Prevzel vlogo Stevena Gerrarda in Wayna Rooneyja

Kapetan Liverpoola in Anglije Jordan Henderson bo prihodnji mesec dodobra spoznal slovenski reprezentančni in klubski nogomet.

Objavljeno
29. september 2017 19.18
FOOTBALL/
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Kapetan Liverpoola in Anglije Jordan Henderson bo prihodnji mesec dodobra spoznal slovenski reprezentančni in klubski nogomet. Prvega že je v prejšnjih tekmah Anglije in Slovenije, drugega pa še bo, ko bo Maribor, 17. oktobra v Ljudskem vrtu in 1. novembra na Anfieldu, izzval slovite rdeče.

Eden od nedotakljivih varovancev trenerja Liverpoola Jürgena Kloppa je do prestižnega kapetanskega traku prišel, ne da bi se posebno izpostavljal. Svoje voditeljske sposobnosti so prišle do izraza same po sebi in po naravni poti. Zaradi vloge na igrišču in v zvezni vrsti je bil viden kot malokdo drug, vedno se je sukal okoli sodnikov in sodeloval pri razpravah z njimi. Čeprav nima klasičnega robatega videza angleškega nogometaša, je s svojo avtoritativno držo med igralci postal zelo spoštovan, cenjen in zaupanja vreden mož.

Kapetanski trak je tako prišel sam po sebi, imel je tudi srečo, da je ob pravem času na pravem mestu. Pri Liverpoolu je bil naravni naslednik legendarnega Stevena Gerrarda na igralnem položaju ključnega zveznega igralca, kar je hkrati pomenilo, da bo od Gerrarda nasledil tudi trak. Podobno je bilo v angleškem dresu, v katerem je sloves Wayna Rooneyja vse bolj bledel, dokler najboljši strelec Anglije ni dokončno prekrižal reprezentančne kariere. Toda za angleškega vodjo je imel Henderson kar nekaj resnih tekmecev, največje v vratarju Joeju Hartu, Chelseajevemu štoperju Garyju Cahillu in ta trenutek najbolj vročem Angležu Harryju Kanu. A tudi pod selektorsko paličico Garetha Southgata, že četrtega v njegovi reprezentančni karieri po Fabiu Capellu, Royu Hodgsonu in Samu Allardycu.

Slovenija je in bo ostala zapisana v Hendersonovi knjigi spominov. Pred letom dni, 11. oktobra, je v Stožicah prvič nosil kapetanski trak Anglije. Rooneyja je selektor Southgate pustil na rezervni klopi. Leto prej, po Gerrardovem odhodu, je postal kapetan Liverpoola.

»Prav gotovo sem razmišljal o tem, da bom nekoč postal kapetan Liverpoola. Pravzaprav nikoli nisem podvomil o tem, da sem pravi mož, res pa je, da so bili trenutki, ki so vzbujali dvom o moji voditeljske sposobnosti,« je o svoji vlogi vodje in klubskih kapetanskih ambicijah povedal pri skoraj vseh trenerjih cenjen igralec.

Da se je prelevil v nesporno avtoriteto sedanjega Liverpoola, ima največ zaslug Kenny Dalglish. Legendarni Škot, igralec in trener rdečih je leta 2011 po priporočilu tedanjega glavnega kadrovika moštva Damiena Comollija pripeljal iz Sunderlanda v Liverpool in ga izbral tudi za Gerrardovega naslednika.

Hendersonova rdeča zgodba ima posebno poglavje. Klubski šefi so Comollija nagnali iz službe in kot vzrok za odstavitev omenili prav prihod Hendersona. Zanje je bil stran vržen denar.

»Vsi imajo pravico do svojega mnenja, toda on je bil tedaj mlad fant, Anglež, Britanec in vemo, kako precenjeni so britanski igralci. Vendar sem bil vesel, ker sem vedel, da smo za Jordana plačali ustrezno odškodnino. Tega nikoli nisem javno povedal, ampak že tedaj sem bil prepričan, da bo nekoč kapetan Liverpoola. In zdaj je tudi Anglije,« se trka po prsih Comolli, ki je na Anfield, na primer, pripeljal tudi Luisa Suareza.

Katere so Hendersonove glavne značilnosti, zaradi katerih je eden od ključnih mož Liverpoola in Anglije? Pri rdečem dresu si je v premierleague priigral naziv najboljšega podajalca. Kar ni tako lahko. Kloppov živ, energijsko poln in izjemno gibljiv nogomet je zahteven in v njem prav gotov ni lahko doseči tolikšne natančnosti pri podajah – 85,9 odstotka. Strokovnjaki so poudarili prav ta del, ko so zatrdili, da je njegov dosežek zares impresiven. A niti drugi niso od muh – občutek za narekovanje ritma igre in smeri napadanja ...