10)! Madridčani so res razigrani. Zadnje špansko moštvo, ki je imelo po 9 kolih na računu 33 golov, je bil prav šampionski Real v daljni sezoni 1959/60!

»Zmagovalca je odločilo dejstvo, da imam na voljo skupino vrhunskih profesionalcev, ki so se v slehernem trenutku pripravljeni odrekati individualnim željam za skupne, višje cilje,« je po veliki zmagi ocenil Ancelotti, tudi kolega na Barcelonini klopi Luis Enrique mu je lahko le iskreno čestital: »Real je na tej tekmi igral na višji ravni, zato je zasluženo zmagal.«

Morda se je Enrique uštel pri izbiranju začetne enajsterice. Zdi se namreč, da je želel prelisičiti Ancelottija, zato je namesto »predvidenega« plejmejkerja Ivana Rakitića poslal v ogenj veterana Xavija, kar pa se ni obneslo najbolje. Ancelotti je zaupal preverjenim silam, nikogar ni presenetil, odločil se je za enajst fantov, ki ta čas igrajo v najboljši formi – in zadel v polno. Barcelona je v prvem polčasu še sledila ritmu Reala, prek sijajne akcije Neymarja celo prešla v vodstvo, toda v nadaljevanju ni mogla igrati v peti prestavi tako kot Real. Cristiano Ronaldo je izkoristil enajstmetrovko (»Roke nisem mogel umakniti,« je po tekmi bentil Gerard Pique.), Pepe je zabil drugi gol, Karim Benzema pa tretjega.

Benzema igra v življenjski formi. Tokratni clasico je bil njegov, to je dejstvo, Francoz pa je imenitno zaključil teden, v katerem je spravil na kolena Liverpool in Barcelono. Navidezni Realov model igre 4-4-2, ki ga je izbral mojster taktike Ancelotti, deluje na Benzemaja kot baldrijan. Ronaldo veže nase po dva čuvaja – Portugalec tokrat resda ni bil med najboljšimi –, Kroos, Modrić in Rodriguez pa so po pičlih nekaj mesecih že uigrani z Benzemajem. Če je Benzema igral za devetko, bi si lahko pripisali osmice še najmanj James, Isco, Modrić, Marcelo, Pepe, Ramos, Kroos in vratar Casillas. »Tako, tako, tako!« je način Realove igre opisal proklubski dnevnik As. Toni Kroos je pretekel največ (11,22 km), najbolj se mu je približal James Rodriguez (11,16 km).

Barcelona je v minuli sezoni resda dobila obe prvenstveni tekmi z Realom, toda v seštevku gre za drugačen trend. Pod vodstvom trenerja Pepa Guardiole so Katalonci povsem dominirali v španskem clasicu, bilanca zmag, remijev in porazov tistega obdobja je bila za Barço rekordnih 9-4-2. Po odhodu Guardiole je z bilanco 5-2-3 prevzel pobudo Real.