Prijateljski razplet prijateljske tekme

Slovenska nogometna reprezentanca se z gostovanja na Švedskem vrača z remijem brez golov. Ibrahimović ni zaigral.

Objavljeno
30. maj 2016 13.25
Posodobljeno
30. maj 2016 18.30
FBL-EURO-2016-FRIENDLY-SWE-SLO
J. P.
J. P.

Malmö - Nogometne reprezentance, udeleženke letošnjega evropskega prvenstva v Franciji, pred skorajšnjim začetkom brusijo še zadnje detajle forme v prijateljskih dvobojih. Švedska, ki bo na euru nastopila v skupini E z Italijo, Belgijo in Irsko, je predzadnji test opravila danes, ko je na domačem igrišču štadiona Swedbank v Malmöju gostila prevetreno slovensko zasedbo, ki pa se ji je pogumno postavila po robu in prijateljski dvoboj pripeljala do prijateljskega razpleta. Zasedbi sta se razšli brez zmagovalca in brez zadetkov.

Slovenski selektor Srečko Katanec je na gostovanje odpeljal tudi peterico novincev (Rok Kronaveter, Boban Jović, Jure Matjašič, Miha Mevlja in Grega Sorčan), od katerih je najboljši igralec minule prvoligaške sezone Kronaveter dobil celo priložnost v začetni enajsterici, medtem ko je nekdanji zmaj Jović nekaj minut nabral v končnici. Prvi polčas je minil v rahli pobudi Slovencev, pri katerih je bil še posebej agilen Josip Iličić, v najlepši priložnosti pa se je znašel Roman Bezjak. Po vrnitvi iz garderobe so na plin pritisnili tudi gostitelji, a se rezultat ni spremenil.

Moštvi, ki ju na svetovni jakostni lestvici loči 25 mest (višje, na 36. mestu, so seveda Skandinavci), sta dvoboj odigrali v rojstnem mestu prvega zvezdnika švedske reprezentance Zlatana Ibrahimovića, ki pa ga zavoljo manjših težav s poškodbo mečne mišice ni bilo na igrišče. Ves dvoboj je presedel na rezervni klopi, vsakič, ko se je njegova podoba prikazala na velikem ekranu štadiona, pa mu je približno 17.000 domačih navijačev naklonilo gromek aplavz. Po dveh medsebojnih obračunih Slovenci še vedno niso ugnali Švedov, prejšnjič so 26. maja 2008 v prijateljski tekmi v Göteborgu z zadetkom Tobiasa Linderotha zmagali gostitelji (1:0).

»Prvi polčas je bil res kakovosten, dobro smo stali, si priigrali tudi nekaj priložnosti, škoda pa, da tega nismo znali kronati z zadetkom. Fantje so se trudili, tudi upali so si nekoliko več. Današnji dvoboj je lepa popotnica za naprej, ključno se mi zdi, da je ozračje v ekipi dobro. Švedska je igrala brez dveh najboljših igralcev, kar pa ne zmanjšuje ocene naše dobre, kombinatorne lige, škoda le, da nismo učinkoviti. Rezervisti so odigrali, kot je treba. Še veliko pa bo treba delati, da bomo prišli do novega jedra reprezentance, toda to bo proces, ki bo trajal,« je pojasnil selektor Katanec. Fante zdaj v nedeljo v Stožicah čaka še en prijateljski preizkus s Turki.

Josip Iličić je bil zelo aktiven sploh v prvem polčasu. Foto: Janerik Henriksson/AP.


PRVI POLČAS

Slovenski selektor Srečko Katanec je uvodoma debitantu v članski majici z državnim grbom Roku Kronavetru, najboljšemu igralcu minule prvoligaške sezone, ponudil prednost pred Jasminom Kurtićem, medtem ko je Robert Berić iz prve enajsterice izpodrinil Ljubljančana na delu v Mariboru Milivoja Novakovića. Na drugi strani je imel švedski selektor Eric Hamren na voljo tudi z naskokom prvega zvezdnika Zlatana Ibrahimovića, ki pa ga uvodoma ni poslal v ogenj, niti ni bilo pričakovati, da bi to storil pozneje.

Za domačo člansko izbrano vrsto je bila to zelo jubilejna tisoča uradna preizkušnja, zato so bili Švedi kajpak še dodatno nabrušeni. Slovenci so, nasprotno, odigrali »šele« 215. reprezentančni obračun po osamosvojitvi. Že v drugi minuti je bilo v kazenskem prostoru gostiteljev prvič vroče. Josip Iličić je nesebično oddal žogo do Kronavetra, ta je brez pomislekov sprožil, vendar pa zadel zunanji del mreže. Da je Štajerec v Ljubljani željan golov in dokazovanja, je bilo očitno že v uvodnih trenutkih.

Domači, ki jih zadnji test pred eurom čaka v nedeljo, ko jim bo nasproti stal Wales, so odgovorili prek zveznega igralca Sunderlanda Sebastiana Larssona, ki pa je po tleh streljal ravno v naročje Vida Belca, ki je med vratnicami dobil priložnost ob odsotnosti finalista lige prvakov Jana Oblaka. V odprtem dvoboju so se naslednji do priložnosti dokopali Katančevi izbranci, znova je Iličić lepo podal, sprožil pa Roman Bezjak, a je izkušeni 34-letni domači vratar Andreas Isaksson njegov poskus po tleh z zadnjimi močmi odbil.

Ravno ko se je prvi polčas prevešal v drugo polovico, je srčni utrip domačih navijačev nekoliko pospešil Jimmy Durmaz, ki se je odločil za strel z roba kazenskega prostora in prisilil Belca, da je moral kar dobro ogreti dlani in žogo odbiti. Naslednjič se je domača publika prebudila, ko se je na velikem ekranu pojavil Ibrahimović, ki se je dolgočasil na klopi, požel pa izjemen aplavz s tribun. Po natanko pol ure igre je Kevin Kampl lepo našel Iličića, ki je skušal s podajo z leve v osrčje kazenskega prostora, a je njegov čuvaj žogo preusmeril v kot.

Iz prekinitve je bilo spet vroče pred Isakssonom, vendar pa je bil Robert Berić malenkostno prekratek, 21-letni branilec Luka Krajnc pa je bil nenatančen. V 35. minuti se je v najlepši priložnosti dotlej znašel Bezjak po podaji Kampla, ki jo je podaljšal Berić, napadalec Kekove Rijeke pa je iz dvoboja iz oči v oči s tekmečevim čuvajem mreže izšel kot poraženec. Domači navijači so si oddahnili. Slovenci so bili več pri žogi, kar 57-odstotno, večkrat so tudi sprožili v nasprotnikov okvir vrat in izvedli več kotov.

V 43. minuti bi lahko gostitelji prešli v vodstvo po zaslugi napadalca Bordeauxa Isaaca Kieseja Thelina, ki si je nastavil žogo, počakal in ustrelil proti stičišču desne vratnice in prečke, vendar pa je njegov strel za las zgrešil tarčo. Na drugi strani je neposredno s prostega strela z velike razdalje poskusil Iličić, toda žogo poslal med gledalce. Na glavni odmor sta torej reprezentanci odšli z začetnim izidom, nekoliko nevarnejši pa so bili vendarle Katančevi fantje, ki so Isakssonove reflekse preizkusili trikrat, toda neuspešno.

Robert Berić v zračnem dvoboju z Andreasom Granqvistom. Foto: Anders Wiklund/AP.


DRUGI POLČAS

Po prihodu iz garderobe slovenski selektor Katanec ni posegel po svežem vetru, temveč je na zelenici zadržal začetno enajsterico, ki je dotlej igrala všečno in pogumno. Na drugi strani je Hamren poskrbel za prvi zamenjavi, Mikaela Lustiga in Emila Forsberga sta namreč nadomestila Pontus Jansson in Erkan Zengin. Prvi so se v drugem polčasu v lepi priložnosti znašli Švedi, napadalec Celte Viga John Guidetti je namreč poslal lep predložek pred Belčeva vrata, vendar pa je bil Kiese Thelin nekoliko prenizek, da bi spremenil rezultat.

Gostitelji so postajali vse nevarnejši, prvo resnejšo napako slovenske obrambe bi kaj lahko kaznoval Guidetti, ki je z razdalje bliskovito sprožil, a je njegov strel le za las zgrešil cilj. Katanec je ocenil, da je bil pravi čas za prevetritev zasedbe, zato je najprej v 57. minuti Kronavetra, ki je na debiju v članski reprezentanci lepo opozoril nase, pričakovano zamenjal s Kurtićem, tri minute pozneje pa Berića še z Novakovićem. V 64. minuti je bil vnovič v središču pozornosti Guidetti, ki je poskusil z glavo, a so njegove merilne naprave malenkostno zatajile.

Slovencem je začelo zmanjkovati sape, igra se ji je zamajala po menjavah, predvsem obramba je postajala luknjasta, domači pa so zavohali svojo priložnost. Isaksson je v 68. minuti le s pogledom pospremil strel Kurtića, a je bila levica našega rezervista premalo natančna. Ritem igre na obeh straneh se je umiril, pet minut po prihodu na teren je z desne poskusil rezervist Marcus Rohden, a se je še enkrat več izkazal Vid Belec, ki je upravičil selektorjevo zaupanje in mrežo dotlej ohranil nedotaknjeno.

V 80. minuti je branilec Andrea Granqvist brutalno posekal Kurtića, ki je obležal kot pokošen, neizkušeni danski sodnik Jakob Kehlet pa ni niti zapiskal, kaj šele, da bi pokazal karton. V končnici so gostitelji spet pritisnili na plin, Slovence pa je z nekaj posrečenimi obrambami reševal Belec. Posebej nevarno je bilo pri poskusu Rohdena z desne strani, ko je Luka Krajnc žogi nespretno spremenil smer in naš čuvaj mreže je imel kar nekaj težav, da ni končala za njegovim hrbtom. Katanec je v zadnjih minutah temeljito premešal karte na igrišču.

Na klop so odšli Bezjak, Rene Krhin in Nejc Skubic, za svežo moč so poskrbeli Matic Črnic, Rajko Rotman in še en debitant v članski majici z državnim grbom, Boban Jović. Nič se ni spremenilo, naši fantje niso v drugem polčasu niti enkrat sprožili v okvir tekmečevih vrat, tik pred koncem je z igrišča odšel še Iličić, ki ga je začelo zmanjkovati, nadomestil ga je Andraž Struna (njegov brat Aljaž je odigral celoten dvoboj). Tekmeca sta prijateljski dvoboj zapečatila s prijateljskim izidom, gledalci pa so bili prikrajšani predvsem za zadetke.

Selektor je bil zadovoljen tudi s predstavo Aljaža Strune. Foto: Janerik Henriksson/AP.


ŠVEDSKA : SLOVENIJA 0:0 (0:0)

Švedska: Isaksson, Durmaz, Nilsson-Lindelöf, Lustig (od 46. Jansson), Forsberg (od 46. Zengin), Wernbloom (od 71. Rohden), Hiljemark, Larsson, Thelin, Guidetti.

Slovenija: Belec, Skubic (od 85. Jović), Al. Struna, Krajnc, Jokić, Krhin (od 88. Rotman), Kronaveter (od 57. Kurtić), Kampl, Iličić (od 90. An. Struna), Bezjak (od 82. Črnic), Berić (od 60. Novaković).