Američani presenetili Nemce

Nogometaši ZDA so v Kölnu presenetljivo premagali prvo reprezentanco sveta Nemčijo.

Objavljeno
10. junij 2015 23.11
SOCCER-FRIENDLY/GERMANY
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

Köln - Aktualna svetovna nogometna prvakinja in vodilna reprezentanca na lestvici FIFA Nemčija se je na prijateljski tekmi v Kölnu pomerila z Združenimi državami Amerike in prejela zaušnico v obliki poraza z 1:2.

Domače nogometaše je sicer že v 12. minuti v vodstvo popeljal Bayernov vezist Mario Götze, ki je unovčil sijajen samostojni prodor in asistenco Pattricka Herrmanna. Kljub terenski premoči Nemcev v prvem polčasu (posest 59:41, streli na gol 5:1) so jenkiji še pred glavnim odmorom izenačili, v 41. minuti je zadel Mix Diskerud.

V drugem delu so imeli več od igre gostje, ki so žogo držali 57 odstotkov igralnega časa in na vrata Rona-Roberta Zielerja sprožili trikrat, medtem ko so domačini končali brez izstreljenega naboja. Premoč je v 87. minuti kronal Bobby Wood, ki je zabil s približno 22 metrov od gola.

Nemce v soboto čaka popravni izpit proti skromni reprezentanci Gibraltarja, ki bo svetovne prvake gostila v sklopu kvalifikacij za EURO 2016 v Franciji. Elf je po petih kolih v skupini D z 10 točkami s Škoti izenačen na drugem mestu, vodi Poljska z 11 točkami.

Švicarji brez težav prek sosedov

Švicarska reprezentanca, sicer nasprotnica Slovenije v kvalifikacijski skupini E, se je na prijateljski tekmi pomerila s sosednjim malčkom Lihtenštajnom in ga odpravila s 3:0. Gostje so se v prvem polčasu držali še kar dobro, saj je Blerim Džemaili v 29. minuti poskrbel za edini gol Švicarjev. No, isti igralec je v 68. minuti postavil precej udobnejših končnih 3:0, potem ko je vmes, v 60. minuti zadel še Xherdan Shaqiri.

Švicarje v nedeljo čaka pomembno gostovanje v Litvi, kjer je zmaga skorajda nujna. V boju za drugo mesto v skupini, ki ga z devetimi točkami držijo Slovenci, je pomembna vsaka točka. Švicarji imajo po petih tekmah sicer enako število točk kot izbranci Srečka Katanca, a slabšo medsebojno razliko.

PRIJATELJSKI TEKMI, IZIDA

Švica - Liechtenstein 3:0 (1:0)

Nemčija - ZDA 1:2 (1:1)