Prihaja rod fantov, zatopljenih v knjige

Primož Gliha: Selektor reprezentance U21 pred začetkom kvalifikacij za EP 2019.

Objavljeno
27. avgust 2017 18.42
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Ljubljana – Danes bodo zavihali rokave člani reprezentance U21, ki jo čaka boj za euro 2019 v Italiji. Selektor Primož Gliha bo zbral jato v Ajdovščini, kjer bo v petek (16.30) prva tekma z Luksemburgom, tri dni pozneje še prijateljska preizkušnja z Italijo v Cittadelli. Tematika je aktualna, saj v 1. SNL primanjkuje igralcev letnikov '96 in '97, Gliha pa zanimiv sogovornik.

Vaš izziv v tem ciklusu?

Opraviti selekcijo fantov za uspešen boj z Luksemburgom, Francijo, Črno goro, Bolgarijo in Kazahstanom, pri čemer je izziv najbolj enostaven doslej. Imamo 13 do 14 igralcev, ki igrajo redno v 1. SNL ali v tujini, ter tri vratarje, preostali so fantje, ki bodo šele čez dve leti sodili v mlado reprezentanco. Na položaju štoperja redno igra le Badžim v Ankaranu. To so dejstva.

Začasno ste izgubili Jana Repasa, ki je napredoval med člane.

Upam, da se bo tam naučil čim več. To je zanj nagrada in hkrati breme. Morda se bo v naslednjih mesecih vrnil v selekcijo U21 in bodo od njega vsi pričakovali, da bo boljši od vrstnikov.

Kakšne cilje ste si postavili?

Vsako tekmo bomo poskušali zmagati, četudi je Francija v tej skupini razred zase. Napadalec Bamba je iz enajsterice St. Etienna izrinil Berića, Lopez je nepogrešljiv član Marseilla. Lahko bi rekli, da bo naš dvoboj s Francozi podoben domžalskemu z Marseillem. Seveda se ne bomo vdali. V eni tekmi od desetih lahko premagaš vsakogar, kar smo dokazali v prejšnjem ciklusu, ko smo ugnali svetovne prvake Srbe. Treba je le verjeti v uspeh.

Prvi tekmi boste igrali z Luksemburgom, tretjo doma s Črno goro.

Vnaprej je težko soditi o razmerju moči med reprezentancami. Visoke cilje smo imeli tudi lani na Irskem, ko smo se borili za EP, a smo tam igrali brez treh adutov, ki so bili med člani, dva pa sta bila poškodovana. Sproti bomo sprejemali izzive, spremljali razvoj posameznikov in poskušali iztržiti čimveč.

Za ponedeljkovo prijateljsko tekmo ste si izbrali Italijane. Zakaj tako močno reprezentanco?

Le tako lahko realno oceniš, kam sodiš in katere pomanjkljivosti moraš odpraviti, v nasprotnem primeru je težko napredovati. Nekateri fantje po koncu staža v mladi reprezentanci ne bodo igrali nobene mednarodne tekme več, zato je prav, da okusijo raven, ki jo predstavljajo Italijani.

Kako bi opisali nov rod mlade reprezentance?

Prihaja rod fantov, ki obožuje branje knjig. Če sem prej opažal fante s telefoni in tabličnimi računalniki v rokah, so »novi« zatopljeni v knjige ... Upam, da bodo enako modri kot predhodniki. Odnos prejšnjega rodu do dela, treningov, reprezentance in soigralcev je bil za čisto desetko. Morda v sebe niso verjeli tako močno, kot sem jaz vanje, a do tega najhitreje prideš z zmagami, kot je bila omenjena s Srbijo. Zdaj bomo poskušali doseči enako z novim rodom. Zaupanje v svoje sposobnosti je ključno za uspeh na slehernem področju v življenju.