Pri nekdanjih bratih ni kaj prida boljše

Kvalifikacije za nogometno SP: z različnimi težavami se spopadajo tudi Hrvati, Bošnjaki in Srbi.

Objavljeno
09. oktober 2017 02.18
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec
Beograd – Ne samo v Sloveniji, veliko težav z nogometno reprezentanco imajo tudi v ostalih državah nekdanje skupne Jugoslavije. Na Hrvaškem vre, a še upajo na drugo mesto, v Bosni in Hercegovini obžalujejo poraz z Belgijo, v Srbiji pa nogometaši tarnajo nad slabo navijaško podporo, čeprav jih le ena zmaga loči od svetovnega prvenstva v Rusiji.

Hrvaška reprezentanca je bila dolgo časa na mirni poti proti Rusiji, toda zaradi slabega zaključka kvalifikacij naši južni sosedje trepetajo celo za uvrstitev v dodatne kvalifikacije. Naloga ni enostavna, saj se bodo reševali v gosteh pri Ukrajini, toda tudi ukrajinski nogometaši si z zmago želijo do dodatnih dveh kvalifikacijskih tekem za SP. Morda bo Hrvatom pomagala menjava selektorja, saj je Anteja Čačića zamenjal Zlatko Dalić, toda vprašanje je, ali se po vseh notranjih težavah hrvaška reprezentanca še lahko združi za zahtevno gostovanje v Kijevu.

Povsem nesrečni so tudi v Bosni in Hercegovini, saj so v nori tekmi proti Belgiji (poraz 3:4) zapravili vse možnosti tudi za dodatne kvalifikacije, čeprav so Bošnjaki vodili z 2:1 in v zaključku tekme izenačili na 3:3. »Nihče nam ne more očitati, da se nismo borili, toda nekatere naše napake pri prijetih golih so na osnovnošolski ravni,« je bentil zvezdniški napadalec Edin Džeko. BiH tako ne bo ponovila dosežka izpred štirih letih, ko se je uvrstila na mundial v Brazilijo.

Precej bolje kaže Srbiji, saj jo od neposredne uvrstitve na svetovno prvenstvo loči le domača zmaga proti povprečni Gruziji, toda srbska reprezentanca po porazu v Avstriji nima nobene evforične navijaške podpore. Nekateri srbski zvezdniki so zato javno potarnali, naj celotna država bolj verjame v njihove sposobnosti, saj gredo karte za tekmo slabo v promet. »Mi smo očitno takšen narod, da se po enem porazu vse menja. ,« je razočaran Nemanja Matić, član Manchester Uniteda, še posebno, ker Srbi že vse od leta 2010 niso bili na velikem tekmovanju. »Celotno Srbijo bi rad spomnil, da sami odločamo o lastni usodi in da potrebujemo poln štadion in podporo lastnega naroda. Ne iščemo izgovorov, toda proti Avstriji smo izgubili šele prvič v kvalifikacijah.«

A pestro je tudi drugje po svetu. Denimo v afriških kvalifikacijah sta imela zelo pomembno tekmo Maroko in Gabon, na koncu pa so s 3:0 slavili Maročani, zato Gabonci pred zadnjim kolom nimajo več možnosti za zgodovinsko uvrstitev na svetovno prvenstvo. Jezen je bil prvi gabonski zvezdnik Pierre-Emerick Aubameyang, a ne zaradi slabe igre lastne reprezentance, ampak zato, ker naj bi imeli gabonski nogometaši želodčne težave zaradi pokvarjenega pomarančnega soka v hotelu v Casablanci. Napadalec Borussie Dortmund je svojo pritožbo poslal v svet preko twitterja, toda kmalu zatem se je oglasil tudi maroški nogometaš Medhi Benatia (član Juventusa). Objavil je video, kako sam ni imel nobenih težav s pomarančnim sokom in da so se Gabonci zato verjetno zastrupili s čajem, nato pa je zraven bruhnila v smeh celotna maroška reprezentanca.